3. Premenné

O premenným môžeme hovoriť ako o rezervovaní miesta v pamäti na ukladanie hodnôt. Do premennej sa dajú ukladať rôzne dátové typy. V jazyku Python ich nie je potrebné pred používaním deklarovať, deje sa to automaticky pri priradení hodnoty k premennej. Každá premenná je v jazyku Python totiž objektom. Môžeme ich definovať ako miesto v pamäti k uloženiu určitej hodnoty. 

Deklarovaním premennej určíme jej názov a dátový typ (platí pre iné jazyky). Takejto premennej sa vyhradí miesto v pamäti spolu s hodnotou, ak ju určíme. 

Hodnoty sa pripisujú pomocou „=“, kde na ľavej strane sa nachádza názov premennej, napravo hodnota. Názov premennej má určité pravidlá:

Nesmie začínať číslom, jedine písmenom alebo „_“

osX, _osY - správne

24osX, 0vysledok0 - nesprávne

V názve sa môžu nachádzať len čísla, písmená a „_“

dotyk_pin0 - správne

dotyk.pin0 - nesprávne

Premenné sú citlivé na veľké/malé písmená

V skratke to znamená, že ak je premenná napísaná správne, každým rozdielom v premenných vzniká ďalšia - Strana_A, strana_A, strana_a - tri rôzne premenné.


Príkazom print(x) jednoducho vypíšeme hodnotu uloženú v premennej x. Pri zlučovaní dvoch premenných platí pravidlo, že nie je možné zlúčiť dve premenné rôznych typov bez deklarovania ich typu. Príklad:

print("string" + 14)  # Nastane chyba
# Správne použitie
var = "string "
num = 14
print(var + str(num))