1. Vývojárske prostredia (IDE )

Využiteľné IDE pre programovanie v jazyku Python.

Visual Studio Code

Vývojárske prostredie od spoločnosti Microsoft. S oficiálnym rozšírením s názvom Python (viac ako 22 miliónov stiahnutí) je programovanie v tomto jazyku veľmi jednoduché. Obsahuje množstvo vyladených nástrojov - debugger, refactoring, formátovanie kódu, testy atď.

Inštalácia rozšírenia pre Python

V ľavej časti obrazovky sa nachádza ikona štvorcov (alebo ctrl+shift+x), kliknutím sa zobrazí možnosť pridať rozšírenie. Vyhľadáme si Python a zvolíme našu voľbu. Následne necháme rozšírenie inštalovať. 


Vytvorenie nového programu

Nový program si vytvoríme cez File-New File alebo ikony pridania nového súboru, ktorý si pomenujeme aj s príponou .py. 

Vytvorenie programu

Po vytvorení súboru, si vyberieme interpreter (vľavo dole) - v našom prípade to je Python verzia 3.8.0. Po napísaní programu si ho spustíme zelenou ikonou "play" vpravo hore. Ak máme výsledok vo forme výpisov, uvidíme ich v dolnej časti obrazovky v termináli. 

Spustenie programu


JetBrains PyCharm (Community Edition/Professional)

Vytvorenie nového súboru v rámci projektu

File-New-PythonFile, ktorý si následne pomenujeme.

Nový súbor

Spustenie programu

Program spustíme cez horný panel Run-Run'program' alebo v pravej časti stlačením zeleného tlačidla "play".

Spustenie programu


IDLE

Veľmi jednoduchým editorom jazyku Python je IDLE (Python’s Integrated Development and Learning Environment). Inštaluje sa spolu s jazykom Python do počítača. 

IDLE

Horný panel obsahuje iba základné funkcionality. Nový súbor vytvoríme cez File-New File. Nie je tu mnoho užitočných funkcií ako v predošlých prostrediach. Program si spustíme cez Run-Run Module. 

IDLE run