Reálne čísla

Pytagorova škola

Matematik Pytagorovej školy Hippasus (5. stor. pred n. l.) ukázal, že uhlopriečka štvorca s jednotkovou stranou nemôže byť vyjadrená racionálnym číslom1)
                                 
Hippasus pravdepodobne dospel k záveru, že  u^2=1^2+1^2 a po úprave dostal kvadratickú rovnicu s celočíselnými koeficientmi  u^2=2 .
S využitím vlastností deliteľnosti ukážeme, že táto rovnica nemá v obore racionálnych čísel  Q riešenie.  
Dokážeme to nepriamo. 
Nech existuje racionálne číslo  r \in Q , ktoré je riešením  rovnice  x^2=2 . Potom zrejme  r= \frac{p}{q}  , pričom celé čísla  p,q sú nesúdeliteľné. Najväčší spoločný deliteľ čísel  p,q je rovný  1 .
Po dosadení do rovnice  x^2=2 a po ekvivalentných úpravách dostaneme rovnosť  p^2=2.q^2 . Na pravej strane rovnosti je určite číslo párne. Z vlastností deliteľnosti celých čísel vyplýva, že číslo  2 delí číslo na pravej strane rovnosti a zároveň musí deliť aj číslo na ľavej strane rovnosti. Využijeme skutočnosť, že druhá mocnina párneho čísla je opäť párne číslo a druhá mocnina nepárneho čísla je nepárne číslo. Teda číslo  p^2 je párne, preto musí byť aj číslo  p párne. (Dokážte to). To znamená, že je v tvare  p=2k . Po dosadení do rovnosti  p^2=2.q^2 dostávame
             (2k)^2=2.q^2 \Leftrightarrow  2k^2=q^2 .
Analogickou úvahou zistíme, že číslo  q je párne. Keďže aj číslo  p je párne, tak najväčší spoločný deliteľ čísel   p,q je väčší alebo rovný číslu  2 .
To je spor s našim predpokladom, že riešením je racionálne číslo  r= \frac{p}{q}  , kde  p,q sú nesúdeliteľné celé čísla. Pozrite si zápis dôkazu v GeoGebre Tu.
___________________________________________________________________________________________
1) Podľa povesti bol Hippasus zvrhnutý z lode do mora a utopený, aby tento objav zostal utajený.
\( .\)