Prostredie

Blokové modelovanie

Blokové modelovanie je veľmi podobné blokovému programovaniu ako je Scratch. Modelujeme teda pomocou príkazov, ktoré sa nám následne vykresľujú na ploche a tvoria tak celkový objekt.

Tutoriál: Naučte se: Codeblocks | Tinkercad


Velmi podobne ako napríklad v Scratchi, na ľavom boku môžeme vidieť bloky kódov. Základné bloky pre vykresľovanie objektov sú sfarbené na modro. Akékoľvek úpravy (otočenie, presúvanie či zmena farby a pod.) sú vykonané pomocou fialových blokov. Oranžové bloky sú cykli či pozastavenie. Zelené bloky slúžia na matematické operácie. 
Vpravo sa nachádza plocha, na ktorej sa príkazy vykreslia. Jedná sa o identickú plochu, ktorú používame pri 3D dizajne, avšak chýbajú niektoré funkcie, ktoré nám pri blokovom modelovaní nie sú potrebné.
Na vrchu je znova lišta funkcií, ktorá je znova obmedzená, nakoľko sa všetko ovláda cez kódovacie bloky. Nachádzajú sa tu aj iné funkcie ako je rýchlosť, ktorá nám určuje ako rýchlo sa príkazy vykonajú. Ďalej tu je spustenie kódu, prípadne spustenie kroku za krokom či vrátanie späť. Export a zdieľanie zostávajú rovnaké.