Tinkercad

Сайт: Virtuálna Univerzita Mateja Bela
Курс: 3D tlač a 3D modelovanie
Книга: Tinkercad
Напечатано:: Hosťovský používateľ
Дата: понедельник, 20 мая 2024, 06:31

Описание

Tinkercad je kolekcia softvérových nástrojov od vydavateľa Autodesk. Je navrhnutá pre úplných začiatočníkov, ktorým umožňuje vytvárať 3D modely. 

Softvér je založený na konštruktívnej objemovej geometrii (constructive solid geometry SCG), ktorá umožňuje používateľom vytvárať modely kombináciou jednoduchších objektov. 

Tinkercad je plne prístupný na webovom prehliadači a teda vyžaduje len internetové pripojenie. Modely sú kompatibilné s 3D tlačou a preto je skvelou voľbou pre všetkých, ktorý v tejto oblasti začínajú. Jeho jednoduché prostredie je taktiež veľmi príjemné pre učiteľov, detí a fanúšikov dizajnu. 

Zdroj: Tinkercad: The Online Software to Start 3D Modeling - 3Dnatives

Prostredie

Prostredie Tinkercadu je veľmi intuitívne. 


Je veľmi dôležité vytvoriť si konto. Bez neho sa nám Tinkercad nesprístupní úplne. Po vytvorení či prihlásení však môžeme modelovať a využívať modely druhých (pokiaľ sú tieto súbory nastavené ako verejné). Taktiež môžeme aj my zdieľať vytvorené modely s ostatnými. 


Po kliknutí na ikonu "nový" sa nám otvoria tri možnosti.


1. Jedná sa o klasické modelovanie pomocou geometrických objektov. Pri tomto modelovaní môžeme však využívať aj verejné dizajny ostatných používateľov či vytvárať si vlastné dizajny.
2. Tinkdercad nám poskytuje možnosť zapájanie a programovanie rôznych platforiem ako je Microbit alebo Arduino.
3. Blokové modelovanie - modely sa vytvárajú pomocou blokových príkazov. 

3D dizajn


V strede sa nachádza pracovná plocha po ktorej sa pohybujeme zväčša myšou. Pravým tlačidlom myši plochu otáčame, stredným korigujeme pohyb do strán, prípadne si pohľad približujeme alebo vzďaľujeme, a ľavým vyberáme objekty, s ktorými pracujeme. 
Na pravej strane sa nachádzajú objekty, pomocou ktorých modelujeme. Jedná sa o geometrické útvary no môžeme tu nájsť aj číslice alebo písmená. Rovnako si vieme namodelovať vlastný objekt, pokiaľ nevieme nájsť taký, čo by nám vyhovoval, alebo použiť verejné dizajny iných používateľov.
Vľavo sa nachádza alternatívne ovládanie pohľadu. Na vrchu vidíme z akého uhla sa pozeráme na pracovnú plochu a náš model. Pod ním je ikona domčeku, ktorá nám vždy obnovný pôvodný pohľad. Následne je tu ikona, ktorá prispôsobí pohľad vybranému objektu alebo objektov. Pod ňou sa nachádzajú tlačidlá pre zoom a ako posledné je prepínanie pohľadov.
Na vrchu je lišta so základnými funkciami. Na ľavej strane sa jedná o funkcie (zľava doprava) kopírovania, vloženia, duplikovania, odstránenia, kroku vpred a vzad. Na druhej (pravej) strane máme funkcie (znova zľava doprava) skrytie/zobrazenie poznámok, skrytie/zviditeľnenie objektu, zoskupenie, rozpustenie zoskupenia, zarovnanie a zrkadlenie. Ako posledné sú tlačidlá slúžiace na import, export a zdieľanie. 

Blokové modelovanie

Blokové modelovanie je veľmi podobné blokovému programovaniu ako je Scratch. Modelujeme teda pomocou príkazov, ktoré sa nám následne vykresľujú na ploche a tvoria tak celkový objekt.

Tutoriál: Naučte se: Codeblocks | Tinkercad


Velmi podobne ako napríklad v Scratchi, na ľavom boku môžeme vidieť bloky kódov. Základné bloky pre vykresľovanie objektov sú sfarbené na modro. Akékoľvek úpravy (otočenie, presúvanie či zmena farby a pod.) sú vykonané pomocou fialových blokov. Oranžové bloky sú cykli či pozastavenie. Zelené bloky slúžia na matematické operácie. 
Vpravo sa nachádza plocha, na ktorej sa príkazy vykreslia. Jedná sa o identickú plochu, ktorú používame pri 3D dizajne, avšak chýbajú niektoré funkcie, ktoré nám pri blokovom modelovaní nie sú potrebné.
Na vrchu je znova lišta funkcií, ktorá je znova obmedzená, nakoľko sa všetko ovláda cez kódovacie bloky. Nachádzajú sa tu aj iné funkcie ako je rýchlosť, ktorá nám určuje ako rýchlo sa príkazy vykonajú. Ďalej tu je spustenie kódu, prípadne spustenie kroku za krokom či vrátanie späť. Export a zdieľanie zostávajú rovnaké. 

Funkcie

Tinkercad poskytuje niekoľko funkcií, ktoré nám uľahčia modelovanie. Kde nájsť tieto funkcie sme si povedali v kapitole 3D dizajnu.

Funkcia kopírovania (Ctrl+C):

 Ako už samotný názov vraví, táto základná funkcia slúži na skopírovanie daného objektu alebo objektov.

Funkcia vloženie (Ctrl+V):

 Táto funkcia nám vloží skopírovaný objekt na plochu Tinkercadu. Objekt/y sa zobrazia neďaleko kopírovaného objektu. 

Funkcie duplikovania (Ctrl+D):

 Automaticky a vloží vybraný objekt/y. Náš duplikát sa bude nachádzať na rovnakej pozícií ako pôvodný objekt takže ho nie je vidno kým mu nezmeníme pozíciu. 

Funkcie odstránenia (Delete):

 Vymaže označený objekt/y.

Funkcia späť (Ctrl+Z):

 Funkcia nás vráti o krok späť. Je možné použiť niekoľkokrát po sebe.

Funkcia znovu (Ctrl+Y):

 Ak použijeme funkciu späť viac, ako sme chceli, funkcia znovu nás vráti o "krok vpred".

Funkcia skrytia poznámok (Shift+N):

 Pokiaľ používame poznámky, táto funkcia nám ich skryje z modelovacej plochy. 
Funkcia skrytia vybraných objektov (Ctrl+H):
 Poskytuje možnosť skrytia objektov z modelovanej plochy.
Funkcia zobraziť všetko (Ctrl+Shift+H):
 Znova zobrazí skryté objekty na modelovacej ploche. 
Funkcia zoskupenia (Ctrl+G):
 Zoskupí dva alebo viac objektov do jedného. 
Funkcia zrušenie zoskupenia (Ctrl+Shift+G):
 "Rozbije" zoskupený objekt na jednotlivé objekty.
Funkcia zarovnania (L):
 Funkcia nám zarovná dva alebo viac vybratých objektov podľa nami určenej osi. 
Funkcia zrkadlenia (M):
 Táto funkcia nám dovolí otáčať objekty zrkadlovo podľa osi X, Y alebo Z.
Funkcia uzamknutia úprav (Ctrl+L): 
 Po použití tejto funkcie sa nám označený objekt/y uzamknú a nie je možné ich ďalej upravovať alebo nimi hýbať.