9. Podporné materiály

9.3. Druhy supportov

Mriežka

Tiež známy ako lineárny support, ide o najbežnejší typ používaný pri 3D tlači. Pozostáva zo zvislých pilierov, ktoré sa v celom rozsahu dotýkajú previsu. Tento typ supportu funguje takmer pre každý previs a most. Oveľa ťažšie sa však odstraňujú a oveľa pravdepodobnejšie spôsobia poškodenie povrchu modelu.


Strom
Stromová podpera je štruktúra, ktorá podopiera previsy modelu. Tento typ podpory 3D tlače sa previsu dotýka len v určitých bodoch. Výhodou použitia stromovej podpory 3D tlače je, že sa ľahšie odstraňuje a príliš nepoškodzuje spodnú stranu presahu. Je však vhodný iba pre neploché previsy, ako je špička nosa, špička prstov alebo oblúky, ktoré sa zvyčajne nachádzajú na organických modeloch. Neposkytuje dostatočnú stabilitu pre ploché previsy.


Rozpustné 

Pokiaľ má tlačiareň dva extrudéry, existuje lepšia možnosť. Do jedného extrudéra môžeme vložiť materiál na tlač modelu a do druhého vo vode rozpustný materiál ako je PVA alebo limonén rozpustný materiál ako HIPS na tlač supportov. Po dokončení tlače sa jednoducho zmyjú ponorením modelu do vody. Tento spôsob odstraňovania znižuje riziko poškodenia modelu a uľahčuje prácu po spracovaní, vďaka čomu je ideálny pre zložité výtlačky.