10. Ďalšie materiály

Carbon

Filament s prímesou uhlíka (karbónu) vytvára extrémne tuhé a odolné modely. Materiály PLA, ABS, PETG alebo Nylon sú vystužené uhlíkovými vláknami.


GLOW

Tlačový materiál svietiaci v tme, ktorý je obohatený o fosforeskujúce častice absorbujúce svetlo. Materiály sú najčastejšie krémovej farby no v noci svietia v zelenožltej či modrej farbe. Existujú však tiež varianty, ktoré sú farebné aj cez deň a v noci mierne svietia fialovo, červeno apod. 


PMMA

PMMA (polymethylmetalkrylát) tiež známy ako plexisklo alebo akrylátové sklo, je silný, ľahký, lesklý, priesvitný termoplast odolný proti nárazu či poveternostným vplyvom. Prepúšťa UV žiarenie a má dobré optické vlastnosti aj elektroizolačné vlastnosti.

Esd

Ide o špeciálne filamenty určené pre tlač komponentov elektronických zariadení, ktoré sú vystavené riziku poškodenia v dôsledku elektrostatického výboja. Vysoké disipatívne vlastnosti elektrického náboja zaisťujú bezpečnosť integrovaných obvodov a ďalších elektronických súčiastok a minimalizujú tak riziko čiastočného alebo trvalého poškodenia.


PVB

PVB (polyvinyl butyral) sa používa najmä ako tenká fólia pre medzivrstvy bezpečnostných skiel, ktoré sa vyznačujú mimoriadnou pevnosťou, pružnosťou a priľnavosťou. Povrch PVB je možné vyhladzovať pomocou alkoholu, podobne ako ABS acetónom, ale nedochádza tu k nežiaducim jedovatým výparom.


HIPS

HIPS (High Impact Polystyrene) sa používa ako podporný materiál najčastejšie pre ABS. Pri tlači je potrebné mať tlačiareň minimálne s dvomi extrudermi - pre konštrukčný materiál a pre podporu. Podporný materiál sa po vytlačení jednoducho rozpustí v limonenovom rozpúšťadle.


PVA

PVA (polyvinylalkohol) je takisto jeden z podporných materiálov, ktorý sa dá ľahko rozpustiť už v samotnej vode, preto je výhodné použiť ho pri veľmi komplexných modeloch alebo modeloch s takmer uzavretými dutinami. Používa sa pri minimálne dvoch extruderoch v tlačiarni.