4. Ostatné technológie

Power bed printing/InkJet

Hlavným materiálom je prášok nanášaný na podložku a tekuté spojivo pre vytvrdnutie objektu. Výsledok je závislí od výberu materiálu, spojiva a spôsobu komponovania spojiva do prášku. Patrí k jednej s populárnejších tlačiarní, nakoľko sa podobá domácej atramentovej tlačiarni. Miesto atramentu však z hlavice vychádza spojivo. K jej výhodám patrí schopnosť kombinovať jednotlivé farby a vytváranie nových odtieňov.

MultiJet/PolyJet

MultiJet alebo inak PolyJet je metóda, ktorá rovnako využíva atramentovú hlavicu tlačiacu viacerými farbami. Nepoužíva však prášok, ale vrstvy UV senzitívnej živice priamo na podložku, ktorú následne vytvrdí za pomoci UV svetla do pevného materiálu. Vyrábajú sa tak pevnejšie modely na rozdiel od práškových tlačiarní.

LOM

Laminated obeject manufacturing (LOM) využíva súvislí materiál, najčastejšie v podobe plastu alebo papiera, zriedkavo aj kov. Systém valčekov na vytláča na podložku materiál. Ohrievané valčeky prechádzajú po materiály, ktorý je pritláčaný ku podložke. Materiál je následne orezávaný počítačovo ovládaným nožom, alebo laserom na požadovaného tvaru.


Zdroj:  Úvod do 3D tlače -  Alena Furdová, Denisa Fialová, Michal Marko, Peter Leško