1. FDM/FFF

Fused deposit modeling alebo fused filament fabrication je najrozšírenejšia a najdostupnejšia technológia 3D tlače. Je vhodná pre tlač rôznych modelov a prototypov. Hlavným materiálov je tlačová struna zvaná filament, ktorá má priemer 1,75 mm. Pôvodne sa používal filament s priemerom 3 mm, ktorý bol však menej presný pri dávkovaní.

Svoju popularitu si získal nie len pre spoľahlivosť aj relatívne pochopiteľnú mechaniky, ktorá pripomína taviacu pištoľ. FDM/FFF pracuje na princípe vrstvenia. Materiálom je termoplastický filament, ktorý je namotaný na cievke prichytávajúci sa ku extruderu[1], ktorý má svoj motorček a vytláča vlákno skrz horúci koniec. Tento koniec si udržiava konštantnú teplotu a tým rýchlo roztápa filament na tekutinu, ktorá je následné vytláčaná cez malú trysku na podložku.

Tryska sa pohybuje blízko nad podložkou pričom nanáša vrstvu na osi X a Y. Následne sa posunie na osi Z o vrstvu vyššie a pokračuje v nanášaní vrstiev až kým nie je vytvorený celý objekt. Niektoré tlačiarne dokážu pohybovať horizontálne aj podložkou.

V dnešnej dobe sú v obedu tlačiarne s viacerými extrudermi pre kombináciu farieb fimalentu alebo kombináciu materiálov. Najznámejšie sú tlačiarne Prusa od Českých výrobcov, ktoré dokážu používať až päť extruderov naraz.




Zdroj: Úvod do 3D tlače - Alena Furdová, Denisa Fialová, Michal Marko, Peter Leško
          Kniha Zaklad do 3D Tisku s Jozefom Prušom – Jozef Pruša


[1] je časť 3D tlačiarne, ktorá vytláča materiál v tekutej alebo polotekutej forme.