2. SLA

Stereolitografia je technológia založená na princípe vytvrdzovania živice pomocou UV žiarenia. Tieto lúče sa zameriavajú na jednu vrstvu, po jej dokončení sa posunú vertikálne vyššie o rozmer ďalšej vrstvy. Vytrovený povrch sa znova ponorí do tekutiny a vytvrdí.  Vďaka presnosti UV lasera dokážu tlačiarne vytvoriť relatívne hladký a veľmi detailný povrch oproti technológií FDM/FFF, trvá však dlhšie a tlačová plocha je menšia. Nevýhodou je aj vyššia cena tak ako za materiál aj za tlačiareň samotnú.

Digital light processing (DLP) je technológia veľmi podobná SLA, považuje sa preto za jej podskupinu. Využíva takmer rovnaký princíp a materiály, rozdiel je však o ožarovaní živice. DLP dokáže vyžarovať UV lúče na presne požadovanom rozpoložení vrstvy a tak ju vytvorí naraz na rozdiel od SLA, ktorá používa jednobodový laser. Pre túto vlastnosť dokáže pracovať rýchlo bez ohľadu na tvar alebo komplexnosť objektu. Ďalšou výhodou je možnosť súbežného tlačenia duplicitných modelov bez čakania.

Posednou podkategóriou je mask stereolithography (MSLA), ktorá osvecuje pomocou UV LED. UV svetlo prestúpi len tam kde sú zobrazené pixely na LCD displeji (svietia na bielo) a vytvrdí model na daných plochách. Keďže sa displej skladá zo štvorcových pixelov o presne danom rozlíšení, rozlíšenie je vždy rovnaké ako LCD displej. Pre vytvrdzovanie celej plochy naraz je aj táto technológia časovo nezávislá na počte objektov.

Ku týmto tlačiarňam je však potrebné zariadenie navyše. Model nie je po vytlačení vhodný pre okamžité použitie, pretože je lepkavý od nevytvrdnutej živice. Odporúča sa preto namáčať do isopropyl alkoholu aby sa prebytočná vrstva zmyla a taktiež nechať model znova vytvrdnúť.




Zdroj:  Úvod do 3D tlače - Alena Furdová, Denisa Fialová, Michal Marko, Peter Leško
           Kniha Zaklad do 3D Tisku s Jozefom Prušom – Jozef Pruša