Úvod

Ekvivalentné úpravy

Pri riešení rovníc a nerovníc v školskej matematike sa žiaci stretávajú predovšetkým s implikačnými a ekvivalentnými metódami riešenia. Implikačná úprava sa nazýva aj dôsledková úprava. V niektorých prípadoch sa pri riešení s výhodou použije aj experimentovanie. Ide predovšetkým o prípady, keď výroková forma vystupujúca v nerovnici nemá charakter kvadratickej (lineárnej) formy. Napríklad v úlohe:
Úloha
V množine  \mathcal N= \lbrace{1,2,...,n,...}\rbrace  riešte nerovnicu  n!>n^{n-2} .
Riešenie
Pri riešení postupujeme tak, že postupne dosadíme čísla  n=1,2,...4,5, ... . Ľahko zistíme, že čísla 2,3,4 vyhovujú danej nerovnici (sú jej riešením) a čísla  n>6 nie sú riešením v množine \small M . Využitím programov GeoGebra a Excel môžeme experimentálne overiť toto tvrdenie na dostatočne veľkom počte prirodzených čísel.

Otvorte konštrukciu TuOtvorte tabuľku Excel Tu
Nerovnica
  1. Nerovnica je úloha, v ktorej treba nájsť všetky prvky  x \in \mathcal {O} spĺňajúce nerovnosť  \small  Ľ(x) \leq P(x) . Množinu  \mathcal {O} nazývame obor nerovnice.
  2. Výraz \small  Ľ(x)) nazývame ľavá strana nerovnice, výraz\small  P(x) nazývame pravá strana nerovnice.
  3. Definičný obor nerovnice  \mathcal {D} je podmnožina množiny  \mathcal {O}, v ktorej majú všetky výrazy v nerovnici zmysel.
  4. Množina riešení  \mathcal {K} je množina všetkých tých prvkov množiny  \mathcal {D}, ktoré spĺňajú danú nerovnosť.
Ekvivalentné úpravy nerovníc
  1. Nahradenie ľubovoľnej strany nerovnice výrazom, ktorý sa jej na celej množine  \mathcal {D} rovná.
  2. Pripočítanie výrazu, ktorý je definovaný v celom definičnom obore nerovnice  \mathcal {D}, k obidvom stranám nerovnice.
  3. Vynásobenie obidvoch strán nerovnice výrazom, ktorý v celom obore nerovnice  \mathcal {O} nadobúda kladné hodnoty. Vynásobenie obidvoch strán nerovnice výrazom, ktorý v celom definičnom obore nerovnice  \mathcal {O} nadobúda záporné hodnoty a súčasne obrátenie znaku nerovnosti.
  4. Umocnenie resp. odmocnenie obidvoch strán nerovnice na druhú, štvrtú atď., ak obidve strany nerovnice nadobúdajú v celom definičnom obore nerovnice nezáporné hodnoty..
  5. Nepárne umocnenie a odmocnenie oboch strán nerovnice.
___________________________________________________________________________
1)  \mathcal {O} je to číselná množina, v ktorej hľadáme prvky spĺňajúce danú nerovnosť; pre naše účely bude to množinam reálnych čísel
\( .\)