Obor komplexných čísel

Geometrická interpretácia

Geometrická interpretácia - Gaussova komplexná rovina
Existuje bijektívne zobrazenie  f („prosté“ a „na“) množiny všetkých komplexných čísel  C na euklidovskú rovinu  Ε_2 :
        f:C \rightarrow  E_2; z=(a,b) \rightarrow Z(a,b) ,
kde  Z(a,b) je bod  Z \in E_2 so súradnicami  (a,b) .
Ak v rovine zvolíme pravouhlý súradnicový systém, tak obrazom každého komplexného čísla bude práve jeden bod roviny. Obrazom komplexného čísla  z=(a,b) resp.  z=a+ib je bod  Z so súradnicami  (a,b) . Pozri obrázok.

                        
Zrejme platia rovnosti:  sin \ \varphi = \frac{b}{r} ,  cos \ \varphi = \frac{a}{r} , kde  r= \sqrt{a^2+b^2}  a  \varphi je orientovaný uhol  ∢XOZ .
Číslo  r predstavuje veľkosť vektora   \vec{OZ}  a nazýva sa absolútna hodnota komplexného čísla a označuje sa symbolom  \mid z \mid  : platí  \mid z \mid = \sqrt{a^2+b^2} .
Z rovností  sin\ \varphi = \frac{b}{r}, cos \ \varphi = \frac{a}{r}   môžeme vyjadriť reálnu aj imaginárnu zložku komplexného čísla  z=(a,b)  . Dostaneme  a=r.cos \ \varphi, b=r.sin \ \varphi  . Vypočítané hodnoty teraz môžeme dosadiť do algebraického tvaru komplexného čísla  a+ib . Dostaneme nový zápis resp. nový tvar komplexného čísla
Definícia
Zápis komplexného čísla v tvare  z=\mid z \mid(cos \ \varphi+ i.sin \ \varphi  )  sa nazýva goniometrický tvar komplexného čísla.
Nájdite goniometrický zápis komplexného čísla  z= \sqrt{3} -i .
Riešenie
Najskôr si vypočítame absolútnu hodnotu hľadaného komplexného čísla. Vypočítame, že  \mid z \mid= \sqrt{3}^2+(-1)^2=2 .
Potom určíme veľkosť uhla \varphi , pre ktorý platí  cos \ \varphi = \frac{\sqrt{3}}{2}  a  sin \ \varphi = \frac{1}{2}  . Uhol, pre ktorý platia tieto dve rovnosti sa nachádza v IV. kvadrante a jeho veľkosť je  330^ \circ = \frac{11 \pi }{6} .
Goniometrický tvar komplexného čísla je  z=2(cos \ \frac{5\pi}{6}+ i.sin \ \frac{5\pi}{6}  )  .
\( .\)