Poňatie funkcie jednej premennej v školskej matematike

Na základe historického vývoja pojmu funkcia postupne v školskej matematike sa vykryštalizovali tri základné poňatia pojmu funkcia
  1. Veličinové – závislosť premenných veličín (geometrických, fyzikálnych, ...)
  2. Množinové – priraďovanie medzi prvkami daných množín (pilierové na 1. st. ZŠ)
  3. Abstraktné – funkcia ako binárna relácia (číselné funkcie)
Na vhodných príkladoch závislostí medzi dvoma množinami  A, B možno žiakom odvodiť pravidlo, že vždy jednému prvku množiny  A zodpovedá najviac jeden prvok množiny  B . Je vhodné pripomenúť, že naopak to neplatí. Napr. namerané teploty každú celú hodinu v jednom dni.
Funkcia na množine  A \subset R je predpis, ktorý každému číslu  x \in A z množiny priraďuje práve jedno reálne číslo. Množina  A sa nazýva definičný obor.
Zápis funkcie môže vyzerať napríklad nasledovne:
    ak  0 \leq x< 3   , tak  f (x) =4
    ak  3 \leq x< 5 , tak  f (x) =x+1
    ak  6 \leq x< 8 , tak  f (x) =11-x
Tento zápis predstavuje funkciu, ktorá na rôznych intervaloch má iný predpis. Napríklad pre  x=4 je  f(4)=5 . Hovoríme: hodnota funkcie v bode 4 je rovná 5. Namiesto označenia hodnota funkcie budeme používať termín funkčná hodnota.
                          
Množinu všetkých funkčných hodnôt, ktoré funkcia v danom definičnom obore nadobúda, nazývame odbor hodnôt funkcie. Značíme ho symbolom  H_f
Poznámky.
Definičný obor označujeme ho symbolom  D_f .
Odbor hodnôt funkcie  f je množina všetkých  y \in R , ku ktorým existuje aspoň jedno  x z definičného oboru funkcie f tak, že platí y=f(x) .
Pojmy závislosť, vzťah, priradenie, predpis nie sú matematicky definované pojmy. Používajú sa ako pomocné pojmy v rôznych intuitívnych významoch.
Matematicky vzťah medzi prvkami dvoch množín sa matematicky definuje ako binárna relácia medzi týmito množinami.
Príklad. Určte definičné obory a obory funkcií ... a vytvorte vhodný applet v prostredí GeoGebra.
\( .\)