3D tlač

Využitie v gastronómii

3D tlačiarne v potravinovom priemysle používajú zmrazené a vysušené práškové zložky v kapsulách obsahujúcich mikroživiny. Tieto zložky sa kombinujú s olejmi a vodou čím vznikajú hotové potraviny. Jedlo je vytvárané vo vrstvách a teda je možné pripraviť aj jedlo s náplňou. Tlačiareň pripomínajúcu mikrovlnnú rúru riadi spotrebiteľ pomocou prístroja na diaľkové alebo senzorové ovládanie umiestnené priamo na tlačiarni.

Prvá 3D tlačiareň potravín vznikla ako súčasť projektu skupiny vedcov a študentov na Cornell University. Prvý podnet pre vznik tohto projektu vyšiel z univerzitného podniku Far@Home a jeho realizácia sa začala v roku 2005. Prvé jedlo bolo na univerzite vytlačené v roku 2011 v podobe ozdoby na zákusok. V roku 2013 začala NASA financovať rozvoj 3D tlačiarní na výrobu jedla pre astronautov vyslaných do vesmíru na dlhé výpravy. Vyvinuli sa tak mikroživiny so životnosťou až 15 rokov.

Neskôr v roku 2014 bola na trh uvedená prvá 3D tlačiareň potravín od 3D Systems v spolupráci s výrobcom Harshey. Tlačiareň dostala meno ChefJet a bolo na nej možné vytvoriť cukrárske pečivo a cukrovinky s mliečnej čokolády alebo z cukru s príchuťou mäty, višne alebo jablka. Tlačiareň dokázala vytlačiť 100 cukroviniek za hodinu.


V súčasnej dobe sú čokoládové 3D tlačiarne bežnou vecou. Zaradenie Chockedge dokáže použiť kvalitnú belgickú čokoládu na tlač. Čokoláda je nanášaná na podklad vo vrstvách. Ďalším príkladom je pizza, ktorej príprava je v princípe zhodná s bežnou 3D tlačou avšak po jej vytlačení sa musí piecť na špeciálnej podložke. V roku 2014 predstavila firma Natural Mechines prototyp tlačierne Foodini, ktorá vie tlačiť nie len čokoládu, ale aj cestoviny ravioli.

Skutočná výzva je tlač potravín ako je mäso, ovocie a zelenina. Pri pokusoch o tlač banánov, jabĺk či mäsa bolo potrebné suroviny dôkladne rozomlieť a výsledná potravina väčšinou nezodpovedala skutočnému tvaru. Avšak spoločnosť Modern Meadow pracuje na vytvorení mäsa v laboratóriu a na jeho úpravu do reálnej podoby využiť 3D tlač. Princíp spočíva v klonovaní kmeňových buniek, ktoré je možné replikovať v laboratóriu. Po znásobení sú bunky vložené do biokazety. V tlačiarni sa táto hmota pomelie a následne vytlačí kus syntetického mäsa. Tuto tlač je možné využiť aj pri výrobe kože alebo pri dopestovaní živých ľudských orgánov.


Zdroj: 3D-TLAC-AKO-NOVA-PRIEMYSELNA-REVOLUCIA-3D-PRINTING-AS-A-NEW-INDUSTRIAL-REVOLUTION.pdf (researchgate.net)