3D tlač

Vyžitie 3D tlače

3D tlač bola pôvodne používaná pre výrobu rýchlych a lacných prototypov, no s nástupom lacnejších technológií a zníženiu cien prišli aj ďalšie využitia. Ukážkovým príkladom je malosériová výroba, ktorá umožňuje firmám vyrábať produkty, ktoré sú príliš malé na odôvodnenie vysokých nákladov spojených s prípravou výroby. Ďalším benefitom je aj možnosť upravenia 3D modelu na základe spätnej väzby bez ďalších nákladov.


Jozef Průša na "tlačiarenskej farme"(6163486_1200x.jpeg (1200×898) (smedata.sk)

Ďalším príkladom je výroba nedostupných dielov. Pri oprave starožitností či veteránov, nemusia byť náhradné diely k dispozícií už niekoľko desiatkov rokov a často je potrebný len jeden kus. To isté platí aj pre domáce spotrebiče, torbu rôznych obalov, krabičiek či držiakov.

3D tlač vstúpila aj do architektúry a stavebníctva, kde poskytuje 3D vizualizáciu. Tie boli  prezentované v 2D na monitore, čo však nebolo pre vnímanie priestoru ideálne. Architekti preto prešli do 3D priestoru, v ktorom sa môže zákazník „prejsť“ a vidieť tak svoj budúci dom. Ak však odstúpi od virtuálneho sveta, dostaneme možnosť pre tvorbu  fyzických 3D modelov. Tlač poskytuje výrobu modelov rýchlo a lacno s cieľom komunikačnú priepasť medzi zákazníkom a architektom.


3D model domu Hobs-3D-modular-model-4-hero.jpg (1284×722) (illustrarch.com)

Ku ďalšiemu využitiu patrí personalizovaná výroba, kde je si používateľ vytlačí čokoľvek čo si želá. Môže sa jednať o kľúčenky, hračky, figúrky pre stolové hry, repliky, dekorácia, reklamný materiál či rôzne masky a doplnky pre cosplay[1].  


Maska Iron Mana vytlačená na 3D tlačiarni (eab7232c5d97f77788ce37e4a12d9201.jpg (3264×2448) (pinimg.com))

Zdroj: Kniha Zaklad do 3D Tisku s Jozefom Prušom – Jozef Pruša

[1] Za cosplay sa považuje kostým, v ktorom sa človek snaží napodobniť výzor postavy z hier, filmov, kníh a podobne.