Otáčanie

Otáčanie je afinné zobrazenie určené stredom otáčania a uhlom otáčania. Analytické vyjadrenie má maticový tvar
 \small (\begin{array}{} x' & y' \end{array} )=\left( \begin{array}{} x & y \end{array} \right) ·\left( \begin{array}{} \cos \alpha  & \sin α \\ - \sin α & \cos α \\ \end{array} \right)+\left( \begin{array}{} p & q\end{array} \right), (2)
kde  \small \alpha \neq k \cdot 360° je uhol otočenia a  \small k je celé číslo. Napríklad otočenie o orientovaný uhol  \small \alpha = +90° okolo počiatku má analytický predpis
 \small (\begin{array}{} x' & y' \end{array} )=\left( \begin{array}{} x & y \end{array} \right) ·\left( \begin{array}{} 0  & 1 \\ -1 & 0 \\ \end{array} \right)+\left( \begin{array}{} 0 & 0\end{array} \right),
Tvrdenie
Otočenie v rovine je afinné zobrazenie a zároveň je zhodnostné. Dokážte to.
Príklad
V rovine je otočenie určené stredom \small S = [−1; 1] a o orientovaným uhlom \small α = −60° . Určite jeho transformačné rovnice a obraz kružnice \small (x + 2)^2 + (y − 2)^2 = 9 .
Riešenie
Musíme určiť obraz počiatku súradnej sústavy. Súradnice bodu \small O' = [p,q] dosadíme do vzťahu (2 dostaneme rovnice
\small -1=-\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2}+ p\\ \small \;\;1=\;\;\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{1}{2}+q ,
pričom využijeme skutočnosť poznáme vzor a obraz stredu \small S = [−1; 1] , ktorý je samodružný.
Riešením je bod \small O' = [\frac{-1-\sqrt{3}}{2}; \frac{1-\sqrt{3}}{2}] .
Obraz kružnice určíme tak, že vypočítame súradnice obrazu stredu kružnice dosadením\small S = [−1; 1] do transformačných rovníc. Polomer kružnice sa v zhodnom zobrazení nemení a bude rovný \small r=3 . Zostrojte obraz kružnice v GeoGebre pomocou nástroja "Množina bodov" v applete Tu.
\( .\)

...