Afinný n-rozmerný priestor

Lineárna súradnicová sústava

Dimenzia (rozmer) afinného priestoru je dimenzia jeho vektorového zamerania
dim  \small \mathbb A := dim  \small V (\mathbb A) .
Poznámky
  1. Dimenziu afinného priestoru označíme indexom vpravo hore, napríklad  n -rozmerný afinný priestor ako  \mathbb A^{n}.
  2. Afinný priestor dimenzie 1 nazývame afinná priamka, označujeme ho  \mathbb A^{1} ale aj ako obvykle  a, b, p, . . .
  3. Afinný priestor dimenzie 2 nazývame afinná rovina, označujeme ho  \mathbb A^{2} ale aj ako obvykle   \alpha, \; \beta,\;...
Uvedieme základné definície z práce (Monoszová, 1), v ktorých sa pomocou bázy vektorového priestoru zavádza repér afinného priestoru a (lineárna) afinná súradnicová sústava. Súhrnne sa pre tento systém používa označenie: afinný súradnicový systém.
Definície.
  1. Nech  \small (\mathcal {A} , V) je afinný priestor a \small O je ľubovoľný bod tohto priestoru. Ďalej nech  \lbrace{\pmb {e_1} , \pmb {e_2}, \cdot \cdot \cdot, \pmb {e_n}}\rbrace je báza (nie nutne ortonormálna) vektorového priestoru \small V . Potom \small  (n + 1) -tica  \small \left\langle O;\pmb {e_1} ,\pmb {e_2} ,  \cdot \cdot \cdot ,\pmb {e_n}\right\rangle sa nazýva repér afinného priestoru  \small \mathcal {A} .

  2. Nech  \small (\mathcal {A} , V) je afinný priestor, nech \small \left\langle O;\pmb {e_1} ,\pmb {e_2} ,  \cdot \cdot \cdot ,\pmb {e_n} \right\rangle je repér v  \small \mathcal {A} . Lineárna súradnicová sústava (stručne LSS) je bijektívne zobrazenie
     \small \mathcal {L: A \rightarrow \mathbb R^n}; \; P \rightarrow  [p_1,p_2, . . . , p_n],
    pričom \small \vec{O P}=p_1\pmb {e_1}+ \cdot \cdot \cdot +p_n\pmb {e_n} . Pozrite si prácu (str. 8-11) Tu.
Dôkaz korektnosti definície.
Ľubovoľný vektor (teda aj polohový) vektorového priestoru sa dá jednoznačne vyjadriť ako lineárna kombinácia vektorov bázy tohto vektorového priestoru
\small \vec{O P}=P-O=p_1\pmb {e_1}+ \cdot \cdot \cdot +p_n\pmb {e_n} .
Z vlastnosti (AP2) vyplýva, že pre bod \small O a vektor \small \vec{u}=p_1\pmb {e_1}+ \cdot \cdot \cdot +p_n\pmb {e_n} existuje práve jeden bod \small P=O+ \vec{u}. Preto aj bod \small P vzhľadom na danú afinnú sústavu súradníc sa dá jednoznačne vyjadriť ako kombinácia
\small P=O+x_1\pmb {e_1}+ \cdot \cdot \cdot +x_n\pmb {e_n} .
Rovnosť \small P=O+p_1\pmb {e_1}+ \cdot \cdot \cdot +p_n\pmb {e_n} skrátene zapisujeme ako \small P = [p_1,p_2, . . . , p_n] a \small  n -ticu
 [\small p_1,p_2, . . . , p_n]
nazývame súradnicami bodu  \small P.
Súradnice bodu budeme zapisovať v hranatých zátvorkách \pmb{ [\small x_1,x_2, . . . , x_n] }. Vektor, ktorý určuje lineárna kombinácia \small P-O=p_1\pmb {e_1}+ \cdot \cdot \cdot +p_n\pmb {e_n} sa nazýva polohový vektor \small \overrightarrow{OP}=P-O.
Existencia a jednoznačnosť súradníc bodu  \small P vyplýva tiež z jednoznačného riešenia rovnice,
\small \overrightarrow{OP}=P-O=p_1\pmb {e_1}+ \cdot \cdot \cdot +p_n\pmb {e_n} ,
keďže vektory \small \pmb {e_1} ,\pmb {e_2} , \cdot \cdot \cdot ,\pmb {e_n} tvoria bázu vektorového priestoru  \small V.
Pomenovania .
  1.  \small O – začiatok súradnicovej sústavy
  2.  \small E_i = O + \pmb {e_i} – jednotkové body súradnicovej sústavy
  3.  \small \overleftrightarrow{OE_i} – súradnicové osi

Otvorte si applet Tu.
Cvičenie.
Ukážte, že usporiadaná trojica  \small (\mathcal {A} , V,f) je afinný priestor, ak \small {\mathcal {A}} = \lbrace{ [x_1,x_2] \in R;x_2=x_1^2 }\rbrace , V=R, f( [x_1,x_2], [y_1,y_2])=x_1-y_1  . Zistite. či zobrazenie  \small \mathcal {L: A \rightarrow \mathbb R^1}; \; \mathcal {L}( [x_1,x_2])=1+x_1 je lineárna sústava súradníc.
Riešenie.
  1. Ľubovoľný bod  \small X afinného priestoru má súradnice  [x,x^2] . Množina všetkých bodov afinného priestoru  \small (\mathbb {A} je parabola (nakreslite graf v GeoGebre).
  2. Podmienka (AP1) pre body \small X[x,x^2],Y[y,y^2],Z[z,z^2] zrejme platí, lebo \small f(X,Y)+f(Y,Z)=(x-y)+(y-z)=x-z=f(X,Z) .
  3. Podmienka (AP2): Zvoľme si ľubovoľné reálne čísla  p,x a body  \small P[p,p^2],X[x,x^2] , potom zobrazenie \small f(P,X)=p-x je bijekcia.
  4. Zrejme aj zobrazenie  \small \mathcal {L: A \rightarrow \mathbb R^1}; \; \mathcal {L}( [x,x^2])=1+x je bijektívne, preto je LSS.

Otvorte si dynamický obrázok Tu. Parabolická valcová plocha Tu.
   Pozrite si tiež príklad 3 v práci Tu.
\( .\)