Analytické vyjadrenie

Obraz troch bodov

Nech je daná \small (n+1) - tica bodov \small A,A_1,...,A_n v euklidovskom priestore \small \mathbb E_n taká, že \small (n) - tica vektorov \small \vec a_1=A_1-A,...,\vec a_n=A_n-A so zamerania \small V_n(\mathbb R) je nezávislá. V tomto prípade sústava  \small \mathcal R = \lbrace A; \vec a_1, \vec a_2, . . . , \vec a_n \rbrace tvorí repér tohto priestoru. Takejto \small (n+1) - tici bodov budeme hovoriť, že je lineárne nezávislá.

Vo vete "Jednoznačnosť afinného zobrazenia" sme dokázali, že afinné zobrazenie \small f : \mathbb E_n \rightarrow \mathbb E_m je jednoznačne určené obrazmi \small n + 1 lineárne nezávislých bodov euklidovského priestoru \small \mathbb E_n .Dôkaz tohto tvrdenia nájdete aj v práci [Chalmoviansky, 2022].
V ďalšej časti sa zameriame na určenie transformačných rovníc afinného zobrazenia v euklidovskej rovine \small \mathbb E_2 , v ktorom sú dané dve trojice odpovedajúcich nekolineárnych bodov. Začneme trojicami, ktoré vyhovujú rovnoľahlosti, čo nám uľahčí kontrolu správnosti určenia transformačných rovníc.
Cvičenie.
Určte transformačné rovnice afinného zobrazenia  \small f:\mathbb E_2 \rightarrow \mathbb E_2  , v ktorom
\small A(-1,-2) \rightarrow A'(4,2);\; \;B(\frac{3}{2},-\frac{3}{2}) \rightarrow B'(\frac{11}{4},-\frac{1}{2}),\; \;C(-3,0) \rightarrow C'(2,4) .
Riešenie (riešenie pomocou programu GeoGebra Tu).
Pre bod \small X v rovine \small \mathbb E_2 platí, že je lineárnou kombináciou bodov \small A(-1,-2) ;B(\frac{3}{2},-\frac{3}{2});C(-3,0) , preto platí
\small X=a(-1,-2)+b(\frac{3}{2},-\frac{3}{2})+c(-3,0) , pričom \small a+b+c=1 .
V kapitole "Afinné zobrazenie" sme ukázali, že transformačné rovnice afinného zobrazenia v euklidovskom priestore \small \mathbb E_2 majú tvar
\small x'=a \cdot x+c \cdot y+p \\ \small y'=b \cdot x+d \cdot y+q ,
kde \small a,b,c,d,p,q sú súradnice obrazov vektorov bázy \small a,b,c,d a súradnice obrazu začiatku repéra \small p,q. Dosaďme súradnice bodov \small A, A' do týchto transformačných rovníc. Po úprave dostaneme dve rovnice o 6 neznámych \small a,b,c,d,p,q. Konkrétne to budú rovnice
 \small 4 =-1  a-2 c+p \\ \small 2 =-1b-2 d+q.
Postupne ak dosadíme súradnice ďalších bodov \small B, B',C,C' dostaneme ďalšie 4 rovnice.
\small \frac{11}{4} =\frac{3}{2}a-\frac{3}{2}c+p
\small -\frac{1}{2}=\frac{3}{2}b-\frac{3}{2} d+q

 \small 2 =-3  a+0 c+p \\ \small 4 =-3b+0 d+q.
Spolu je to sústava 6 lineárnych rovníc, ktorá vzhľadom na zadanie (nekolineárne body) bude mať práve jedno riešenie. Vypíšte všetkých 6 rovníc a potom vyriešte túto sústavu.
Poznámka.
Nájsť riešenie takejto sústavy je časovo dosť náročná práca, ktorá študentov nemotivuje a navyše ich odpúta od podstaty úlohy– nájsť transformačné rovnice.
Preto s výhodou môžeme použiť nástroje programu GeoGebra (alebo iných softvérov, napr. Matrix). Pomocou GeoGebra vzhľadu "Tabuľka" najskôr „vygenerujeme“ maticu sústavy 6 rovníc so 6 neznámymi s pravou stranou. Do jednotlivých polí v „Tabuľke“ vložíme súradnice bodov pomocou príkazov: \small =x(M), y(M), kde \small M je názov bodu, ktorého súadnice vkladáme.

Otvorte si dynamickú tabuľku Tu.

Z tabuľky vidieť, že napr. do poľa „A2“ je vložený príkaz \small „=x(A)“, ktorý predstavuje prvú súradnicu bodu \small A. Tabuľka má ďalšiu veľkú výhodu: Vstupné pole „A2“ je aktívne voči zmene polohy bodu \small A. Ak sa poloha bodu \small A zmení, tak sa automaticky zmení aj príslušné polia tabuľky \small „=x(A)“, "=y(A)“. Analogicky sa aktualizujú aj zvyšné polia tabuľky. Dynamické vstupy nám teda umožnia aktualizovať maticu sústavy 6 rovníc aj s pravou stranou. Je to matica typu 6×7 s rozsahom je \small (A2 ... G7).
Riešenie danej sústavy 6 rovníc so 6 neznámymi s pravou stranou môžeme nájsť pomocou maticového počtu, ktorý je tiež k dispozícii v GeoGebre.
\small 
     \left(\begin{matrix}
-1 & 0 & -2 & 0 & 1 & 0 \\
0 & -1 & 0 & -2 & 0 & 1 \\
\left(1,5\right) & 0 & \left(-1,5\right) & 0 & 1 & 0 \\
0 & \left(1,5\right) & 0 & \left(-1,5\right) & 0 & 1 \\
-3 & 0 & 0 & 0 & 1 & 0 \\
0 & -3 & 0 & 0 & 0 & 1
\end{matrix}\right)
     \times
\left(\begin{matrix}
a \\
b \\
c \\
d \\
p \\
q
\end{matrix}\right)=
     
 \left(\begin{matrix}
 4 \\
2 \\
2,75 \\
-0,5\\
2 \\
4
\end{matrix}\right)

Výsledok. \small
  \left(\begin{matrix}
a \\
b \\
c \\
d \\
p \\
q
\end{matrix}\right)=
  \left(\begin{matrix}
-0,25 \\
-1 \\
-1,25\\
0 \\
1,25\\
1
\end{matrix}\right)
Transformačné rovnice skúmaného afinného zobrazenia sú prezentované na ďalšom obrázku v ľavej časti obrázka.

Funkčný applet si môžete stiahnuť Tu.
Matica zobrazenia \small f v tomto príklade má tvar \small \mathcal A= \left( \begin{array}{} -\frac{1}{4} & -\frac{5}{4} \\ -1 & \;\;0 \\ \end{array} \right), čo predstavuje osovú afinitu.
\( .\)