Analytické vyjadrenie

Nech je v \small \mathbb E_n je afinné zobrazenie \small f , v ktorom sa repér  \left\langle \small O; \vec e_1, \vec e_2, . . . , \vec e_n \right\rangle  zobrazí na repér  \left\langle \small O; \vec f_1, \vec f_2, . . . , \vec f_m \right\rangle  , pričom pre súradnice obrazov platí
 \small f(O)=[r_1,r_2,...,r_m]
 \small \vec e'_i=f(\vec e_i)=(a^i_1,a^i_2,...,a^i_m).
Nech  \small X=[x_1,x_2,...,x_n] je bod euklidovského priestoru, potom pre jeho obraz  \small X'=[x'_1,x'_2,...,x'_m] bude platiť

(AV)  \small X'=f(X)=\left(\begin{array}{ccc} a^1_1&...&a^n_1 \\ a^1_2&...&a^n_2 \\... 
  \\ a^1_n&...&a^n_m\end{array}\right)\times \left(\begin{array}{ccc}x_1 \\ x_2\\ ...
  \\x_n   \end{array}\right) + \left(\begin{array}{ccc}r_1 \\ r_2\\ ...\\r_m \end{array}\right) .
Zápis (AV) nazývame analytické vyjadrenie afinného zobrazenia f vzhľadom k afinnej súradnicovej sústave  \small \mathcal R = \lbrace O; \vec e_1, \vec e_2, . . . , \vec e_n \rbrace .
Namiesto označenia  \small f(\vec e_i) budeme tiež používať označenie  \small \overrightarrow{e'_1}. V ďalších kapitolách sa zameriame na afinné zobrazenia v euklidovskej rovine, pričom upriamime pozornosť na analytické vyjadrenia zhodných (zhodnostných) zobrazení v rovine.
Úlohy.
  1. Určte analytické vyjadrenie identického zobrazenia euklidovskej roviny - identity.
  2. Zistite, či rovnoľahlosť v rovine \small \mathcal{h} : X' = S+k(X−S) pre pevne zvolený stred rovnoľahlosti \small  S  a koeficient rovnoľahlosti \small k \in R - {0} je afinné zobrazenie.
Riešenie úlohy č. 1.
Pre identitu platí, že každý bod roviny sa zobrazí sám na seba, t. j \small f(X)=X . Označme súradnice vzoru \small X ako usporiadanú dvojicu \small (x,y) a súradnice jeho obrazu \small f(X) v zobrazení \small f ako \small (x',y') . Keďže ide o identické zobrazenie, tak musí platiť
\small (x',y')=(x,y) .
Rovnosť usporiadaných dvojíc nastane práve vtedy, keď sa rovnajú odpovedajúce zložky. Teda, keď súčasne platia rovnosti \small x'=x,y'=y .
Táto jednoduchá sústava dvoch rovníc je analytickým vyjadrením identity. Ak zapíšeme získanú sústavu dvoch rovníc v maticovom tvare, tak získame rovnicu v tvare
\small \left(\begin{array}{ccc} x'\\ y' \end{array} \right)=\left(\begin{array}{ccc} 1&0 \\ 0&1 \end{array}\right)\times \left(\begin{array}{ccc}x \\ y \end{array}\right) + \left(\begin{array}{ccc}0 \\ 0 \end{array}\right)
alebo v riadkovom zápise (maticou násobíme sprava!)
\small (\begin{array}{} x' & y'  \end{array}  )=\left( \begin{array}{} x & y  \end{array}  \right) ·\left( \begin{array}{} 1 & 0 \\ 0 & 1 \\ \end{array}   \right)  .

Určte analytické vyjadrenie identického zobrazenia euklidovského priestoru \small \mathbb E_n; n>2 .

Riešenie úlohy č. 2 je v nasledujúcej kapitole.
Rozšírené afinné súradnice.
Pri riešení príkladu "Tri body" sme použili matice, ktorých posledné riadky korešpondovali s podmienkou lineárnej kombinácie bodov: \small a_1+a_2+ . . . =1 . V dôsledku tohto príkladu sme vlastne použili rozšírené afinné súradnice, pomocou ktorých možno zjednodušiť zápis analytické vyjadrenie afinného zobrazenia. Rozšírené afinné súradnice sprehľadnia zápis zobrazení. Súradnice bodu \small X = [x_1 , . . . , x_n ] nahradíme súradnicami \small [ x_1 , . . . , x_n,1 ] a súradnice vektora \small \vec e'_i=(a^i_1,a^i_2,...,a^i_m) nahradíme súradnicami \small ( a^i_1,a^i_2,...,a^i_m,0 ) . Pre takto zavedené rozšírenie platí obvyklá aritmetika s bodmi a vektormi z euklidovských priestorov, ako aj počítanie s lineárnymi kombináciami.
V rozšírených afinných súradniciach možno potom písať analytické vyjadrenie zobrazenia takto
\small
  \left(    
\begin{array}{} x_1' \\ x_2' \\  · · ·  \\ x_n' \\ 1 \end{array}\right)=
  \left(   
 \begin{array}{} a_1^1 & a_1^2 & · · · &a_1^n & r_1 \\ 
a_2^1 & a_2^2 & · · · &a_2^{n} & r_2 \\ 
 \;  \; ···\\ 
a_m^1 & a_m^2 & · · · &a_m^n & r_m \\  
0 & 0 & · · · & 0& 1 \\  \end{array}\right)
\times
  \left(   
\begin{array}{} x_1 \\ x_2 \\  · · ·  \\ x_n \\ 1 \end{array}\right),
pričom \small x_i, a_i^j,r_i má ten istý význam ako pri afinných súradniciach.
\( .\)