V historickom vývoji geometrie nájdeme dva východiskové míľniky, ktoré by sme mohli charakterizovať tromi otázkami:
Ako to vytvoriť?
Prečo to platí?
Platí piaty Euklidov postulát?
Pozrite si práce [GRE], [VAL].
  1. Začiatok tejto cesty „Ako “ patrí približne do obdobia dvoch tisícročí pred naším letopočtom, do obdobia mezopotámskeho a egyptského staroveku.
  2. Obdobie „Prečo“ zahŕňa obdobie od antického Grécka (Tháles, Pytagoras, Euklides) až po objavy neeuklidovských geometrií. S úctou k velikánom gréckej matematiky a filozofie treba zdôrazniť, že mnohé grécke myšlienky predbehli svoju dobu o dve nasledujúce tisícročia.
Objav neeuklidovských geometrií1) v 19. storočí patrí k najvýznamnejším historickým etapám vo vývoji matematiky a mal hlboký vplyv na vedu a filozofiu. Slovami M. Greenberga (pozrite si prácu [GRE]):
Väčšina ľudí nevie, že v 19. storočí došlo k revolúcii v oblasti geometrie, ktorá bola vedecky tak hlboká a vo svojom vplyve rovnako filozoficky dôležitá ako Darwinova evolučná teória.“
Prenikaním informačno-komunikačných technológií (IKT) do života spoločnosti koncom 20. storočia nášho letopočtu sa začala revolúcia nielen v myslení ľudí ale aj v organizácii a riadení ich práce. Používanie IKT vo vzdelávacom procese sa stalo neodmysliteľnou súčasťou moderného vyučovania.




___________________________________________________________________________
1) Vynechanie piateho Euklidovho postulátu z axiomatického systému výstavby geometrie.