Popis

Dynamický matematický program GeoGebra, ktorý spája geometriu, algebru a kalkulátor do jedného celku.
Názov GeoGebra vznikol spojením Geometria – Algebra, z čoho vyplýva aj charakter tohto softvéru.
Program je vhodný na rysovanie základných geometrických útvarov ale aj na algebraické výpočty. Program si stiahnite zo stránky https://www.geogebra.org/download 1).
Na prebudenie záujmu žiakov o program GeoGebra odporúčame učiteľovi najskôr predviesť žiakom ukážky (applety), v ktorých sa významne prejaví dynamika programu. Napríklad pre žiakov ZŠ vlastnosť ortocentra (priesečníka výšok) v obecnom trojuholníku a pre žiakov SŠ rez na kocke. Pozrite si odkaz na takéto applety:
      • Ortocentrum Tu
      • Rez na kocke Tu
Ak chceme využívať softvér GeoGebra vo vyučovaní matematiky, tak prvým krokom učiteľa je naučiť žiakov postupnými krokmi pracovať s týmto softvérom. To predstavuje predovšetkým:
  1. Začať s rysovaním základných geometrických útvarov len s použitím troch nástrojov Bod, Priamka a Kružnica.
  2. Zdôrazniť význam a používanie nástroja Pohyb - po jeho aktivácii kurzor presunieme k objektu, potom stlačíme ľavé tlačidlo myši a objekt môžeme premiestňovať
  3. Vedieť meniť farbu, veľkosť, hrúbku, priehľadnosť a štýly zostrojených útvarov - buď aktivujeme nástroj Pohyb, kurzor presunieme k útvaru, stlačíme pravé tlačidlo myši a vyberieme Vlastnosti alebo vo formátovacom paneli v hornej lište nákresne

    nastavíme požadované parametre.
  4. Postupne žiakov oboznamujeme s ďalšími nástrojmi, pomocou ktorých narysujme - stred úsečky, kolmicu, mnohouholník, uhol, ...
Pri prvých pokusoch práce s programom GeoGebra je z didaktického hľadiska vhodné začať pracovať v prednastavenom výkrese, v ktorom budú k dispozícii len základné nástroje: bod + priesečník; priamka + úsečka; kružnica určená stredom a polomerom + kružnica určená stredom a jej bodom.
Precvičte si
Otvorte si prednastavený výkres Tu a
  1. nakreslite voľnou rukou pomocou nástrojaniektoré geometrické útvary: trojuholník (rovnostranný), štvoruholník (obdĺžnik), ovál, ...
  2. nastavte hrúbku obvodu a farbu výplne týchto útvarov
  3. narysujte postupne tri body, ktoré premenujte na \small  A,B,C ; úsečky \small c=AB,b= ... ; priamky; kružnice  ...
  4. nastavte rôzne farby, štýly, ...
Poznámky
  1. Po otvorení prednastaveného výkresu sa objaví čistý výkres, v ktorom sú zobrazené
      • v záhlaví karty pre prácu so súborom - základné Menu
      • nástroje/ikonky pre narysovanie geometrických útvarov bod, priamka, kružnica.
  2. Bod je znázornený ako "krúžok" ale môže byť znázornený pomocou iných symbolov, napríklad sa používajú symboly   \times,+, \diamond  .
  3. V prípade, že chcete zobraziť len oblúčiky pri priesečníkoch dvoch kružníc (resp. kružnice a priamky; dvoch priamok) stačí aktivovať "Vlastnosti" pre daný priesečník a začiarknuť.
___________________________________________________________
1) Pozrite si stránku "Návody k aplikaci GeoGebra Classic" resp. Manuál
2) Robová, J.: Informační technologie pro učitele, 2019/2020. Dostupné Tu
\( .\)