Problémové vyučovanie

Pri problémovom vyučovaní žiak je postavený pred problém, ktorý musí riešiť sám. Východiskom pri problémovom vyučovaní ja formulovanie problému, ktorý žiak by mal riešiť a pritom objavovať nové poznatky a vzťahy medzi nimi.
Problémové vyučovanie predstavuje taký typ vyučovania, pri ktorom žiaci samostatne riešia teoretické alebo praktické problémy, teda žiak je viac činný ako učiteľ.1)
  1. Pod matematickým problémom budeme rozumieť situáciu, v ktorej riešiteľ (vybraná osoba) má nájsť cestu z danej východiskovej situácie k vytýčenému cieľu, pričom pri hľadaní takejto cesty sú nevyhnutné určité matematické pojmy a princípy.
  2. Podstatou problémového vyučovania je vytváranie problémových situácií (formulovanie problému) a usmerňovanie činnosti žiaka pri hľadaní cesty, ktorá sa na začiatku javí ako neprekonateľná.
  3. Hlavným prínosom problémového vyučovania je podnietenie (aktivácia) žiakovej tvorivosti, rozvoj samostatnosti a upevňovanie zodpovednosti za svoju prácu. Nevýhodou problémových úloh je veľká časová náročnosť a rozdielna vedomostná úroveň žiakov.
Problémové vyučovanie uskutočňujeme hlavne prostredníctvom týchto dvoch metód:
    • výskumná metóda
    • heuristická metóda
Úloha
Pokúste sa odvodiť vzorec pre výpočet  n - tého člena Fibonacciho postupnosti. Pri jeho odvodení využite riešenie kvadratickej rovnice  x^2-x-1=0 .
 ...
____________________________________________________________________________________________
1) Koníčková, J.: Chcete naučiť žiakov riešiť problémy? Vyskúšajte problémové vyučovanie. Dostupné na EduWord.sk Tu
\( .\)