Názornosť v matematike

Nech je daná množina  \small M a  r, s, ... sú relácie na nej definované. Štruktúru  \small S =\{ \small M , r, s ,... \} môžeme považovať za popis alebo model určitej udalosti. Označme  \small S' = \{\small M'   , r', s' ,...  \}  obraz štruktúry  \small S v morfizme  m .
Model  \small S' budeme považovať za názornejší než model  \small S vtedy a len vtedy, ak subjekt získava z neho informácie efektívnejšie než z modelu  \small S . Názornejší model1) je teda pre určitý subjekt zrozumiteľnejší, než model pôvodný.
Formy, prostriedky, metódy a spôsoby znázorňovania.
Súčasná didaktika matematiky vyvinula rôzne efektívne spôsoby názornej a grafickej reprezentácie matematických myšlienok. V prvom rade sú to rôznorodé matematické symboliky, ktoré významne urýchlili pokrok matematickej vedy. Radia sa k nim:
  1. množinovo teoretický formalizmus
  2. Descartov súradný systém, grafy relácií a funkcií
  3. softvérové produkty (Maple, GeoGebra, a pod.)
  4. empiricko – konštruktívne spôsoby
  5. mentálne a pojmové mapy; iné grafické schémy
V súčasnosti sa dostávajú do popredia problémy v matematickom vzdelávaní, ktoré pramenia predovšetkým z:
  1. dlhodobo klesajúcej úrovne matematických vedomostí (zreteľne to vidieť pri prechode na vyšší stupeň vzdelávania)
  2. nedostatočného matematického zdôvodňovanie a argumentácie (mnohí učitelia len formálne sprostredkujú žiakom matematické tvrdenia)
  3. nevýrazné využívanie moderných technológií (ich (ne)používanie sa prejavilo hlavne pri online vyučovaní).
Ukážka ako urobiť matematiku názornejšiu , zaujímavejšiu. Vybrali sme tematický okruh "Priečky v trojuholníku". Prezentovaná ukážka v sebe spája "krásu matematickej argumentácie" s použitím "modernej technológie". Toto spojenie umocňuje výrok Alberta Einsteina. Pozrite si "Priesečník výšok v trojuholníku" :Tu →
_____________________________________________________________
1) Formy, metódy, spôsoby a prostriedky, ako určitý model pretransformovať na model názornejší sú rôznorodé. (Kuřina, 2000)
\( .\)