Obsah a obvod lichobežníka

Priebeh hodiny

Priebeh vyučovacej hodiny - podľa jednotlivých fáz
  1. etapa (motivačná, 10 min.):
    • Na úvod hodiny sa predstavím. Poviem, že sa dnes budeme venovať obsahu a obvodu lichobežníka. Potom sa žiakov spýtam, čo je to lichobežník, aké sú jeho určujúce prvky (t. j. rameno, základňa, výška) a kde v realite vedia nájsť lichobežník. Nasledovať bude premietanie na tabuľu zopár nasledujúcich výrokov, pričom žiaci majú určiť jeho pravdivosť:
      1. Lichobežník je štvoruholník.
      2. Uhlopriečky v lichobežníky sa rozpoľujú.
      3. Výška lichobežníka je vzdialenosť jeho základní.
      4. Základne lichobežníka môžu byť zhodné.
      5. Ramená lichobežníka môžu byť rovnobežné.
      Pri každej úlohe, ak je tvrdenie nepravdivé, budem so žiakmi diskutovať a pýtať sa ,,prečo?“.
  2. etapa (expozičná, 15 min.):
    • Najskôr sa zameriame na obvod. Spýtam sa, či niekto vie, ako vypočítať obvod lichobežníka. Predpokladám, že v tejto časti hodiny žiaci nebudú mať problémy, keďže obvod je relatívne jednoduchá záležitosť. Nasleduje obsah lichobežníka. Žiaci dostanú 2 makety lichobežníkov, ako dostali na minulej hodine makety kosodĺžnikov a kosoštvorcov. Ich úlohou bude prísť na spôsob, ktorým vypočítame obsah lichobežníka. V prípade núdze im poradím, aby využili podobný princíp ako pri kosoštvorci z pondelkovej hodiny. Mali by, samostatne, prípadne v skupinách, prísť na niečo takéto. Samozrejme, na tieto myšlienkové pochody dostanú pár minút času.

      Prvú maketu si nalepia do zošita nezostrihanú, druhú si rozstrihnú podľa obrázku vyššie a nalepia do zošita. Vzniknú im dva útvary – lichobežník a trojuholník, kde uvidia, že dané obsahy sa rovnajú.

  3. etapa (fixačná, 15 min.):
    • Keď žiaci pochopia, že obsah lichobežníka = obsahu trojuholníka, ukážem im aj iný spôsob výpočtu obsahu lichobežníka. Lichobežník si rozdelíme na polovice, t. j. rozdelíme podľa jednej z uhlopriečok. Vzniknú nám tak dva trojuholníky, ktorých obsahy vieme vypočítať. Následnou úpravou výrazu dostaneme požadovaný výsledok, teda S = [(a+b)h]/2.

      Nasledovalo by zopár príkladov na výpočet obsahu a povrchu lichobežníka – veľmi triviálne.

  4. etapa (diagnostická, 3 min.):
    • Pred koncom hodiny sa ukončím činnosť žiakov a zhrnieme priebeh dnešnej hodiny, zopakujeme, čo sme sa dnes naučili, čím sme sa zaoberali a zhodnotíme svoju aktivitu.
  5. Činnosť učiteľa: 35 %
  6. Činnosť žiakov: 65 %
Príprava je spracovaná aj vo word dokumente tu. Prezentácia je k dispozícií tu.
\( .\)