Interaktívna geometria - planimetria

Portál: Virtuálna Univerzita Mateja Bela
Kurz: Planimetria a stereometria
Kniha: Interaktívna geometria - planimetria
Vytlačil(a): Hosťovský používateľ
Dátum: štvrtok, 9 mája 2024, 20:36

      Univerzita Mateja Bela
         Fakulta prírodných vied
Interaktívna geometria - planimetria
Vladimír Kobza
Banská Bystrica 2024.
\( .\)

Úvod

 
Geometria je jedným z najstarších odvetví matematiky, ktoré sa zaoberá hlavne polohovými a metrickými vzťahmi medzi rôznymi útvarmi a ich transformáciami. Štúdium geometrie sa opiera o axiomatický systém zavedený Euklidom už pred viac ako dve tisíc rokmi. Euklidov „Základy“ ešte aj dnes považujeme za fundamentálnu učebnicu geometrie. Začiatkom 21. storočia vo veľkom rozsahu začínajú prenikať do všetkých oblastí vzdelávania nové technické informačné a komunikačné prostriedky (IKT), ktoré umožňujú tento proces výrazne zefektívňovať.
Naša práca „Interaktívna geometria“ reaguje na nové trendy prenikania IKT do matematického vzdelávania. Východiskovým cieľom bolo vytvorenie dynamického a interaktívneho elektronického študijného materiálu v systéme LMS Moodle, ktoré čitateľovi prívetivou ale zároveň jasnou formou približuje základy planimetrie. Pri kreovaní aktivity „Elektronická kniha“ v systéme Moodle sme vo významnej miere využili kompatibilnosť systému Moodle a programu GeoGebra. Obidva tieto softvérové produkty sú voľne šíriteľné a ich používanie zaznamenáva v poslednom období výrazný nárast.

Pri tvorbe našej e-knihy sme mali na zreteli predovšetkým zásadu primeranosti a názornosti, ktorú sme snažili dosiahnuť vnorením dynamických appletov do textu. Všetky textové ako aj interaktívne časti sú umiestnené vo voľne dostupnom elektronickom kurze v systéme Moodle. Nami navrhnutý grafický a dynamický obsah stránok kurzu bol motivovaný známym psychologickým tvrdením, že na primerané zmeny v obrazových scénach mozog reaguje veľmi rýchlo a efektívne. Zároveň sme striktne dodržiavali tri zásady
  1. Ak chceme dosiahnuť vyššiu efektívnosť vo využívaní mozgovej kapacity, je vhodné pri odovzdávaní informácií vo väčšej miere využívať dynamickú obrazovú formu.
  2. Na druhej strane je nutné mať na zreteli, že neprimerané zvyšovanie frekvencie zmien spomaľuje odozvu u diváka.
  3. Zmena farby musí zvýrazňovať zmenu relácie, nie plochy.
Kurz sme podrobili niekoľkonásobným iteráciám metódou DBR. Jeho konečná verzia je voľne dostupná na stráne https://lms.umb.sk/course/view.php?id=5655.
"Vzdelávanie je zložitý proces, ktorého kvalita a efektívnosť závisí nielen od obsahu vzdelávania ale aj od foriem a metód použitých v tomto procese." Pozrite v [Zil 2013]. Zefektívniť vzdelávanie je náročná úloha, pretože množstvo informácií neustále narastá a časový interval na ich spracovanie je konštantný, dokonca v niektorých prípadoch (napr. pri matematickej príprave na základných stredných školách) aj zmenšujúci sa. Viaceré výskumy preukázali, že vhodná integrácia IKT do vzdelávacieho procesu v matematike, najmä využitie ich výhod oproti klasickým učebným materiálom, môže zvýšiť jeho efektívnosť.
\( .\)

Historické poznámky

Slovo geometria pochádza z gréckeho výrazu hé gé meteón, čo znamená vymeriavanie pozemkov pomocou lán. Pozri prácu [SED]. Matematika ako veda vznikla v Grécku približne v období 6. - 5. st. pred n. l.
Základy geometrie nachádzame už v Babylone, Egypte, Indii a Číne. Veľký rozmach zaznamenala grécka matematika. K zásadnému pokroku v rozvoji geometrie prispeli významní grécki matematici Thales, Pytagoras a Euklides. Euklidove Základy môžeme považovať za základy planimetrie, stereometrie a geometrickej algebry. Uvedieme ukážku riešenia úlohy o výpočte obsahu rovnoramenného trojuholníka z obdobia mezopotámskej ríše. Pripomíname, že matematika tohto obdobia používala šesťdesiatkovú číselnú sústavu.
Úloha. (Babylon)
Je daný trojuholník so stranami: (1,40) dĺžka každej z dvoch strán, (2,20) šírka. Aká je plocha?
Obsah trojuholníka v Babylone podľa starobabylonskej tabuľky YBC 8633, na ktorej je klinovým písmom vyrytý postup riešenia úlohy na výpočet obsahu rovnoramenného trojuholníka.

Na obrázku je zobrazená časť tabuľky YBC 8633.
Poznámky
Na výpočet obsahov trojuholníkov používali mezopotámski matematici nasledovné vzorce:
  1. \small S= \frac{1}{2} a.r pre rovnoramenný trojuholník (približný výpočet) 
  2. \small S= \frac{1}{2} a.b pre pravouhlý trojuholník (presná hodnota), kde  a je základňa a  r rameno rovnoramenného trojuholníka resp. odvesny  a,b pravouhlého trojuholníka.
  3. Pozrite si riešenie úlohy (WORD) Tu a súbor GeoGebra Tu.
K rozvoju geometrie prispeli aj egytskí účenci, ktorí boli nútení po každoročných záplavách Nílu nanovo rozmeriavať pozemkové parcely. Zároveň museli ovládať aj postupy pri rozdeľovaní úrody. Z toho vznikla potreba vedieť vypočítať obsahy rôznych geometrických útvarov ako aj postupy riešenia jednoduchých rovníc. Pozrite si ukážky:
Egypt - obdobie elementárnych matematických pojmov.
Rhindov a Moskovský papyrus.
Výpočet obsahov obdĺžnikov, kruhov, trojuholníkov a objemy kvádrov, zrezaných kužeľov a pyramíd. Riešenie rovníc - pozrite si riešenie úlohy R40 z Rhindovho papyrusu.
Úloha
Je treba rozdeliť 100 chlebov medzi 5 mužov tak, aby bola jedna sedmina z troch horných pre dvoch mužov dole.
Poznámky k pôvodnému riešeniu, ktorý je uvedený na papyruse. Pozrite tiež prácu [BEC, 2003]
  1. Celkový počet chlebov je 100 a je potrebné tieto chleby nejakým spôsobom rozdeliť medzi 5 mužov. V úlohe sa spomínajú traja horní muži a dvaja dolní. Toto naznačuje určité usporiadanie, ale nie je celkom isté, že ide o aritmetickú postupnosť. To vyplýva až z prezentovaného riešenia.
  2. Ďalej je tu podmienka, ktorú je možné interpretovať tak, že súčet počtu chlebov troch horných mužov v usporiadaní sa rovná súčtu chlebov dvoch mužov dole v usporiadaní.
Pôvodné riešenie úlohy R40:
Podmienku, že jedna sedmina z troch horných pre dvoch mužov dole, môžeme vyjadriť vzťahom:
\small 1+ (1+d) = 1/7[(1+2d)+(1+3d)+(1+4d)]
Z predchádzajúceho vzťahu vypočítame
\small d=5 \frac{1}{2}
Ide teda o postupnosť
\small  2,6 \frac{1}{2},12,17 \frac{1}{2},23 ,
ktorej súčet je \small 60. Číslo \small 60 musíme vynásobiť číslom
\small  1 \frac{2}{3} ,
aby sme získali požadovaný súčet \small 100. Týmto číslom musíme preto vynásobiť aj členy vyššie uvedenej postupnosti. Hľadaná aritmetická postupnosť je teda:
\small 1 \frac{2}{3}, 10 \frac{2}{3}\frac{1}{6}, 20, 29 \frac{1}{6}, 38\frac{2}{3},
ktorej diferencia je \small 9 \frac{1}{6}. Tento výsledok však na papyruse nie je uvedený.
V súčasnosti by sa tento príklad mohol počítať takto:
Chybný predpoklad by sme nahradili neznámou \small a a dostali by sme dve rovnice o dvoch neznámych:
\small a + ( a + d ) + ( a + 2d ) + ( a + 3d ) + ( a + 4d ) = 100
\small a + ( a + d ) = 1/7 [( a + 2d ) + ( a + 3d ) + ( a + 4d )].
po ekvivalentných úpravách by sme dospeli k tomu istému výsledku.
Matematika ako veda vznikla v Grécku približne v období 6. - 5. st. pred n. l. Gréci ako prví prestali riešiť iba otázku ako, ale hľadali aj odpovede na otázku prečo. Významní predstavitelia gréckej matematiky: Tháles, Pytagoras, Euklides

Elementy (zdroj:http://en.wikipedia.org); Kniha II, Návrh 5 - pozrite Tu.
Otvorte si applet Tu. (Aktivujte si navigačný panel.)

V starom Grécku
  1. Bol vytvorený systém základných vzťahov (axióm) a požiadaviek (postulátov) - Euklidove Základy. Takýto kompletne spracovaný systém bol publikovaný v Euklidových Základoch. Pozrite si práce [EUC] a [SER]. Toto dielo sa považuje za základy planimetrie, stereometrie a geometrickej algebry. Existuje český preklad od Servíta Tu, Heathov preklad je v online verzi od D.E.Joyce Tu. V roku 2022 vyšiel v nakladateľstve Perfekt slovenský preklad s komentármi od profesora J. Čižmára.
  2. Grécki matematici začali matematické tvrdenia dokazovať , pričom používali deduktívnu metódu. Pokúšali sa vyriešiť aj tri preslávené problémy
    • trisekcia uhla (rozdelenie uhla na tri rovnaké uhly)
    • zdvojenie kocky (nájdenie kocky, ktorej objem sa rovná dvojnásobku kocky pôvodnej)
    • kvadratúru kruhu (nájdenie štvorca, ktorý má rovnaký obsah ako daný kruh),
    len použitím pravítka a kružidla.
\( .\)

Euklidove Základy

Pane, niet kráľovskej cesty ku geometrii.
Euklidova odpoveď na žiadosť Ptolemaia I. vysvetliť mu svoje Základy rýchlo a ľahko.
Základnými kameňmi pri axiomatickom budovaní geometrie sú
  1. Základné pojmy (Definície) Euklides popisuje intuitívne pomocou zaužívaných pojmov ako „dĺžka, šírka, ..." . Napr.:
    • Bod je to, čo nemá dĺžku.
    • Čiara je dĺžka bez šírky.
    • Hranicami čiary sú body.
    • Priamka (Euklides vo svojich Základoch pod pojmom priamka \small AB chápe úsečku  \small AB ) je čiara, ktorá je v každom svojom bode rovná.
    • Trojuholník ... (vyhľadajte definíciu  \triangle, \odot, ...  v Euklidových Základoch).
    • V skutočnosti sa predpokladá, že čitateľ vie, čo si má pod týmito pojmami predstaviť. Celkove Euklides uvádza 23 definícií.
  2. Axiómy - postuláty, ktorých pravdivosť sa nespochybňuje.
  3. Odvodené pojmy (Zásady, Common notion) sa definujú pomocou základných pojmov a prijatých axióm.
  4. Tvrdenia (Proposition) sú dokazované pomocou základných pojmov, axióm a odvodených pojmov.
Euklides vo svojich Základoch uvádza len päť axióm:
Post 1: Nakresliť priamku z ľubovoľného bodu do ľubovoľného bodu.
Post 2: A priamku možno neohraničene na obe strany predĺžiť.
Post 3: A z akéhokoľvek bodu a akýmkoľvek polomerom možno narysovať kružnicu.
Post 4: A každé dva pravé uhly sú navzájom "zhodné".
Post 5: A keď priamka pretínajúca dve priamky tvorí s nimi na jednej strane vnútorné uhly menšie než dva pravé, pretnú sa tieto priamky neohraničene predĺžené na tej strane, kde súčet uhlov je menší než dva pravé.
Prvé tri postuláty majú konštrukčný charakter, pričom popisujú skúsenosť z rysovania pomocou pravítka a kružidla. Tieto postuláty umožňujú v (euklidovskej) rovine:
- narysovať priamku prechádzajúcu dvoma danými bodmi;
- ľubovoľne predĺžiť úsečku;
- narysovať kružnicu s daným stredom a polomerom.
Piaty postulát so svojou nejasnou nezávislosťou od zvyšných postulátov má špecifické postavenie. Matematici sa asi 2000 rokov snažili piaty postulát dokázať z predchádzajúcich alebo ho aspoň nahradiť niečím jednoduchším, zjavnejším. Neúspešne
Za postulátmi nasledujú odvodené pojmy alebo zásady:
  1. Ak sa dve rovnajú tretiemu, rovnajú sa aj navzájom.(Servít)
    Veci, ktoré sa rovnajú tej istej veci, sa tiež navzájom rovnajú. (Preklad z angl. verzie.)
  2. A ak sa rovným pridá rovné, sú aj celky rovné.
  3. A ak sa od rovných odnímu rovné, sú aj celky rovné.
  4. A útvary, ktoré sa (pohybom?) stotožňujú, sú navzájom rovné.
  5. A celok je väčší ako časť.
Niekedy sa uvádza až 9 zásad (Servít).
Za zásadami nasledujú tvrdenia. Prevažná väčšina tvrdení v Euklidových Základoch je dokazovaná prevažne formou konštrukcie resp. návodov ako postupovať pri dokazovaní týchto tvrdení. V ďalšej časti uvedieme niektoré tvrdenia z prvej knihy Základov.
Euklidove Základy - tvrdenia
    • Kniha 1, Tvrdenie I: Vytvoriť rovnostranný trojuholník na danej konečnej priamke. 
    • Kniha 1, Tvrdenie II: Z daného bodu  \small A narysovať úsečku  \small AF zhodnú s danou úsečkou  \small BC .

      Dôkaz tvrdenia T/II vo forme dynamickej konštrukcie si otvoríte Tu.
    • Kniha 1, Tvrdenie IV: Veta  sus .
    • Kniha 1, Tvrdenie V: Uhly v rovnoramennom trojuholníku sú pri základni zhodné.
Pri dokazovaní prvých dvoch tvrdení Euklides využíva postulát o konštruovateľnosti kružnice. Tiež používa definíciu kruhu (Základy, Definícia 15), v ktorej predpokladá existenciu kruhu určeného stredom a polomerom. Definícia kruhu v Základoch má znenie:
Kruh je útvar rovinný ohraničený jednou čiarou (nazýva sa obvod resp. kružnica) tak, že všetky priamky (úsečky), ktoré vychádzajú z jedného bodu vo vnútri útvaru, sa navzájom rovnajú.
Definícia kruhu v Základoch intuitívne používa pojmy "medzi" a "zhodnosť", ktoré nie sú zavedené. Neskôr (takmer dve tisíc rokov) tieto pojmy zavádza Hilbert vo svojom axiomatickom systéme, kde sa kružnica po zavedení axióm zhodnosti už môže korektne zadefinovať.
Na záver tohto úvodného pohľadu na Euklidove Základy uvedieme "doslovný" preklad dôkazu Tvrdenia IV - (Základná veta o zhodnosti trojuholníkov  sus )
Kniha 1, Tvrdenie IV. Ak sa dva trojuholníky zhodujú v dvoch stranách a v uhle nimi určenom, tak sú zhodné.
Dôkaz .
  1. Nech \small ABC, DEF sú dva trojuholníky, ktoré majú dve strany \small AB, AC rovné dvom stranám \small DE, DF . Konkrétne \small AB rovná \small DE a \small AC rovná \small DF a uhol \small BAC je rovný uhlu \small EDF .
  2. Hovorím (Euklides), že základňa \small BC sa rovná aj základni \small EF , trojuholník \small ABC sa rovná trojuholníku \small DEF a zostávajúce uhly sa rovnajú zostávajúcim uhlom, respektíve opačne rovnakým stranám. To znamená, že uhol \small ABC sa rovná uhlu \small DEF a uhol \small ACB sa rovná uhlu \small DFE .
  3. Nepriamy dôkaz
    1. Nech trojuholník \small ABC je uložený na trojuholníku \small DEF a ak je bod \small A umiestnený na bode \small D a priamka \small AB na \small DE .
      • Potom bod \small B sa zhoduje s bodom \small E , pretože \small AB sa rovná \small DE .
    2. Priamka \small AC sa tiež rovná \small DF , pretože uhol \small BAC sa rovná uhlu \small EDF .
      • Preto sa bod \small C zhoduje s bodom \small F , teda \small AC sa rovná \small DF .
    3. Ale \small B a tiež zhoduje s \small E , a preto základňa \small BC sa zhoduje so základňou \small EF a rovná sa jej.
      • V opačnom prípade by bodmi \small E , \small F boli určené dve rôzne úsečky (priamky), čo je v spore s axiómou.
    4. Takže celý trojuholník \small ABC sa zhoduje s celým trojuholníkom \small DEF .
    5. Zvyšné uhly sa zhodujú so zostávajúcimi uhlami a rovnajú sa, uhol \small ABC sa rovná uhlu \small DEF a uhol \small ACB sa rovná uhlu \small DFE .
  4. Preto ak dva trojuholníky majú dve strany rovnobežné s dvoma stranami a majú uhly obsiahnuté rovnými čiarami rovnaké, potom majú aj základňu rovnú základni, trojuholník sa rovná trojuholníku a zvyšné uhly sú rovné zvyšným uhlom respektíve tým, ktoré sú oproti rovnakým stranám.

Dynamickú konštrukciu otvoríte Tu.
Komentár k dôkazu tvrdenia T/IV je prevzatý a upravený z Euklidových Základov podľa Servíta.
Poznámka
Pri dokazovaní tohto tvrdenia sa predpokladá, že pri prenášaní úsečky (T/II, T/III) resp. uhla sa ich veľkosť nezmení. Toto v Hilbertovej sústave zabezpečujú axiómy zhodnosti.
Príklad
Je daný uhol \small  \angle ABC a kružnica \small k=(B, r=BE) . Na polpriamke \small \overleftrightarrow{CB} nájdite bod \small G tak, aby platilo \small \left| \angle EGC \right| = \frac{1}{3} \left| \angle ABC \right| .
Riešenie
Nami predložená konštrukcia nie je riešenie známeho problému "trisekcia uhla". Pri riešení využívame postulát Post 2, ktorý zaručuje existenciu bodov \small D, H .
Konštrukcia umožňuje s dostatočnou presnosťou nájsť polohu bodu \small G tak, aby sa veľkosť úsečky \small GH približovala (postupným posúvaním bodu \small G po priamke \small \overleftrightarrow{CB} ) k veľkosti polomeru \small BF a tým aj uhol \small \angle EGC k \small \frac{1}{3} veľkosti uhla \alpha .
Ak si vopred stanovíme presnosť veľkosti \small \frac{1}{3} \left| \angle ABC \right| na  n desatinných miest, tak túto úlohu môžeme úspešne riešiť využitím skriptovania v programe GeoGebra.

Otvorte si dynamickú konštrukciu Tu a prehrajte si konštrukciu pomocou navigačného panela.
\( .\)

Rovnoramenný trojuholník

Euklidove definície (Servít: "Výmery")
Definícia 20
Z trojstranných útvarov je trojuholník:
  1. rovnostranný, ktorý má tri strany rovnaké;
  2. rovnoramenný, ktorý má len dve strany rovnaké;
  3. rôznostranný, ktorý má tri strany nerovnaké.
Definícia 21
Okrem toho z trojstranných útvarov je trojuholník:
  1. pravouhlý, ktorý má pravý uhol;
  2. tupouhlý, ktorý má tupý uhol;
  3. ostrouhlý majúci tri uhly ostré.
Jedným z fundamentálnych Euklidových tvrdení, ktoré sa využíva v dôkazoch mnohých ďalších tvrdení je veta o zhodnosti uhlov pri základni rovnoramenného trojuholníka. Dôkaz tohto tvrdenia je typicky konštrukčný a zásadne sa líši od bežne používaného dôkazu v stredoškolskej matematike. V dôkaze sa vytvoria dva nové a zároveň zhodné trojuholníky podľa vety (sus). V konštrukcii sa používa len pravítko a kružidlo.
Kniha 1, Tvrdenie V
V rovnoramenných trojuholníkoch sa uhly pri základni navzájom rovnajú; a ak sa predĺžia rovnaké priamky (ramená), uhly pod základňou navzájom rovnajú.
Dôkaz

Otvorte si dynamickú konštrukciu Tu
Veľmi poučný je aj dôkaz Tvrdenia XIII, ktorý je publikovaný v prvej knihe Základov. Toto tvrdenie zohráva významnú úlohu pri geometrii uhlov. 
Kniha 1, Tvrdenie XIII
Ak priamka stojí na priamke, vytvára buď dva pravé uhly alebo uhly, ktorých súčet sa rovná dvom pravým uhlom.
Dôkaz
Upravený podľa českého prekladu Euklidových Základov.
Nech akákoľvek priamka \small AB stojaca na priamke \small CD vytvára uhly \small CBA, ABD. Hovorím, že buď uhly \small CBA, ABD sú dva pravé uhly alebo ich súčet sa rovná dvom pravým uhlom.

Otvorte si applet Tu.
  1. Ak sa teraz uhol \small CBA rovná uhlu \small ABD, potom sú to dva pravé uhly. Def.10
  2. Ale ak nie, nakreslite \small BE z bodu \small B v pravom uhle k \small CD. Preto uhly \small CBE,EBD sú dva pravé uhly. T/XI
  3. Pretože uhol \small CBE sa rovná súčtu dvoch uhlov \small CBA, ABE, pridajte uhol\small EBD ku každému, takže súčet uhlov \small CBE, EBD sa rovná súčtu troch uhlov \small CBA, ABE, EBD. Z.2, Z.4
    • \small \angle CBE=  \alpha+ \gamma=90° \Rightarrow \alpha+( \gamma+90°)= 180°
  4. Pretože uhol \small DBA sa rovná súčtu dvoch uhlov \small DBE, EBA, ku každému z nich pridajte uhol \small ABC, preto sa súčet uhlov \small DBA, ABC rovná súčtu troch uhlov \small DBE, EBA, ABC. Z.2, Z.5
    •   \beta=90°+ \gamma
  5. Ale súčet uhlov \small CBE,EBD sa tiež ukázal byť rovný súčtu rovnakých troch uhlov a veci, ktoré sa rovnajú rovnakému, sa rovnajú rovnako sebe, preto súčet uhlov \small CBE, EBD sa rovná súčtu uhlov \small DBA, ABC. Uhly \small CBE, EBD sú však dva pravé uhly, takže súčet uhlov \small DBA, ABC sa tiež rovná dvom pravým uhlom. Z.1, Z.6
    • \small  \alpha+ \beta =180°
  6. Preto ak priama čiara stojí na priamke, vytvára buď dva pravé uhly alebo uhly, ktorých súčet sa rovná dvom pravým uhlom. 
\( .\)

Uhly

Definície
Uhly  \alpha, \beta nazývame vrcholové (obr. vľavo) resp. susedné/vedľajšie (obr. vpravo).

Dynamický applet si otvoríte Tu.
Definície
Sú dané dve rovnobežné priamky  a,b , ktoré pretína priamka  p v bodoch \small A,B . Uhly  \alpha, \beta nazývame súhlasné (obr. vľavo) resp. striedavé (obr. vpravo).
Kniha 1, Tvrdenie XV
Ak sa dve priamky pretínajú, tvoria uhly vrcholové, ktoré sa navzájom rovnajú.
Nech sa priamky \small AB a \small CD pretínajú v bode \small E . Hovorím, že uhol \small CEA sa rovná uhlu \small DEB a uhol \small BEC sa rovná uhlu \small AED.

    Applet otvoríte Tu.
  1. Tvrdenie XIII: Pretože priamka \small AE stojí na priamke \small CD tvoria uhly \small CEA a \small AED, súčet uhlov \small CEA a \small AED sa teda rovná dvom pravým uhlom. >
  2. Pretože priamka \small DE stojí opäť na priamke \small AB, takže uhly \small AED a \small DEB sa preto súčet uhlov \small AED a \small DEB rovná dvom pravým uhlom.
  3. Postulát 4: Súčet uhlov \small CEA a \small AED sa však tiež ukázal ako rovný dvom pravým uhlom, preto sa súčet uhlov \small CEA a \small AED rovná súčtu uhlov \small AED a \small DEB.
  4. Odvodené pojmy - Zásady Z1, Z3: Od každého odčítajte uhol \small AED. Potom zostávajúci uhol \small CEA sa rovná zostávajúcemu uhlu \small DEB.
  5. Podobne je možné dokázať, že uhly \small BEC a \small AED sú rovnaké.
  6. Preto, ak sa dve priamky pretínajú, tvoria uhly vrcholové, ktoré sa navzájom rovnajú.
Interpretujte a dokážte ďalšie Euklidove tvrdenia o uhloch.
\( .\)

Vety o trojuholníku

Medzi asi najznámejšie vlastnosti trojuholníka patria tvrdenia o veľkostiach jeho strán a vnútorných uhloch:
  1. súčet veľkostí ľubovoľných dvoch strán je väčšia ako veľkosť tretej strany - trojuholníková nerovnosť
  2. súčet vnútorných uhlov trojuholníka sa rovná priamemu uhlu - súčet uhlov sa rovná 180°.
Dôkazy týchto vlastností si vyžadujú pomocné tvrdenia o vzťahoch medzi stranami a uhlami trojuholníka, ktoré v tejto kapitole prezentujeme v originálnej podobe (v slovenskom preklade) ako ich publikoval Euklides vo svojich Základoch. Zároveň uvedieme ich interaktívne dôkazy v prostredí GeoGebra.
Kniha 1 Tvrdenie XVI
V každom trojuholníku, ktorého jedna strana sa predĺži, vonkajší uhol je väčší ako ktorýkoľvek protiľahlý vnútorný uhol.

Dynamický dôkaz si otvoríte Tu.
Kniha 1 Tvrdenie XVIII
V každom trojuholníku oproti väčšej strane leží väčší uhol.
Dôkaz
Nech  \small ABC je trojuholník a nech strana  \small AC je dlhšia ako  \small AB . Hovorím, že tiež uhol  \small ABC je väčší ako uhol  \small BCA .

    Otvorte si applet Tu.
  1. Nech  \small AC > AB , odrežme  \small AD=AB a veďme  \small BD ... T/III, Post.1
  2. A keďže vonkajším uhlom trojuholníka  \small BCD je  \small ∢ADB, je väčší protiľahlému vnútornému uhlu  \small ∢DCB... T/XVI
  3. Avšak  \small ∢ADB=∢ABD , ako aj strana  \small AB=AD .  \small ABD rovnoramenný
  4. Teda tiež  \small ∢ABD >∢ACB ... T/V
  5. Mnohom väčší teda je  \small ∢ABC ako  \small ∢ACB .
Kniha 1 Tvrdenie XIX
V každom trojuholníku oproti väčšiemu uhlu leží väčšia strana .
Dôkaz     - otvorte si applet Tu
Nech  \small ABC je trojuholník a nech  \small ∢ABC >∢BCA hovorím, že tiež strana  \small AC dlhšia je ako strana  \small AB .
  1. Pretože ak nie, tak buď  \small AC=AB alebo  \small AC je menšie ako  \small AB .
  2. Určite nie je (rovné)  \small AC s  \small AB , lebo rovným by bol tiež  \small ∢ABC s  \small ACB avšak nie je. (Pozri Tvrdenie V.: Uhly pri základni rovnoramenného trojuholníka sú rovné.)
  3. Teda  \small AC nerovná sa  \small AB .
  4. Určite ani  \small AC je menšie ako  \small AB lebo aj  \small ∢ABC by bol menší ako  \small ACB , avšak nie je .
  5. Teda nie je  \small AC je menšie ako  \small AB . Ukázalo sa, že však nie rovný. (Spor)
Kniha 1 Tvrdenie XX
V každom trojuholníku ktorékoľvek dve strany (súčtom) dvoch sú dlhšie ako strana ostávajúca.
Dôkaz

Otvorte si applet Tu.
Kniha 1 Tvrdenie XXIX (Striedavé uhly)
Priamka pretínajúca dve rovnobežné priamky vytvára striedavé uhly  \small AGH, \small GHD navzájom rovnaké, vonkajší uhol  \small EGB sa rovná vnútornému opačnému (súhlasnému) uhlu  \small GHD a súčet vnútorných uhlov  \small BGH, \small GHD na tej istej strane sa rovná dvom pravým uhlom.

Kniha 1 Tvrdenie XXXII
(Súčet uhlov trojuholníka) V každom trojuholníku, ak sa jedna zo strán predĺži, tak sa vonkajší uhol sa rovná súčtu dvoch vnútorných protiľahlých uhlov a súčet troch vnútorných uhlov trojuholníka sa rovná dvom pravým uhlom.

Dynamický dôkaz si otvoríte Tu.
\( .\)

Euklidovské konštrukcie

Ako sme už uviedli, pri dokazovaní mnohých tvrdení týkajúcich sa vlastností geometrických útvarov, Euklides využíva hlavne konštrukčnú metódu. Pri podrobnejšom skúmaní týchto konštrukčných dôkazov zistíme, že navrhnuté konštrukcie sa dajú vo väčšine prípadov realizovať len použitím pravítka a kružidla. V odbornej literatúre sa takéto konštrukcie nazývajú euklidovské.
Definícia.
Grafická konštrukcia v euklidovskej rovine (alebo v euklidovskom priestore) realizovaná len 
  1. ideálnym pravítkom a ideálnym kružidlom
  2. a konečným počtom krokov
  3. sa nazýva Euklidovská konštrukcia.
Každý krok elementárnej konštrukcie predstavuje zostrojenie
  1. priamky prechádzajúcej dvoma danými rôznymi bodmi alebo
  2. kružnice so stredom v danom bode a s daným polomerom alebo
  3. priesečníka dvoch rôznobežných priamok (resp. prieniku priamky a kružnice alebo prieniku dvoch kružníc).
Elementárne euklidovské konštrukcie
  1. Zostrojenie rovnostranného trojuholníka. Kniha 1, Tvrdenie I.
  2. Zostrojenie osi daného uhla. Kniha 1, Tvrdenie IX.
  3. Zostrojenie stredu danej úsečky. Kniha 1, Tvrdenie X.
  4. Zostrojenie osi úsečky.

  5. Otvorte si konštrukciu Tu
  6. Zostrojenie kolmice v danom bode na danú priamku. Kniha 1, Tvrdenie XI.
  7. Mezi elementárne euklidovské konštrukcie zaraďujeme aj konštrukcie používané v školskej matematike už na 1. stupni ZŠ
  8. "Prenesenie" danej úsečky na danú polpriamku. Kniha 1, Tvrdenie II a III.
  9. "Prenesenie" daného uhla na danú polpriamku v danej polrovine.
Poznámky.
  1. Podmienka konečného počtu krokov v definícii euklidovskej konštrukcii je opodstatnená. Napríklad konštrukcia uvedená v príklade v kapitole 2 nemôže byť euklidovská, lebo pri konečnom počte aproximácií nezískame trisekciu uhla. Na druhej strane vieme stanoviť počet krokov, ktoré budú veľkosť trisekcie uhla určovať s vopred danou presnosťou .
  2. Prvé tri uvedené elementárne konštrukcie nie je problém zrealizovať, ak máme k dispozícii pravítko a kružidlo. Pozrite si napríklad konštrukciu osi uhla a osi úsečky (úloha č. 4).
  3. V geometrii, v ktorej neplatí piaty Euklidov postulát (neeuklidovské geometrie) to také jednoduché nebude. V prvom rade musíme nájsť odpoveď na otázku: "Čo budeme rozumieť pod pravítkom resp. kružidlom v takejto geometrii?"
  4. V časti Neeuklidovská geometria popíšeme niektoré elementárne euklidovské konštrukcie v neeuklidovskej geometrii, ktoré budú tvoriť samostatnú triedu Euklidovských konštrukcií.
Podľa prof. Šedivého euklidovská konštrukcia sa považuje za zrealizovanú ak sú splnené podmienky K1 až K6.
K1: Bod je zostrojený, ak je daná jeho poloha, alebo je priesečníkom dvoch priamok, dvoch kružníc alebo priamky a kružnice.
K2: Priamku považujeme za zostrojenú, ak sú dané jej dva rôzne body.
K3: Kružnicu \small k(S, r) považujeme za zostrojenú, ak je daný bod \small S a úsečka  r .
K4: Ak sú dané dve rôznobežky  a,b , potom považujeme ich priesečník \small X za zostrojený.
K5: Ak je daná kružnica a jej sečnica, potom považujeme ich priesečníky \small X_1 ≠ X_2 za zostrojené.
K6: Ak sú dané dve kružnice, o ktorých vieme, že sa pretínajú, potom považujeme ich priesečníky \small X_1 ≠ X_2 za zostrojené.

Základné euklidovské konštrukcie môžeme považovať za elementárne stavebné kroky pri zostrojovaní zložitejších geometrických útvarov, pre ktorý sú dané nutné "generujúce" prvky. 
Napríklad zostrojiť trojuholník, ak sú dané dve jeho strany a uhol nimi zovretý, je možné zrealizovať na základe vety sus o zhodnosti trojuholníkov [Kniha 1, Tvrdenie IV].
Definícia (konštrukčná úloha).
Zostrojenie (konštrukciu) geometrického útvaru z daných prvkov sa nazýva konštrukčná úloha.
Riešiť konštrukčnú úlohu znamená:
  1. odvodiť vzťahy medzi zadanými a hľadanými prvkami - náčrtok, rozbor,
  2. konštrukčne doplniť zadané prvky ďalšími tak, aby bol útvar zostrojiteľný - postup konštrukcie a jeho grafické prevedenie - konštrukcia,
  3. urobiť dôkaz, že zostrojený útvar je ten, ktorý bolo treba zostrojiť - dôkaz správnosti konštrukcie,
  4. stanoviť, za ktorých podmienok je úloha riešiteľná a prípadne koľko má vyhovujúcich riešení - diskusia.
Príklad.
Zostrojte trojuholník \small ABC , ak sú dané strany  a,c a uhol  α pri vrchole \small  A .
Rozbor - prvá etapa riešenia konštrukčnej úlohy, metóda: geometrické miesto bodov. V rozbore ide o hľadanie kauzalít medzi danými \small  c=AB, a, α a hľadanými prvkami geometrického útvaru \small  C .
  1. Náčrtok - súčasťou rozboru môže byť aj náčrt (na úrovni ZŠ je to dôležitá súčasť rozboru).
    • nakreslíme netypický trojuholník, náčrt kreslíme/modelujeme pomocou úsečiek, kružnicových oblúkov, ... .
    • "silnejšie" resp. farebne vyznačíme strany \small  c=AB, a=BC a uhol \small  BAC
  2. Logický rozbor
    • strana \small  AB je daná
    • vrchol \small C leží na ramene uhla  α
    • zároveň leží na kružnici \small  k(B, r=a)

    Applet si otvoríte Tu.
  3. Algebraická metóda rozboru

    Obrázok aktivujete Tu.
    • Vypočítajme veľkosť úsečky \small  AC.
    • Nech \small d = BB_0 je vzdialenosť bodu \small B od priamky \small AL.
    • Potom d = c . sin α  .
    • Trojuholníky \small ABB_0 a \small BCB_0 sú pravouhlé.
    • Pytagorova veta: \small AB_0= c² - d²  , \small CB_0 = b² - d².
    • Veľkosť strany b = \small AB_0+CB_0 .
Záver analýzy
Z rozboru vyplýva postup konštrukcie trojuholníka \small  ABC :  strana \small  c=AB ; uhol \small  BAL ; kružnica \small  k(B, r=a)  ... vrchol \small  C je priesečník ramena uhla a kružnice.
Konštrukcia - druhá etapa riešenia konštrukčnej úlohy
Konštrukcia sa skladá z dvoch častí: grafická konštrukcia (narysovanie hľadaného útvaru) a zápis krokov (robí sa vedľa). Stiahnite si applet Tu.
Dôkaz - tretia etapa riešenia konštrukčnej úlohy. Dôkazom sa chápe argumentácia, či útvar vytvorený konštrukciou spĺňa všetky požiadavky uvedené v zadaní úlohy. V našom príklade dôkaz vyplýva z postupu konštrukcie.
Diskusia - štvrtá etapa riešenia konštrukčnej úlohy
  1. V diskusii určujeme za akých podmienok je úloha riešiteľná, prípadne určujeme koľko má vyhovujúcich riešení resp. skúmame závislosť riešenia od zadaných prvkov.
  2. V tejto úlohe výhodne vyžijeme posuvníky a počet riešení odvodíme od vzájomnej polohy daných prvkov.

Nech  d=c.sin\alpha je vzdialenosť bodu \small  B od priamky \small  AL , potom počet priesečníkov \small  C_i závisí na hodnotách  a,d,\alpha . Musíme rozlíšiť dve základné situácie:
  1. Pokiaľ platí, že  0 < \alpha < 90° , potom je  0 < d < c a úloha
               a) nemá riešenie, ak  0 < a < d
               b) má práve jedno riešenie pre  a = d alebo  a ≥ c
               c) má práve dve riešenia za podmienky  d < a < c
  2. Pre  90° ≤ α < 180° je diskusia jednoduchšia, úloha
              a) nemá riešenie za podmienky  0 < a ≤ c  
              b) má práve jedno riešenie, pokiaľ platí  a > c .
Poznamenajme, že k úsečke \small   AB existujú dva uhly \small   ABL a \small  ABL′ veľkosti  \alpha , čo zdvojnásobuje počet riešení. Sú však osovo symetrické.
\( .\)

Hilbertov axiomatický systém

V roku 1899 slávny matematik David Hilbert publikoval prácu Grundlagen der Geometrie, v ktorej navrhuje axiomatický systém, nahrádzajúci tradičné axiómy Euklida. V literatúre je tento axiomatický systém známy ako Hilbertov axiomatický systém. V práci [HIL] je uvedených šesť primitívnych pojmov, ktoré sú začlenené do dvoch skupín:
  1. Primitívne objekty
    • body - označujeme veľkými písmenami latinskej abecedy \small  A , B , C , ... ;
    • priamky - na označenie používame malé písmená \small  a , b , c , ... a
    • roviny - označujeme malými gréckymi písmenami \small   \alpha, \beta, \gamma , ... .
  2. Primitívne vzťahy (binárne relácie)
    • incidencia - \small  A ∈ a ["bod \small  A leží na priamke \small  a ", "priamka \small  a prechádza bodom \small  A ", "bod \small  A a priamka \small  a sú incidentné"].
    • vzťah "medzi" - \small \small \mu(ABC)  [usporiadanie troch kolineárnych bodov \small  A , B , C , kde bod \small  B leží medzi bodmi \small  A , C  ]; používa sa aj označenie \small  A \ast B \ast C  . Pozri prácu [ChalJ]
    • zhodnosť (kongruencia) - u \cong v ["úsečka  u je zhodná s úsečkou  v "], zhodnosť uhlov, zhodnosť trojuholníkov.
    Primitívne objekty nedefinujeme, vieme však jednoznačne rozhodnúť o (primitívnych) vzťahoch medzi nimi.

    Otvorte si interaktívny applet Tu.
Hilbertov axiomatický systém pozostáva z piatich skupín axióm.
  1. axiómy incidencie
  2. axiómy usporiadania
  3. axiómy zhodnosti (kongruencie)
  4. axióma o rovnobežnosti
  5. axiómy spojitosti
  6. Axiómy charakterizujú vzťahy medzi primitívnymi objektmi. Axiomatický systém obsahuje celkom 20 axióm.
Body \small  P_1, P_2, P_3, ... nazývame kolineárne, ak existuje priamka so všetkými týmito bodmi incidentná.
Axiómy incidencie v rovine
I1: Dvoma rôznymi bodmi \small  A, B prechádza práve jedna priamka.
I2: Každá priamka obsahuje aspoň dva rôzne body.
I3: Existuje aspoň jedna trojica navzájom rôznych nekolineárnych bodov.
Axiómy incidencie v priestore
I4: Tromi nekolineárnymi bodmi \small  A, B,C prechádza práve jedna rovina.
I5: V každej rovine existujú aspoň tri nekolineárne body.
I6: Ak dva rôzne body \small  A, B priamky \small  p ležia v rovine \small \alpha, potom každý bod priamky \small  p leží v rovine \small   \alpha  .
I7: Ak dve roviny \small   \alpha, \beta majú spoločný bod \small A , potom majú spoločný ešte aspoň jeden bod \small  B , rôzny od \small  A .
I8: Existuje aspoň jedna štvorica nekomplanárnych bodov \small  A, B,C,D .
Tvrdenie
Ak   p,q sú dve rôzne priamky, potom   p a   q majú najviac jeden spoločný bod.
Dôkaz. nepriamo
    • predpokladajme, že \small p \neq q  a zároveň \small  A,B \in p \cap q ;
    • potom \small  A ∈ p , B ∈ p a zároveň \small  A ∈ q , B ∈ q ;
    • podľa axiómy I1 existuje priamka \small  \overleftrightarrow{AB} je určená bodmi \small  A, B ;
    • a zároveň podľa axiómy I1 bude \small p=\overleftrightarrow{AB} , lebo \small  A, B \in p  ;
    • podobne zistíme, že \small q=\overleftrightarrow{AB}
    • a teda musí platiť \small p=q , čo je spor s predpokladom sú totožné.
V ďalšej časti sa zameriame na interpretáciu Euklidovskej roviny pomocou dynamických geometrických systémov (DGS). Budeme používať softvér GeoGebra. Vo všeobecnosti ak DGS má správne interpretovať danú geometriu (napr. Euklidovskú), tak je nutné vhodne popísať/definovať základné geometrické pojmy a vzťahy. Túto požiadavku výstižne charakterizuje doc. Vallo vo svojej habilitačnej práci, kde zdôrazňuje požiadavku determinovanosti pri využívaní IKT v geometrii.
V DGS je nutné, aby dôležité prvky geometrických útvarov boli deterministicky definované (Vallo, 2021).
Uvádzame niekoľko východísk, ktoré tvorcovia softvéru GeoGebra naprogramovali v jeho základnej verzii. Vo vzhľade Nákresňa (2-rozmerný priestor) je bod reprezentovaný dvojicou reálnych čísel. Tento model je izomorfný s afinným dvojrozmerným priestorom nad poľom reálnych čísel.
Požiadavka determinovanosti z pohľadu geometrie znamená presne stanoviť, čo predstavuje bod so súradnicami \small (a,b) . Presné geometrické vymedzenie (determinovanosť) veľmi dobre interpretujú nasledovné príkazy softvéru GeoGebra.
  1. Príkaz \small A = (a,b) vygeneruje na zobrazovacej ploche bod so súradnicami \small (a,b) a s popisom \small A .
  2. Príkaz  \small B = (a,b) vygeneruje opäť bod s tými istými súradnicami a s popisom \small B .
Obidva body sa budú prekrývať a budú prezentovať dva totožné body. Môžeme ich aj farebne odlíšiť, čo sa zjavne prejaví pri dynamickej zmene bodu \small B .

Otvorte si applet Tu.

Pri klasickej výučbe geometrie (manuálne rysovacie prostriedky) je problematické reálne „pracovať“ s totožnými (identickými) útvarmi. Napríklad dva rôzne ale totožné body rozlíšime len tak, že pri ich popise uvedieme \small A = B .
Poznámka.
V DGS priesečník dvoch priamok sa musí exaktne definovať pomocou nástroja Priesečník. Ak nie, tak DGS ho neidentifikuje ako bod.
Pomocou nástroja " Priesečník" môžeme vytvoriť tri priesečníky výšok v trojuholníku
  1. \small V\in k_a\cap k_b
  2. \small V_1\in k_b\cap k_c
  3. \small V_2\in k_c\cap k_a ,
o ktorých vieme dokázať (Kapitola "Významné prvky trojuholníka"), že sú to tri totožné body.
DGS to chápe ako tri samostatné body. Pomocou nástroja "Vzťah a = b" môžeme napríklad overiť, či bod \small V_1\in k_b\cap k_c leží aj na kolmici \small k_a . GeoGebra nám zobrazí oznam/výsledok, ktorý predstavuje obrázok vpravo. Celá konštrukcia "Priesečník výšok v trojuholníku" je znázornená na obrázku vľavo.
 
Otvorte si dynamickú konštrukciu Tu.
\( .\)

Modely geometrie

V predchádzajúcej časti sme stručne načrtli interpretáciu základných pojmov (bod, priamka, incidencia a pod.) v programe GeoGebra. Interpretácia týchto pojmov môže mať rôzne podoby.
Ak priradíme základným pojmom nejaký konkrétny význam, tak vytvoríme model geometrie.
Potom v tomto modeli môžeme skúmať, či platia axiómy v systéme, ktorý sme zaviedli. Ak sú axiómy v tejto interpretácii (v modeli geometrie) pravdivé, potom takto vytvorený model je modelom daného axiomatického systému.
Uvádzame niekoľko modelov geometrie.
Incidenčné modely geometrie
  1. Trojbodová (prípadne štvorbodová, päťbodová) geometria
    • \small A, B, C sú body a \small  \lbrace{A,B}\rbrace ,  \lbrace{A,C}\rbrace ,  \lbrace{B,C}\rbrace  sú priamky resp. Kompletný graf s 3 (prípadne so 4 resp. 5 vrcholmi.
    • Euklidov postulát o rovnobežkách neplatí.
    • Overte platnosť axióm incidencie.
  2. Algebraický model - analytická geometria euklidovskej roviny
    • Body sú usporiadané dvojice  (a_1, a_2) reálnych čísel.
    • Priamky sú lineárne rovnice  ax + by + c = 0 ((a, b) \neq (0, 0)) .
    • Incidencia:  \small A=(a_1,a_2) \in p(ax+by+c=0) \Leftrightarrow (a_1,a_2) je riešením rovnice  ax+by+c\small =0 .
    • Model je reprezentovaný vzhľadom Nákresňa v programe GeoGebra.
Sféra ako neincidenčný model
  • Bodmi sú body na guľovej ploche (sfére). Priamkami sú kružnice na sfére so stredom v strede gule.
  • Každé dve priamky sa pretínajú v dvoch bodoch, preto nejde o model incidenčnej geometrie. Otvorte si applet a pohybujte bodmi  \small A,B, C,D .

  • Otvorte si interaktívny applet Tu
Lineárna perspektíva (15. stor.) - projekcia bodov trojrozmerného priestoru do roviny (na plátno).
(Prevzaté z: Parramón, José M.: Perspektiva pro výtvarníky, Praha : JAN VAŠUT, 1998, ISBN 80-7236-041-8
Prevzaté z: Parramón, José M.: Perspektiva pro výtvarníky, Praha : JAN VAŠUT, 1998, ISBN 80-7236-041-8
Otvorte si projekciu bodov v GeoGebra modeli Tu. Porovnajte s pohľadom na koľajnice. Pohľad na koľajnice je vlastne zobrazenie v lineárnej perspektíve.
\( .\)

Zhodnosť

Axiómy zhodnosti
Z1: Pre ľubovoľné dva rôzne body \small A,B a polpriamku vychádzajúcu z bodu \small A'
existuje na tejto polpriamke práve jeden bod \small B' taký, že  \small AB \cong A'B' .
Z2: Ak \small AB \cong A'B' a \small AB \cong A''B'' , potom \small A'B' \cong A''B'' .
Navyše, každá úsečka je zhodná sama so sebou: \small AB \cong AB .
Z3: Ak \small  \mu( ABC) ,  \small \mu( A'B'C') , \small AB \cong A'B' a \small BC \cong B'C' , potom  \small AC \cong A'C' .
Z4: Pre daný uhol \small ∠ABC , danú polpriamku \small \overrightarrow{B'A'} a danú polrovinu ohraničenú priamkou \small \overleftrightarrow{A'B'}
existuje práve jedna polpriamka \small \overrightarrow{B'C'} v danej polrovine tak, že \small ∠A'B'C' \cong ∠ABC .
Z5: Ak \small ∠ABC \cong ∠A'B'C' a \small ∠ABC \cong ∠A''B''C'' , potom \small ∠A'B'C' \cong ∠A''B''C'' .
Navyše, každý uhol je zhodný sám so sebou: \small ∠ABC \cong ∠ABC .
Z6: Ak pre trojuholníky \small ABC a \small A'B'C' platí, že \small AB \cong A'B', BC \cong B'C' a \small ∠B \cong ∠B' ,
potom \small ∠A \cong ∠A' a \small ∠C \cong ∠C' .

Otvorte si dynamickú konštrukciu Tu a presuňte trojuholník \small \triangle A'B'C' na trojuholník \small \triangle ABC .
Definícia.
Hovoríme, že trojuholníky \small ABC a \small A'B'C' zhodné, označujeme  \small \Delta ABC \cong \Delta A'B'C' , ak
\small AB \cong A'B', BC \cong B'C', AC \cong A'C' a \small ∠A \cong ∠A', ∠B \cong ∠B', ∠C \cong ∠C' .
Veta sus. (Euklidove Základy, Tvrdenie I.4)
Ak pre trojuholníky \small ABC a \small A'B'C' platí, že \small AB \cong A'B', BC \cong B'C' a \small ∠B \cong ∠B' , potom sú tieto trojuholníky zhodné.
Dôkaz.
V dôsledku axiómy Z6 stačí ukázať, že \small AC \cong A'C' . Dôkaz urobíme sporom. Nech
\small AC \ncong A'C' .
Nech \small C'' \in \overrightarrow{A'C'}: A'C'' \cong AC  , pre ktorý platí \small C' \neq C'' .
Použitím axiómy Z6 dostaneme, že
\small ∠A'B'C' \cong A'B'C'' ,
čo je v rozpore s axiómou Z4 o prenášaní uhla. Teda musí platiť \small C' = C'' .
Poznámky.
  1. Niekedy sa veta sus uvádza ako axióma Z6.
  2. Porovnajte nami prezentovaný dôkaz vety sus s dôkazom v uvedeným v Euklidových Základoch.
  3. Ďalšie vety o zhodnosti trojuholníkov nájdete v samostatnej e-knihe tohto kurzu.
V Hilbertovom axiomatickom systéme axiómy Z1 a Z4 zaručujú jednoznačnosť prenášania
  1. danej úsečky na danú polpriamku - Z1
  2. uhla danej veľkosti do polroviny - Z4
V Euklidových Základoch sú tieto axiomatické pojmy uvádzané ako konštrukcie. Prenášanie úsečky (Tvrdenie I.3) sa popisuje pomocou kružnice. Prenášanie uhla (vyhľadajte v prvej knihe Euklidových Základov).
Definícia.
Nech \small S \in E_2 je ľubovoľný bod a  r je daná nenulová úsečka. Kružnica so stredom \small S a polomerom  r je množina všetkých bodov \small X \in E_2, pre ktoré platí, že úsečka \small SX je zhodná s úsečkou  r .
\small k(S; r) := \lbrace{X \in E_2; SX \cong r}\rbrace
Definície ďalších geometrických útvarov budeme uvádzať priebežne podľa potreby.
Axióma Z4 predstavuje euklidovskú konštrukciu prenášania uhla do danej polroviny. Vo vyučovaní geometrie na ZŠ sa táto konštrukcia uskutočňuje pomocou listu papiera alebo pomocou kružidla. Dynamickú formu aktivity prenášania uhla pomocou kružidla, ktorá je vhodná pre žiakov základných škôl, predstavuje nasledujúci applet.

Otvorte si applet Tu
  1. Uhol \small  \alpha = ∢ AVB je zhodný s uhlom \small ∢ POQ .
  2. Zapisujeme \small ∢ AVB ≅ ∢POQ .
  3. Čítame: uhol \small \alpha (∢ AVB) je zhodný s uhlom \small ∢ POQ .

Kružnica sa využíva aj pri euklidovskej konštrukcii osi uhla Kniha 1, Tvrdenie IX ako ukazuje nasledujúci obrázok.

Otvorte si applet Tu. Porovnajte s Euklidovou konštrukciou Tu.

V predchádzajúcich dvoch euklidovských konštrukciách sa mimovoľne predpokladalo, že pri prenášaní úsečky jej veľkosť sa nemení. V Hilbertovom axiomatickom systéme vlastnosť zachovávania "veľkosti útvaru" pri "prenášaní" sa zaručuje pomocou axióm Z1 a Z4.
Rozdiel medzi Euklidovými Základmi a Hilbertovým axiomatickým prístupom je zásadný, ktorý podrobnejšie popíšeme v nasledujúcej podkapitole.
\( .\)

Geometria uhlov

Definícia (Susedné uhly).
Uhly \small \alpha= \angle ABC, \beta= \angle CBD sa nazývajú susedné, ak ramená \small  \overrightarrow{BA},\overrightarrow{BD}  tvoria opačné polpriamky.
Tvrdenie.
Ak sú dva uhly zhodné, potom aj ich susedné uhly sú zhodné.
Dôkaz.

Otvorte si applet Tu.
Definícia (Vonkajší uhol trojuholníka).
Vonkajší uhol trojuholníka je uhol susedný s priľahlým vnútorným uhlom trojuholníka.
Napríklad v predchádzajúcej vete je uhol \small  \angle DBC vonkajší uhol k uhlu \small  \alpha= \angle ABC . Existenciu bodu \small  D zabezpečuje axióma Z1 a axióma U2.
Tvrdenie.
Vonkajší uhol \small \angle DBC v trojuholníku \small  ABC susedný k uhlu \small  \angle ABC je väčší ako ľubovoľný zo zvyšných dvoch vnútorných uhlov tohto trojuholníka. Symbolicky zapísané
\small  \angle DBC > \angle BCA a zároveň \small  \angle DBC > \angle BAC .
Dôkaz.
Stačí, keď dokážeme platnosť prvého a druhého prípadu. Budeme dokazovať sporom.
  1. Nech platí \small  \angle DBC \cong \angle BCA a zároveň nech \small  AC \cong BD , potom \small  \triangle ACB \cong \triangle DBC.

    Otvorte si applet Tu.

    Odtiaľ dostávame
     \angle ABC \cong \angle BCD .
    Zároveň zo zhodnosti  \angle DBC \cong \angle BCA a z tvrdenia o susedných uhloch dostávame \small  \angle ABC \cong \angle BCY , kde \small  Y je bod na polpriamke \small  \overrightarrow{AC} taký, že \small   \mu (ACY)  .
    Polpriamky \small  \overrightarrow{CD},\overrightarrow{CY}  obe zvierajú s \small  \overrightarrow{CB} rovnaký uhol, pričom body \small  D, Y ležia na tej istej strane od \small  \overleftrightarrow{CB} (sú oba na opačnej ako \small  A ). To je spor s axiómou Z4.
  2. Nech platí
    \small  \angle DBC < \angle BCA ,
    potom existuje polpriamka \small  \overrightarrow{CZ} medzi polpriamkami \small  \overrightarrow{CB},\overrightarrow{CA} tak, že platí
    \small  ∠BCZ \cong ∠CBX .
    Teraz tento prípad prevedieme na prvý prípad, ktorého platnosť sme už dokázali. Polpriamka \small  \overrightarrow{CZ} pretína pretína úsečku \small  AB (veta o priečke uhla, Chalmovianska, str. 19) v bode \small  E . Potom v trojuholníku \small  EBC je vonkajší uhol pri vrchole \small  B zhodný s vnútorným uhlom pri vrchole \small  C. To je ale predpoklad prvého prípadu. To však viedlo k sporu, preto nemôže nastať ani druhý prípad.
  3. V ďalších dvoch prípadoch \small  \angle CBD \cong \angle A ; \small  \angle CBD  < \angle A  postupujeme analogicky.

    Otvorte si applet Tu .
Poznámky.
  1. Euklides tvrdenie o vonkajšom uhle (uvádza vo svojich Základoch ako tvrdenie T/XVI, pozrite Tu) dokazuje pomocou zhodnosti vrcholových uhlov. V dôkaze využíva vlastnosť (ktorú bližšie nešpecifikuje), že pri "prenášaní" úsečky sa jej veľkosť nemení.
  2. V Euklidovom dôkaze kľúčovým momentom je predpoklad, že polpriamka \small  \overrightarrow{CE}  leží medzi polpriamkami \small  \overrightarrow{CA}, \overrightarrow{CD} . To Euklides pokladá za všeobecne platnú Zásadu. U Hilberta je to podložené axiómami zhodnosti a usporiadania.
  3. Zhodnosť vrcholových uhlov dokazuje pomocou vlastnosti, že súčet susedných uhlov sa rovná dvom pravým uhlom. Tvrdenie T/XV, dôkaz pozrite Tu.
  4. V stredoškolskej matematike sa táto veta uvádza ako Teoréma vonkajšieho uhla. Pozri Wikipédiu Tu
\( .\)

Usporiadanie

Axiómy usporiadania
U1: Ak \small B leží medzi \small  A a \small  C [\small  \mu (ABC) ], potom \small  A, B, C sú tri rôzne kolineárne body a platí tiež, že \small  B leží medzi \small  C a \small  A .
U2: Pre ľubovoľné navzájom rôzne body \small  A, C existujú body \small  B, D tak, že \small   \mu( ABC) a \small   \mu( ACD) .
U3: Pre ľubovoľné tri navzájom rôzne kolineárne body práve jeden z nich leží medzi zvyšnými dvoma.
U4: (Paschova axióma, 1882) Nech priamka  p neprechádza žiadnym z nekolineárnych bodov \small  A, B, C .
Ak  p pretína úsečku \small  AB , potom pretína buď úsečku \small  AC alebo úsečku \small  BC .
Definície.
  1. Nech \small  A , B sú dva rôzne body. Úsečka \small  {AB} je množina bodov \small  X , ktoré ležia medzi bodmi \small  A,B zjednotená s dvojprvkovou množinou \small   \lbrace{A, B}\rbrace  . Body \small  A , B sú krajné body úsečky.
    \small  {AB} := \lbrace{X; \mu(AXB)}\rbrace \vee X \in \lbrace{A,B}\rbrace
  2. Nech \small  A , B sú dva rôzne body. Polpriamka \small  \overrightarrow{AB} je množina bodov úsečky \small  AB a bodov \small  X , pre ktoré platí \small \mu( ABX) .
    \small \overrightarrow{AB} :=\lbrace X\in AB \vee \mu(ABX) \rbrace
  3. Nech \small  A , B sú dva rôzne body. Opačná polpriamka k polpriamke \small  \overrightarrow{AB} je množina bodov \small  X , pre ktoré platí, že bod \small  A leží medzi bodmi \small  B, X zjednotenú s jednobodovou množinou \small   \lbrace{A}\rbrace  .
    \small  \overleftarrow{AB} := \lbrace{ X=A \vee \mu(BAX) }\rbrace
Znázornite všetky tri situácie v GeoGebre. Pozrite si prácu [MON].
Tvrdenie.
Pre ľubovoľné dva rôzne body \small A , B platí:
\small \overrightarrow{AB} \cap \overrightarrow{BA} = AB .
Dôkaz.
Z definície polpriamky dostávame
\small AB \subset \overrightarrow{AB} \cap \overrightarrow{BA} .
Potrebujeme ešte dokázať, že platí \small \overrightarrow{AB} \cap \overrightarrow{BA}  \subset AB. Zvoľme si ľubovoľný bod \small C , pre ktorý platí
\small C \in \overrightarrow{AB} \cap \overrightarrow{BA}  .
  1. Nech \small C = A alebo \small C = B , potom dokazovaná inklúzia platí.
  2. Nech \small C \neq A, C \neq B . Keďže \small C \in \overrightarrow{AB} \cap \overrightarrow{BA} , tak musí súčasne platiť
    • \small C \in \overrightarrow {AB} (horná časť appletu), v tom prípade z definície polpriamky dostávame, že
      \small  \mu (ACB)  alebo \small \mu (ABC) .
    • podobne pre \small C \in \overrightarrow {BA} (dolná časť appletu) je buď \small \mu (BCA) alebo \small \mu (BAC) .
  3. Súčasne môže nastať len prípad \small \mu (ABC) . Záver: z axiómy U3 dostávame: \small \mu (ABC) \Leftrightarrow  C \in AB  .

Otvorte si applet Tu.
Cvičenie.
Dokážte, že platí:
\small \overrightarrow{AB} \cup \overrightarrow{BA} = \overleftrightarrow {AB} .
Dôkaz.
Dôkaz je nutné rozložiť do dvoch krokov (dokazujeme rovnosť množín).
  1. Nech \small C \in \overrightarrow{AB} \cup \overrightarrow{BA} , potom treba dokázať \small C \in \overleftrightarrow{AB} \. Použite definíciu polriamky.
  2. Nech \small C \in \overleftrightarrow{AB} , potom treba dokázať \small C \in \overrightarrow{AB} \cup \overrightarrow{BA} . Použite definíciu priamky.
Uvedomte si, že pre polohu (Pozri práca [CHAL, str. 16] bodu \small  C \in \overleftrightarrow{AB} vzhľadom na \small  A , B máme možnosti: \small   \;  \mu( CAB), \;C = A,\; \mu( ACB), \;C = B,\; \mu( ABC). Prvé tri možnosti znamenajú, že \small  C \in \overrightarrow {BA}
Definícia.
Daná je priamka  p a body \small  A , B neležiace na tejto priamke. Hovoríme, že body \small  A , B
• ležia na opačných stranách od danej priamky, ak úsečka \small  AB túto priamku pretína, t.j. ak na tejto priamke existuje bod \small  X tak, že \small  \mu (AXB)
• ležia na tej istej strane od priamky  p , ak \small  A = B alebo ak \small  A \neq B a úsečka \small  AB priamku  p nepretína (\\small ( p \cap AB= ∅ ) \)

Otvorte si interaktívny applet Tu .
Príklad.
Dané sú tri nekolineárne body \small  A,B,C . Určte množinu (šrafovaním)
\small \lbrace{X;XC \cap \overrightarrow{AB}=∅ }\rbrace  .
Konštrukčný návod Tu. Applet, v ktorom je nástroj na vyznačenie polroviny Tu.
Riešenie Tu.
Tvrdenie (separačná vlastnosť v rovine, U4S).
Priamka  p delí rovinu okrem bodov priamky  p na dve triedy tak, že body ležia v tej istej triede práve vtedy, keď
ležia na tej istej strane od priamky  p . (t.j. neexistuje bod \small  X \in p taký, že \small  \mu (AXB) , kde \small  A a \small  B sú dané body).
Dôkaz pozri prácu [CHAL] .
Definície.
  1. Nech \small  A , B, C sú dané nekolineárne body. Pod polrovinou \small  \overrightarrow{ABC} rozumieme množınu bodov \small  X , pre ktoré platí, že prienik úsečky \small  XC s priamkou \small  \overleftrightarrow{AB} je prázdna množina, alebo jednoprvková množina, ktorej prvkom je práve bod  X .
    \small  \overrightarrow{ABC} := \lbrace{X \in E_2;XC \cap \overleftrightarrow{AB}= ∅ \vee XC \cap \overleftrightarrow{AB}= \lbrace{X}}\rbrace
  2. Nech \small  A , B, C sú dané nekolineárne body. Pod trojuholníkom \small ABC rozumieme prienik polrovín \small  \overrightarrow{ABC}, \overrightarrow{BCA}, \overrightarrow{CAB} .
    \small  \triangle ABC := \overrightarrow{ABC} \cap \overrightarrow{BCA} \cap \overrightarrow{CAB}

Otvorte si interaktívny applet Tu.

Pozrite si tiež definície v práci [MON] kapitola 2: "Konvexná množina".
\( .\)

Rovnobežnosť

Definícia (Rovnobežnosť).
Euklides: Rovnoběžky jsou přímky, které jsou v téže rovině a prodlouženy na obě strany do nekonečna nikde se nesbíhají. (Servít)
Hilbert:   Dve priamky sú rovnobežné (rovnobežky), ak nemajú spoločný bod.
Tvrdenie (Základy, T/XXVII).
Keď priamka pretínajúca dve priamky vytvára striedavé uhly navzájom rovnaké, budú tie priamky navzájom rovnobežné.
Dôkaz.
Urobte si cvičenie. Použite dôsledok vety o vonkajšom uhle.
Dôsledok - existencia rovnobežky.
Nech bod \small B neleží na priamke  p . Potom existuje priamka  q taká, že \small  B \in q \; \wedge \; p \parallel q .
Dôkaz.
Zvoľme si ľubovoľný bod \small  A na priamke  p . Zostrojme priamku \small  t=AB (transverzála/priečka priamok  p,q ).
Následne zostrojíme priamku \small  q: B \in q tak, aby striedavé uhly pri priamkach  p,q s transverzálou  t boli rovnaké (axióm Z4).
Rovnobežnosť  p, q vyplýva z vety o vonkajšom uhle trojuholníka.

AppletTu.
Poznámka.
Dokázaním predchádzajúceho dôsledku sme ukázali existenciu rovnobežky, pričom sme použili predchádzajúce axiómy.
Teraz stačí formulovať axiómu, ktorá zaručí jednoznačnosť - existenciu jedinej rovnobežky.
Playfairova axióma.
Pre každú priamku  p a pre každý bod \small  B \notin p existuje práve (najviac) jedna priamka \small  q: B \in q  rovnobežná s priamkou  p (ozn.  p \parallel q ).
Piaty Euklidov postulát.
A keď priamka pretínajúca priamky dve priamky tvorí na tej istej strane vnútornej (priľahlej) uhly menšie dvoch pravých, tie dve priamky predĺžené do nekonečna sa zbiehajú na tej strane, kde sú uhly menšie dvoch pravých.
Tvrdenie(Základy, T/XXXII).
Súčet vnútorných uhlov trojuholníka je rovný dvom pravým uhlom.
Dôkaz.
Pokúste sa dokázať toto tvrdenie ako cvičenie. Tvrdenie T/XXXII je ekvivalentné axióme rovnobežnosti. Euklidov dôkaz nájdete v kapitole "Geometria trojuholníka".
\( .\)

Spojitosť

Tvrdenie T/1 (Euklidove Základy Kniha 1, Tvrdenie I).
K danej úsečke  d zostrojte rovnostranný trojuholník tak, aby táto úsečka bola jednou z jeho strán.
Dôkaz.
Dôkaz má konštrukčný charakter. Euklides popisuje konštrukciu rovnostranného trojuholníka \small ABC pomocou kružníc \small  k_1=(A,d), k_2=(B,d) , ktoré sa pretínajú v dvoch rôznych bodoch.
Poznámky.
  1. V Euklidových Základoch sa nenachádza axióma alebo tvrdenie, podľa ktorého je zaručená existencia spoločného bodu dvoch kružníc!
  2. V e-knihe DGS sme už uviedli, že v afinnom priestore nad poľom racionálnych čísel sa kruhy nepretínajú.
  3. Euklides síce nehovorí o spoločnom bode dvoch kružníc, uvádza len tvrdenie/formuláciu "... v ktorom sa kruhy navzájom pretínajú, ..."
  4. Vyriešiť tento problém je možné sformulovaním axióm spojitosti.
Axiómy spojitosti.
S1: (Archimedova axióma) Nech sú dané úsečky \small  AB,CD . Na polpriamke \small  \overrightarrow{AB} zostrojme postupne body \small  P_1, P_2, \cdot \cdot \cdot také, že
\small  AP_1 \cong P_1P_2 \cong \cdot \cdot \cdot \cong P_iP_{i+1} \cdot \cdot \cdot \cong CD .
Potom existuje jediné prirodzené číslo  n také, že bod \small  P_n \in AB  a \small  P_{n+1} \notin AB .
S2: (Axióma úplnosti) K bodom a priamkam v rovine už nie je možné pridať ďalšie tak, aby výsledná geometria stále spĺňala všetky doteraz uvedené axiómy
Poznámky.
  1. Euklidovská rovina je model všetkých uvedených axióm.
  2. Euklidovská rovina je afinná rovina \small  \mathbb{R^2} so skalárnym súčinom definovaným na jej vektorovej zložke. Používame aj označenie \small  \mathbb{E^2} .
  3. Geometria, ktorá spĺňa všetky Hilbertove axiómy (dôležitá je pritom Archimedova axióma), môžeme v nej zaviesť meranie! Pozrite si e-knihu "Miera úsečky".
\( .\)

Neeuklidovská geometria

V historickom vývoji geometrie nájdeme dva východiskové míľniky, ktoré by sme mohli charakterizovať tromi otázkami:
Ako to vytvoriť?
Prečo to platí?
Platí piaty Euklidov postulát?
Pozrite si práce [GRE], [VAL].
  1. Začiatok tejto cesty „Ako “ patrí približne do obdobia dvoch tisícročí pred naším letopočtom, do obdobia mezopotámskeho a egyptského staroveku.
  2. Obdobie „Prečo“ zahŕňa obdobie od antického Grécka až po objavy neeuklidovských geometrií. S úctou k velikánom gréckej matematiky a filozofie treba zdôrazniť, že mnohé grécke myšlienky predbehli svoju dobu o dve nasledujúce tisícročia.
Objav neeuklidovských geometrií v 19. storočí patrí k najvýznamnejším historickým etapám vo vývoji matematiky a mal hlboký vplyv na vedu a filozofiu. Slovami M. Greenberga (pozrite si prácu [GRE]):
Väčšina ľudí nevie, že v 19. storočí došlo k revolúcii v oblasti geometrie, ktorá bola vedecky tak hlboká a vo svojom vplyve rovnako filozoficky dôležitá ako Darwinova evolučná teória.“
Prenikaním informačno-komunikačných technológií (IKT) do života spoločnosti koncom 20. storočia nášho letopočtu sa začala revolúcia nielen v myslení ľudí ale aj v organizácii a riadení ich práce. Používanie IKT vo vzdelávacom procese sa stalo neodmysliteľnou súčasťou moderného vyučovania. V tejto práci chceme poukázať na nové možnosti riešenia konštrukčných úloh v hyperbolickej neeuklidovskej geometrie využitím nových nástrojov v programe GeoGebra. Zameriame sa na model Poincare Disc, v ktorom budeme riešiť základné geometrické úlohy len použitím "neeuklidovského" pravítka a kružítka.
Definícia.
Neeuklidovská geometria
je taká geometria, v ktorej neplatí piaty Euklidov postulát (axióma rovnobežnosti) ale spĺňa axiómy incidencie, usporiadania a zhodnosti.
Neeuklidovské geometrie rozdeľujeme do dvoch kategórií:
  1. Hyperbolická geometria, v ktorej daným bodom neležiacim na danej priamke prechádzajú aspoň dve rovnobežky.
  2. Parabolická geometria, v ktorej neexistuje žiadna rovnobežka idúca daným bodom neležiacim na danej priamke.
V našej práci sa budeme zaoberať len hyperbolickou rovinnou geometriou.
Za východisko pre hyperbolickú rovinu si vezmeme dvojdielny hyperboloid \frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}-\frac{z^2}{c^2}=1.

Dynamický hyperboloid si otvoríte Tu.


Uskutočníme dve operácie:
  1. Operácia "stotožnenie" každých dvoch bodov hyperboloidu súmerných podľa jeho stredu. Takouto operáciou redukujeme daný hyperboloid len na jednu jeho časť. Takto definovanú dvojicu bodov nazývame združené body. V ďalších úvahách budeme pracovať len s jeho jednou časťou hyperboloidu, napríklad s "hornou časťou".
  2. Operácia "prienik" bude predstavovať rez hyperboloidu stredovou rovinou, ktorá je určená dvomi rôznymi bodmi (dvomi združenými dvojicami bodov) a stredom hyperboloidu. Teoreticky stredová rovina môže byť trojakého typu: reálne pretína hyperboloid v hyperbole, môže sa dotýkať hyperboloidu alebo ho nepretína v reálnom prieniku.
Teraz môžeme definovať základné primitívne pojmy pre hyperbolickú geometriu.
  1. Bod hyperbolickej roviny je trojakého typu:
      • vlastný bod hyperboloidu je dvojica \small A, A' združených bodov, ktorú nazývame h-bod
      • nevlastný (limitný) bod \small C_ \infty  hyperboloidu (stotožnené body na nevlastnej kružnici) nazývame nevlastný bod 1. druhu
      • nevlastné body priestoru Euklidovského priestoru, ktoré na ploche hyperboloidu neležia, nazývame nevlastný bod 2. druhu
      • Napríklad bod \small A (spolu so združeným bodom A') hyperboloidu je vlastný h-bod hyperbolickej roviny.
  2. Priamka hyperbolickej roviny je krivka, ktorá vznikne ako prienik (rez) hyperboloidu s ľubovoľnou stredovou rovinou1). Keďže rezy takých rovín môžu byť trojakého typu, existujú tri typy hyperbolických h-priamok.
      • ak prienikom stredovej roviny s hyperboloidom je hyperbola, tak túto krivku (hyperbolu) nazývame h-priamka
      • ak prienik obsahuje len povrchovú priamku asymptotickej2) kužeľovej plochy (rovina sa dotýka hyperboloidu v nekonečne), tak tento prienik budeme považovať za nevlastnú h-priamku 1. druhu (rovina hyperboloid reálne pretne v komplexne združených rovnobežkách)
      • nepretína hyperboloid, tak rezom je imaginárna kužeľosečka (elipsa), ktorú nazveme nevlastná h-priamka 2. druhu.

Otvorte si interaktívny applet Tu.
Poznámky.
  1. Stredová rovina (priamka) je rovina (priamka) prechádzajúca stredom  O hyperboloidu.
  2. Asymptotická kužeľová plocha je rotačná plocha, ktorá sa dotýka rotačného hyperboloidu v nevlastnej kužeľosečke.
  3. Nevlastný (limitný) bod \small C_ \infty  hyperboloidu (stotožnené body na nevlastnej kružnici) nazývame nevlastný h-bod 1. druhu.
  4. Nevlastné body priestoru Euklidovského priestoru, ktoré na ploche hyperboloidu neležia, nazývame nevlastný h-bod 2. druhu.
  5. Keďže rezy stredových rovín s hyperboloidom môžu byť trojakého typu, existujú tri typy hyperbolických h-priamok:
    • ak prienik obsahuje len povrchovú priamku asymptotickej kužeľovej plochy (rovina sa dotýka hyperboloidu v nekonečne), tak tento prienik budeme považovať za nevlastnú h-priamku 1. druhu (rovina hyperboloid reálne pretne v komplexne združených rovnobežkách)
    • ak stredová rovina nepretína hyperboloid, tak rezom je imaginárna kužeľosečka (elipsa), ktorú nazveme nevlastná h-priamka 2. druhu.
\( .\)

Modely

Poincarè model
      • model vznikne ako stredový priemet dvojdielneho hyperboloidu \frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}-\frac{z^2}{c^2}=1
      • stred premietanie je vrchol \small V'=(0,0,-1) (spodná časť) hyperboloidu
      • premietame do roviny kolmej na os hyperboloidu, ktorá prechádza stredom hyperboloidu \small O=(0,0,0) .

Dynamický obrázok si otvoríte Tu.
  • priemetom hyperboloidu \frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}-\frac{z^2}{c^2}=1 je zrejme otvorený kruh  \omega=(O,\; r < 1)
  • tento otvorený kruh so stredom \small O sa nazýva Poincarè Disc
Tvrdenie
  1. Priemetom h-bodu (vlastného) hyperboloidu je zrejme vnútorný bod kruhu  \small \omega (O,\; r=1) .
  2. Priemetom h-priamky (hyperboly) je otvorený kružnicový oblúk kruhu, ktorý je kolmý na jeho hranicu   \omega  .
Dôkaz
  1. Dôkaz prvej časti tohto tvrdenia vyplýva z vlastností stredového premietania, v ktorom sa kužeľová plocha obaľujúca hyperboloid zobrazí do kružnice  \small  (O,\; r=1)  . To znamená, že ľubovoľný bod hyperboloidu sa zobrazí do vnútra kruhu   \small \omega (O,\; r \leq 1)
  2. Dôkaz druhej časti o priemete h-priamky (reálne stredovej hyperboly) rozdelíme na dve etapy i. a ii.
    1. Nech  \small A,A' je dvojica združených bodov hyperboloidu a nech  \small A_1,A'_1 sú ich stredové priemety. Pre súčin vzdialeností  a_1,a'_1 bodov  \small A_1,A'_1 od stredu  \small O hyperboloidu platí:
       a_1 \times a'_1=[ \frac{1}{r}(\sqrt{r^2+1}-1)] \times [\frac{1}{r}(\sqrt{r^2+1}+1)]=1 .
      Dôkaz toho, že súčin vzdialeností  \small | OA_1| \times | OA'_1|  je konštantný je prezentovaný v nižšie priloženom applete.

      Dynamický obrázok si otvoríte Tu; interpretácia na hyperboloide Tu.
    2. Musíme ešte dokázať, že priemety h-bodov  \small A h-priamky (hyperboly) v označení  \small A_1 ležia na kružnici kolmej na kružnicu  \small \omega (O,\; r=1) . Dôkaz je v ďalšej kapitole tejto práce. Pri dôkaze budeme potrebovať tvrdenie o mocnosti bodu ku kružnici.
Mocnosť bodu ku kružnici
Je daná kružnica  \small k (S_k, r_k) a bod  \small O, ležiaci zvonka kružnice. Nech  p je sečnica kružnice  k vedená bodom  \small O a nech  \small A_1, A'_1 sú priesečníky sečnice  p s kružnicou  \small k (S_k, r_k). Pod mocnosťou bodu  \small O ku kružnici  \small k (S_k, r_k) rozumieme číslo  m , pre ktoré platí:  \small m = |OA_1| . |OA'_1|.
Viac o mocnosti bodu ku kružnice nájdete v kurze Planimetria a stereometria Tu. Vlastnosť mocnosť stačí vhodne aplikovať na náš prípad. Ilustráciu tvrdenia o priemete h-priamky prezentuje nasledujúci applete. Podrobný dôkaz (časti ii.) nájde čitateľ v ďalšej podkapitole s názvom "Hyperbolická priamka". Pozrite si tiež kapitolu "The Poincaré Disk Model" v práci [HIT].
Beltramiho-Kleinov model
Model vznikne ako stredový priemet dvojdielneho hyperboloidu do roviny kolmej na os hyperboloidu, pričom
    • stred premietanie je stred hyperboloidu - bod \small O=(0,0,0)
    • rovina, do ktorej premietame je dotyková rovina hyperboloidu v jeho vrchole \small V=(0,0,1)
    • priemetom hyperboloidu \frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}-\frac{z^2}{c^2}=1 je otvorený kruh \small k=(V,r=1) , ak  a=b=c=1
    • kruh s vrcholom \small V a polomerom  r=1 sa nazýva Klein Disc
    • priemetom h-bodu (vlastného) hyperboloidu je zrejme vnútorný bod kruhu.
Zhrnutie
  1. Bodmi Beltrami Kleinovho modelu sú body Klein Disku.
  2. Priamkami sú tetivy tohto disku.
V obidvoch hyperbolických modeloch (Beltrami a Poincarè) neplatí axióma rovnobežnosti.
  1. V obidvoch prípadoch existuje viac ako jedna rovnobežka.
  2. Existencia rovnobežky vyplýva z prvých skupín axióm.
  3. V modeli "Sféra" nemáme zaručenú ani existenciu rovnobežky.
  4. Kleinov disk a Poincarè disk sú modely, ktoré vzniknú aj premietaním  do vhodnej roviny. Pozri Disk a hyperboloid.
  5. Výhodou modelu Klein je, že priamky v tomto modeli sú euklidovské (rovné) tetivy. Nevýhodou je, že model nie je konformný (kruhy a uhly sú skreslené).
  6. Neeuklidovská hyperbolická geometria reprezentovaná Poincarè diskom je konformná.
\( .\)

Hyperbolická priamka

Pokračovanie dôkazu tvrdenia o priemete h-priamky, v ktorom využijeme tvrdenie o mocnosti bodu ku kružnici.
Tvrdenie
Priemetom h-priamky (hyperboly) do Poincarè disku je otvorený kružnicový oblúk, ktorý je kolmý na hranicu kruhu   \omega (O,\;r \leq 1) .
Pri dôkaze budeme potrebovať aj pojem dvojice inverzných bodov a pojem polárneho prvku v kruhovej inverzii. Viac o kruhovej inverzii nájdete v kurze Planimetria a stereometria Tu. Najskôr dokážeme lemu:
Lema
Nech je daná kruhová inverzia určená kružnicou - hranicou kruhu  \omega (O,\;r \leq 1) a nech bod \small  A' je obrazom bodu \small  A v tejto kruhovej inverzii. Zvoľme si ľubovoľnú ale pevne zvolenú kružnicu  k prechádzajúcu dvojicou inverzných bodov \small  A,A'. Ak kružnica  k pozostáva výlučne len z dvojíc inverzných bodov vzhľadom na kružnicu - hranicu kruhu  \omega (O,\;r \leq 1) , tak kružnica  k pretína kružnicu  - hranicu kruhu  \omega (O,\;r \leq 1)   kolmo.
Dôkaz
  1. Nech body  \small A,B sú priemety bodov h-priamky  \small AB . Pozrite si priložený obrázok.
  2. Podľa predchádzajúcej časti dôkazu (i.) platí
     | OA| \times | OA'|=| OB| \times | OB'|=1 .
  3. Odkiaľ: bod  \small A' je obrazom bodu  \small A aj v kruhovej inverzii   (O,\;r = 1) . Podobne to môžeme povedať aj o bodoch  \small B,B' .
  4. Nech  k je kružnica určená bodmi  \small A,A',B , potom v dôsledku mocnosti bodu  \small O ku kružnici  k bude aj bod  \small B' bodom kružnice  k .
  5. Teraz uvažujme o dotykových bodoch  \small P,Q na dotyčniciach z bodu  \small O ku kružnici  k .
  6. Mocnosť bodov  \small A,B,P,Q ku kružnici  k
    \small \left| OB \right| \times \left|OB' \right|=\left| OP \right|^2=\left| OQ \right|^2=1
  7. Z toho vyplýva, že body  \small P,Q sú samodružné v kruhovej inverzii   (O,\;r = 1) .
  8. Priamky  \small \overleftrightarrow{OP}, \overleftrightarrow{OQ}  sú dotyčnice ku kružnici  k . Odkiaľ \small  \overleftrightarrow{SP} ⟂\; \overleftrightarrow{OP}, \; \overleftrightarrow{SP}⟂ \; \overleftrightarrow{OP} .
  9. Kružnica  k je kolmá na kružnicu   \omega  .
  10. Tým je dôkaz lemy ukončený.

Otvorte si applet v programe GeoGebra - dôkaz Tu. Pozrite si tiež prácu [HYP].


V dôsledku lemy a predchádzajúcich častí dôkazu môžeme vysloviť tvrdenie.
Priemetom h-priamky  \small AB je otvorený oblúk \small \widehat{PAQ} na kružnici  k .
Poincarè diskový model (tiež sa používa označenie Poincarè Disc) hyperbolickej roviny je prezentovaný v euklidovskej rovine ako otvorený kruh   \omega = \lbrace{(x, y) : x^2 + y^2 < 1; x,y \in \mathcal{R} }\rbrace . Euklidovskú geometriu roviny môžeme považovať za „ontológiu pozadia“.
V predchádzajúcej časti sme uviedli, že tento otvorený kruh je stredovým priemetom dvojdielneho hyperboloidu. Uviedli sme tvrdenie, že v Poincarè diskovom modeli pre hyperbolické body a hyperbolické priamky platí:
    • vlastný bod je vnútorný bod kruhu, ktorý je priemetom vlastného h-bodu hyperboloidu;
    • koncový bod (resp. nevlastný bod) ležiaci na hranici kruhu, ktorý je priemetom nevlastného bodu 1. druhu;
    • priamka je otvorený kružnicový oblúk kruhu - je priemetom h-priamky (hyperboly), pričom tento oblúk leží na kružnici kolmej na hranicu kruhu
    Zostrojiť bod v Poincaré modeli znamená zostrojiť bod vo vnútri kruhu ω, čo nie je žiadny problém.
    Pri zostrojovaní hyperbolickej priamky určenej dvoma bodmi kruhu s výhodou využijeme vlastnosti kruhovej inverzie a konštrukcie popísané v predchádzajúcom dôkaze.
Poznámky
  1. V ďalšej podkapitole navrhneme v prostredí GeoGebra konštrukciu a zároveň aj nástroj na zostrojenie hyperbolickej priamky určenej dvoma rôznymi bodmi v Poincarè modeli disku. V konštrukcii využijeme inverzné body.
  2. Pri riešení konštrukčných úloh v Poincarè modeli potrebujeme okrem konštrukcie hyperbolickej priamky potrebovať aj konštrukciu kružnice a ďalších základných euklidovských konštrukcií (kolmica, os úsečky a pod).
\( .\)

Nástroj hPriamka

Poznámky.
  1. Konštrukcie v Poincarè Disku si uľahčíme, ak v GeoGebre vytvoríme vlastné nástroje, ktorými sa "vykreslí" resp. zostrojí požadovaný útvar.
  2. Vychádzame z tvrdenia, že h-priamka sa zobrazí do kružnicového oblúku, ktorý leží na kružnici kolmej k Poincarè disku.
  3. Najskôr musíme popísať konštrukciu, ktorá vytvorí požadovaný kolmý oblúk (obraz h-priamky).
  4. Potom pomocou makier vytvoríme nástroj, pomocou ktorého sa zostrojí požadovaný kolmý oblúk.
Príklad (Vytvorenie nástroja).
Daný je kruh \small \omega (O, r=1) a body \small A, B ležiace vnútri kruhu, pričom úsečka \small AB nie je priemerom. Zostrojte obraz hyperbolickej h-priamky určenej bodmi \small A, B v prostredí GeoGebra.
Riešenie - zostrojenie kružnicového oblúka v Euklidovskej rovine
Predpokladajme, že aspoň jeden z bodov \small A, B je vnútorný bod kruhu \small \omega a je rôzny od stredu \small  O . Podľa už dokázaného tvrdenie je hľadaná h-priamka kružnicový oblúk, ktorý je určený bodmi \small A, B a zároveň leží na kružnici kolmej ku kruhu \small \omega (O, r=1) . Pozrite si nasledujúci obrázok.

Postup euklidovskej konštrukcie.
  1. V kruhovej inverzii \small \omega (O, r=1) zostrojíme obrazy \small A', B' bodov \small A, B .
  2. Zostrojíme kružnicu  k určenú bodmi \small A, A', B' alebo bodmi \small A, B, B' . Nájdeme priesečníky \small K,L .
  3. Na kružnici \small k (S_k, r) vyznačíme menší z oblúkov, ktoré sú určené krajnými bodmi \small K,L .
  4. Menší oblúk je hľadaný obraz hyperbolickej priamky \small AB . Túto konštrukciu si otvoríte Tu.
Konštrukciu kružnicového oblúka, ktorá zohľadňuje aj prípady
  1. úsečka \small AB je priemerom kružnice \small \omega (O, r=1) - v konštrukcii tento prípad má názov "Diameter"
  2. obidva body \small A, B ležia na kružnici \small \omega (O, r=1) ale nie sú priemerom - v konštrukcii tento prípad má názov "Nevlastne",
  3. nájdete v nami vytvorenom applete Tu.
Túto konštrukciu si uložte do vášho PC napríklad pod názvom "h-Priamka". Táto konštrukcia bude východiskom pre vytvorenie Nástroja "hPriamka" v GeoGebre, pomocou ktorého sa narysuje obraz h-priamky v Poincarè modeli.
Postup na vytvorenie nástroja "hPriamka" v GeoGebre, pomocou ktorého sa narysuje obraz hyperbolickej priamky v Poincarè modeli.
  1. Spustite program GeoGebra a otvorte si súbor uložený s názvom "h-Priamka".
  2. V základnom Menu programu GeoGebra vyberte možnosť "Vytvoriť nový nástroj".
  3. Postupujte podľa pokynov pre vytvorenie nástroja:
    • ako výstupné objekty vyberte oblúk "hPriamka" (otvorte si aj algebraické okno)
    • ako vstupné objekty vyberte body: \small A,B
    • vhodne pomenujte nástroj, napr. "hPriamka", vyberte predtým vytvorený obrázok pre ikonu
    • v nápovedi uveďte napr. "Ukáž dva body a potom klikni na kružnicu"
    • zaškrtnite políčko "Ukázať na palete nástrojov" (nie je nutné).
  4. Ak už vidíte novú ikonku nástroja hPriamka, tak v tejto konštrukcii kliknite v stĺpci Súbor na Nový.
  5. Nákresňa je "čistá" ale ikonka hPriamka je tam (ak nie, tak Prispôsobte paletu nástrojov) . Teraz si vytvorte kružnicu \small (O, r=1 a vhodne zväčšite plochu nárysne. Uložte si tento súbor napr. s názvom Nástroj hPriamka.
Nami novovytvorený nástroj hPriamka v GeoGebre na zostrojenie obrazu h-priamky v modeli Poincaré Disc \small \omega s polomerom  r=1 si môžete otvoriť Tu (je umiestnený vpravo na lište nástrojov).
Používanie nástroja hPriamka je analogické ako v euklidovskej rovine. Najskôr si zvoľte dva rôzne body vo vnútri kruhu \small \omega - pomocou nástroja Bod. Potom aktivujte nástroj hPriamka a program vykreslí kružnicový oblúk, ktorý je priemetom h-priamky (hyperboly).
Cvičenie.
Vytvorte Nástroj/Ikonu v GeoGebre, pomocou ktorého sa vykreslí obraz hyperbolickej úsečky (časti hyperboly) v modeli Poincarè Disku.
Využite kompletnú konštrukciu hPriamky.
Pokračujte v tejto konštrukcii krokmi:
  1. zostrojte stred oblúka "hPriamka", ktorý označte napr. \small S_h
  2. potom zostrojte oblúk s názvom "hUsecka" určený stredom \small S_h a krajnými bodmi \small A,B a
  3. následne vytvorte GeoGebra nástroj s rovnakým názvom "hUsecka".
Porovnajte vaše riešenie s riešením Tu.
\( .\)

Nástroj hKružnica

Nech sú dané dva rôzne body \small S a \small A na hyperboloide. 
  1. Uvažujme o kružnici  \small k=(S; r= | SA|  , ktorej všetky body sú bodmi hyperboloidu. Symbolicky:  \small \forall X \in k \Rightarrow X \in HYP  .
  2. Nech bod \small B je stredovo súmerný k bodu \small A podľa stredu \small S , potom bod \small B je tiež bodom kružnice  k a zároveň bodom hyperboloidu.
  3. Nech   \rho  je určená bodmi \small A,S a bodom StredPremietania. Táto rovina pretína daný dvojdielny hyperboloid v hyperbole (v applete červená krivka).
  4. Zostrojme dotyčnice k tejto hyperbole v bodoch \small A,B a ich priesečník \small S_1 .
  5. Potom platí nasledujúce tvrdenie, ktoré uvádzame bez dôkazu. K dôkazu sú potrebné širšie znalosti stredového premietania kužeľosečiek.
Tvrdenie
Priemetom kružnice  \small k=(S; r=|SA| do stredovej roviny (Poincaré disku \small  \omega= \lbrace{x^2+y^2< 1; x,y \in \mathbb{R} }\rbrace ) je kružnica  \small k'=(S'_1; r= | S'_1A'| ,


Otvorte si interaktívnu konštrukciu Tu a pohybujte bodom "StredKruznice".
Poznámka.
Na základe tohto tvrdenia môžeme uskutočniť konštrukciu, pomocou ktorej zostrojíme kružnicu v Poincaré disku určenú stredom \small S a bodom \small A a na základe tejto konštrukcie aj nástroj v GeoGebre pomocou, ktorého narysujeme kružnicu v modeli Poincaré Disc.


Otvorte si applet Tu.
Poznámka.
Teraz už máme tri základné (euklidovské) nástroje: hPriamku hUsecku a hKružnicu v Geogebre.

Otvorte si applet Tu.
\( .\)

Poincare disk

Základné "hyperbolické" konštrukcie v Poincarè Disku   \omega = \lbrace{x^2+y^2< 0; x,y \in \mathbb{R}  }\rbrace  , ktoré sú zovšeobecnením euklidovských konštrukcií, sú prezentované formou riešených úloh. Pri riešení úloh z z neeuklidovskej geometrie je vhodné, aby ste si najskôr stiahli applet "Poincaré Disk" vytvorený v prostredí GeoGebra. Pomocou tohto appletu vieme zostrojiť hyperbolickú úsečku a priamku; kružnicu určenú stredom a bodom resp. polomerom; vieme určiť vzdialenosť dvoch bodov.

Poincaré Disk si môžete stiahnuť Tu
Riešené úlohy z neeuklidovskej geometrie.
  1. Zostrojte rovnostranný trojuholník  \small ABC pomocou hyperbolických kružníc \small k_1=(A,AB), k_2=(B,AB) (pozrite si Euklidovo tvrdenie T/I).
    Riešenie Tu.
  2. Zostrojte hyperbolickú priamku  \mu \subset \omega  , ktorá je osou úsečky  \small \alpha =AB , kde  \small A,B \in \omega .
    Návod:
    1. Využitím Euklidovho tvrdenia T/I zostrojte hyperbolické rovnostranné trojuholník \small ABC, ABC' , kde \small C' je súmerný bod podľa priamky \small AB .
    2. V trojuholníku \small ABC zostrojte os prechádzajúcu vrcholmi \small  C,C' .
    3. Využite Euklidove tvrdenia T/IX a T/X.
    4. Riešenie Tu.
  3. Zostrojte hyperbolickú kolmicu \sigma \subset \omega na hyperbolickú priamku \small \alpha =AB , ktorá prechádza bodom \small P \in \alpha . Pomocou dotyčníc k hPriamkam  \small AP, PC ukážte, že uhly pri päte kolmice sú pravé.
  4. Návod: Využite Euklidove tvrdenia T/XI a T/XII.
  5. Zostrojte hyperbolickú rovnobežku k hyperbolickej priamke \small a=AB , ktorá prechádza bodom \small P \notin a . Využite vlastnosť striedavých uhlov.
Poznámka.
Euklidove tvrdenia využívané v tejto časti platia aj v hyperbolickej geometrii, keďže sú nezávislé na piatom Euklidovom postuláte.
\( .\)

Cvičenie I

Cvičenie.
  1. Dokážte, že
    1. Existuje práve jedna os uhla. Kniha I, Tvrdenie IX.
    2. Každá nenulová úsečka má práve jeden stred, a ten je jej vnútorným bodom. Kniha I, Tvrdenie X. Pozrite si os úsečky Tu
    3. Riešte úlohy (napr. č. 3, 11 a 12 ) zo zbierky " Základné euklidovské konštrukcie" Tu. Pokúste sa o riešenie aj ďalších úloh.
  2. Nech v rovnoramennom trojuholníku \small  ABC platí, že uhol pri základni trojuholníka je dvojnásobkom uhla pri vrchole \small  C . Overte, že dĺžka ramena a dĺžka základne sú v zlatom pomere. Pozrite Euklidove Základy Kniha II, Tvrdenie XI a otvorte applet Tu.
    Pomoc pri riešení úlohy: Do trojuholníka vpíšte trojuholník \small ADB s ním podobný
    otvorte applet Tu
    a aplikujte Euklidovo tvrdenie Kniha 1., T/IV a T/V.  
    Viac o zlatom pomere nájdete v prezentácii Tu.
  3. Ukážte, že uhlopriečky obdĺžnika sú zhodné a že sa navzájom rozpoľujú. (Vytvorte applet, ktorý bude interpretovať túto vlastnosť.)
  4. Pomocou tvrdenia "Uhlopriečky obdĺžnika sú ..." ukážte:
    Ak je \small ABC pravouhlý s pravým uhlom pri vrchole \small C , potom všetky jeho vrcholy ležia na kružnici, ktorej priemerom je strana \small AB .
  5. Ukážte, že platí:
    \small\overrightarrow{AB} \cup \overrightarrow{BA} = \overleftrightarrow {AB} .
    Uvedomte si, že pre polohu bodu \small X vzhľadom na \small A , B máme možnosti: \small  \mu( XAB),X = A, \mu( AXB),X = B,\mu( ABX)
  6. Uveďte definíciu opačnej polroviny. (Pozrite si prácu: Monoszová, G.: Planimetria.)
  7. Dané sú tri nekolineárne body \small  A,B,C . Určte množinu (šrafovaním)
    1. \small   \lbrace{X;XC \cap \overrightarrow{AB}=∅ }\rbrace
    2. \small  \lbrace{X;XC \cap \overleftarrow{AB} \neq ∅ }\rbrace
    3. \small   \lbrace{X; \overleftrightarrow{XC} \cap \overrightarrow{AB}=∅ }\rbrace
    4.  \small  \lbrace{X; \overrightarrow{XC} \cap \overleftrightarrow{AB}=∅ }\rbrace
      Použite applet, v ktorom je nástroj na vyznačenie polroviny. 

  8. Základné hyperbolické konštrukcie v Poincare Disku   \omega = \lbrace{x^2+y^2< 0; x,y \in \mathbb{R}  }\rbrace  .

  9. Zostrojte rovnoramenný trojuholník  \small ABC so základňou  \small AB pomocou dvoch zhodných hyperbolických kružníc (kružnice s rovnakým polomerom). Pomocou dotyčníc k hPriamkam  \small AB, AC a k hPriamkam  \small AB, BC určte veľkosti uhlov pri základni a presvedčte sa, že majú rovnakú veľkosť. Riešenie Tu.
  10. Nájdite stred kružnice(pozrite si Euklidovo tvrdenie: Kniha III, T/I). Riešenie Tu.
  11. Zostrojte hyperbolickú kolmicu \sigma \subset \omega na hyperbolickú priamku \small \alpha =AB , ktorá neprechádza bodom \small P \notin \alpha .
  12. Návod: Využite Euklidove tvrdenia T/XI a T/XII.
  13. Zostrojte kružnicu vpísanú (resp. opísanú) do trojuholníka \small ABC (pozrite si Euklidovo tvrdenie: Kniha IV, T/IV (resp. T/V)).
Poznámky.
  1. Pri dokazovaní prípadov 1a, 1b najskôr ukážte existenciu daného útvaru a potom jeho jednoznačnosť.
  2. Cvičenie 2. Ukážte, že základňa trojuholníka \small ABC je stranou pravidelného päťuholníka vpísaného do kružnice  k  a rameno trojuholníka je jeho uhlopriečkou.
  3. Kolmé kružnice. Základ Tu. Kompletná konštrukcia Tu. GeoGebra s nástrojom "Kolmá kružnica" je Tu.
\( .\)

Geometria trojuholníka

Definícia (trojuholník v Hibertovom axiomatickom systéme).
Nech \small A , B, C sú dané nekolineárne body. Pod trojuholníkom \small ABC rozumieme prienik polrovín\small  \overrightarrow{ABC}, \overrightarrow{BCA}, \overrightarrow{CAB} .
\small  \triangle ABC := \overrightarrow{ABC} \cap \overrightarrow{BCA} \cap \overrightarrow{CAB}

Otvorte si applet Tu.
Základné pojmy.
  1. Body \small  A, B, C sú jeho vrcholy.
  2. Jednotlivé úsečky \small  AB,BC,AC strany \small  \triangle ABC .
  3. Vrcholy a strany tvoria spolu hranicu trojuholníka \small  \triangle ABC .
  4. Body, ktoré sú zároveň vnútornými bodmi polrovín \small  \overrightarrow  {ABC},  \overrightarrow  {BCA},\overrightarrow  {CAB} vnútorné body alebo vnútro \small  \triangle ABC .
  5. Body, ktoré neležia ani na hranici ani vnútri \small  \triangle ABC , sú vonkajšie body alebo vonkajšok \small  \triangle ABC .

Applet Tu.
Poznámky.
  1. Množinové poňatie pojmu trojuholník je vhodné pre SŠ
    Trojuholník \small  ABC je množina všetkých bodov, ktoré súčasne ležia v polrovinách \small  \vec{ABC} , \vec{BCA},\vec{CAB} , pričom body \small  A,B,C sú nekolineárne.
  2. Pojem trojuholníka vhodný pre 2. stupeň ZŠ
    Nech \small  A, B, C sú tri nekolineárne body. Trojuholník \small  ABC je časť roviny ohraničená úsečkami \small  ABC .
Za základné vety (vlastnosti) trojuholníka považujeme nasledujúce dve vety:
  1. Veta o súčte vnútorných uhlov v trojuholníku.
  2. Trojuholníkovú nerovnosť.
Veta (Súčet vnútorných uhlov).
Súčet všetkých vnútorných uhlov v trojuholníku je priamy uhol (veľkosť je rovná 180°).
Euklides pri dôkaze tejto vety sa opiera o tvrdenia (pozrite si podkapitolu Vety o trojuholníku)
  • T/XXIX - "Priamka pretínajúca rovnobežky vytvára striedavé zhodné uhly a vonkajší uhol sa rovná opačnému vnútornému uhlu a súčet vnútorných uhlov na tej istej strane sa rovná dvom pravým uhlom."
  • T/XXXI - "Daným bodom je možné zostrojiť priamku rovnobežnú s danou priamkou"
Interpretácia - existuje mnoho appletov, ktoré interpretujú vetu o súčte vnútorných uhlov. Aktivujte si dva, v ktorých:

Presuňte vrcholy tak, aby sa prekrývali. Applet Tu V nasledujúcom applete aktivujte posuvník. Applet Tu
Euklidov dôkaz - applet Tu.
\( .\)

Kategorizácia trojuholníkov

Trojuholníky môžeme rozčleniť podľa viacerých kritérií, napríklad podľa:
  1. dĺžky jeho strán
  2. veľkosti najväčšieho vnútorného uhla.
Vzhľadom na dĺžky (veľkosti) strán v danom trojuholníku rozdeľujeme trojuholníky do troch skupín
  1. Rovnostranný trojuholník - všetky strany trojuholníka majú rovnakú dĺžku (sú navzájom zhodné). 
  2. Rovnoramenný trojuholník - práve (len) dve strany rovnakej dĺžky (sú navzájom zhodné).
  3. Rôznostranný trojuholník - všetky strany majú rozličnú dĺžku (žiadne dve strany trojuholníka nie sú zhodné).
Poznámka
Zdôvodnenie, že neexistuje viac druhov trojuholníkov vyplýva z dichotomického hľadiska. Pre tri veľkosti strán (resp. pre tri čísla: a,b,c môžu nastať len prípady:
                 1. a=b=c, 2. a=b≠c, 3. a≠b, a≠c, b≠c
Vzhľadom na veľkosti veľkosti najväčšieho vnútorného uhla rozdeľujeme trojuholníky do troch skupín
  1. Ostrouhlý trojuholník – má všetky vnútorné uhly menšie ako 90° (tri ostré uhly).
  2. Pravouhlý trojuholník – má práve jeden vnútorný uhol s veľkosťou 90° (jeden pravý uhol). 
  3. Tupouhlý trojuholník – má práve jeden vnútorný uhol väčší ako 90° (tupý uhol) a ostatné uhly má ostré.
V priloženom applete "Rozdelenie trojuholníkov" môžete generovať rôzne typy trojuholníkov tak, že budete pohybovať vrcholmi trojuholníka. Vytvorte rôzne typy trojuholníkov, ktoré sú charakterizované veľkosťou strán a veľkosťou uhlov. Nájdite napríklad takú polohu vrcholov trojuholníka, aby bol pravouhlý a súčasne rovnoramenný (ak taký existuje). Pokúste sa zodpovedať otázku: Koľko rôznych typov trojuholníkov reálne vznikne?

Applet otvoríte Tu.
Úloha.
Nájdite dĺžku strany rovnostranného trojuholníka, ktorého vrcholy majú od nejakého vnútorného bodu vzdialenosti 5, 7, 8. Práca [LAR] (Larson, Príklad 8.1.16, Tu)
Riešenie.
  1. Geometrické modelovanie/riešenie pomocou GeoGebry vhodné aj pre základné školy.

    Applet otvoríte Tu.
  2. Konštrukčné riešenie

    Applet otvoríte Tu.
  3. Algebraické riešenie pomocou kosínusovej vety vhodné pre stredné školy
      \alpha= cos^{-1} \left( \frac{x - 74}{70} \right)
      \beta= cos^{-1}\left( \frac{1}{112} \; \left(x - 113 \right) \right)
     x - 64 - 25 = -2 \cdot 5 \cdot 8 \cdot cos^{-1} \left( 2 \; \pi  - cos^{-1} \left( \frac{x - 74}{70} \right) - cos^{-1} \left( \frac{x - 113}{112} \right) \right) Applet Tu
\( .\)

Vybrané vety o trojuholníkoch

Definícia (Deliaci pomer).
Nech \small A,B,C  sú tri kolineárne body také, že \small  A \neq B, C \neq B . Deliaci pomer bodu \small  C vzhľadom k bodom \small  A,B rozumieme reálne číslo  \lambda  (označenie \small  (ABC)  ), pre ktoré platí
\small  |(ABC)| = \frac{|AC|}{|BC|} .
Pre bod \small  C \notin AB je \small  (ABC) > 0 a pre bod \small  C \in AB je \small  (ABC) < 0 . Pre \small  C =A    je zrejme \small  (ABC) = 0 .
Poznámky.
  1. V niektorej literatúre sa pod deliacim pomerom troch rôznych kolineárnych bodov rozumie reálne číslo   \lambda  , pre ktoré platí:
    \small  C = A + \lambda \cdot \overrightarrow{AB} .
    Takúto definíciu používa aj GeoGebra.
  2. Deliaci pomer stredu úsečky je rovný -1. Dokážte to.
  3. Pre tri rôzne kolineárne body platí:
    \small  (BAC) = \frac{1}{(ABC)} ; \;  \;  \;  (ACB) = 1-(ABC); \;  \;  \;  (CAB) = \frac{1}{1−(ABC)}  .
    Dokážte to.
  4. V rovine sú dané dva pevne body \small  A,B  . Množina všetkých bodov \small X tejto roviny, pre ktoré platí
    \small   \frac{|AX|}{|BX|} = k ,
    kde  k je reálna konštanta, je kružnica. Dokážte to a vytvorte konštrukciu v GeoGebre.
Cevova veta.
V trojuholníku \small  ABC sa priamky \small  {AK},{BK},{CK}    , kde \small  K je vnútorným bodom trojuholníka \small  ABC a \small  D,E,F sú body ležiace na stranách odpovedajúcim protiľahlým vrcholom trojuholníka, pretínajú v jednom bode práve vtedy, ak platí:
\small  S=\frac{AF}{FB}  \cdot \frac{BD}{DC} \cdot \frac{CE}{EA} = 1.
Giovanni Ceva bol taliansky matematik žijúci na prelome 17. a 18. storočia. Cevova veta stanovuje podmienku, kedy majú tri priamky prochádzajúce vrcholmi trojuholníka spoločný bod. Uvedieme jej prvú časť dôkazu, ktorý má konštrukčný charakter.
Dôkaz.
1. (  \Rightarrow  ): Ak sa priamky pretínajú v jednom bode, tak \small  S=1  .
2. (  \Leftarrow  ): Ak \small  S=1  , tak sa priamky pretínajú v jednom bode.
Pri dôkaze tejto implikácie sa vychádza z priesečníka dvoch priamok. Potom sa zostrojí priamka prechádzajúca týmto priesečníkom a tretím vrcholom. Následne sa dokáže, že táto priamka pretína protiľahlú stranu v bode, ktorý spĺňa podmienky vo vete. V dôkaze sa používajú tie isté podobnosti trojuholníkov ako v prvej časti dôkazu. Podrobnejší dôkaz nájdete v práci [Val, 2005].
Poznámky.
Aplikovaním Cévovej vety dokážte, že v ľubovoľnom trojuholníku sa:
  1. Ťažnice sa pretínajú v jednom bode - ťažisku. (Využite skutočnosť, že ťažnice prechádzajú stredmi strán a každý z pomerov v Cévovej vete má tvar   \frac{m}{m} =1 .)
  2. Výšky pretínajú v jednom bode - ortocentre. (Využite skutočnosť, že napr. \small   \frac{|AF|}{|FB|}= \frac{b  \cdot  cos  \;  \alpha }{a   \cdot   cos  \;  \beta } , ak \small  CF  je výška.)
  3. Osi vnútorných uhlov trojuholníka sa pretínajú v jednom bode - stred vpísanej kružnice. (Využite skutočnosť, že os vnútorného uhla rozdeľuje protiľahlú stranu na dve časti, ktorých dĺžky sú v rovnakom pomere ako im priľahlé strany trojuholníka.)
  4. Neskôr tieto tvrdenia dokážeme euklidovskou metódou.
Morleyho veta.
Ak v trojuholníku \small ABC zostrojíme polpriamky, rozdeľujúce jeho vnútorné uhly na tretinové veľkosti, odpovedajúce si polpriamky sa pretínajú vo vrcholoch rovnostranného trojuholníka \small KLM .
Morleyho veta predstavuje jednu z najprekvapujúcejších vlastností elementárnej geometrie, ktorú v roku 1899 objavil a dokázal anglo-americký matematik Frank Morley (1860-1937). Niektorí matematici nazývajú túto vetu aj ako Morleyov zázrak.

Dynamickú konštrukciu otvoríte Tu. Jej autorom je Ignacio Larrosa Cañestro.
Poznámky.
  1. V 2. kroku dôkazu zhodnosť vyplýva z vety \small  USU  (uhly pri vrchole \small  U  ... os uhla, pri vrchole \small  Z  majú veľkosť  30^ \circ  , strana \small  UZ  spoločná).
  2. V 5. kroku dôkazu je potrebné ukázať, že trojuholník \small  UXY  je rovnoramenný (uhly pri základni sú zhodné):
    • zo zhodnosti trojuholníkov \small  UXZ,UYZ  vyplýva, že uhly pri vrcholoch \small  X,Y  sú zhodné,
    • preto sú zhodné aj uhly \small  \angle XYU, \angle YXU: \angle UXY = \angle UXZ-60^ \circ ,
    • zároveň vieme, že platí \small  \angle XUY =  \angle BUA = 180^ \circ - 2\alpha - 2\beta .
    • trojuholníky \small  UXY,UYX  sú zhodné a teda aj rovnoramenné.
    • Odkiaľ pre ich veľkosti dostávame \small   \angle UXY = 180^ \circ -(180^ \circ - \alpha- \beta)= \alpha+ \beta  sú zhodné a teda aj rovnoramenné.
  3. Morleyova veta sa dá dokázať trigonometricky pomocou sínusovej a kosínusovej vety a vzorcov pre sčítanie uhlov.
    • Ukážte, že strana Morleyovho trojuholníka je \small  d = 8 \cdot R \cdot sin( \alpha ) sin  \beta ) sin ( \gamma ) , kde \small R je polomer kružnice opísanej \small \triangle ABC .
\( .\)

Ťažisko trojuholníka

Definícia (Ťažnica trojuholníka).
Nech je daný trojuholník \small ABC a nech \small  A_1 je stred strany \small  BC . Úsečka \small  AA_1 sa nazýva ťažnica trojuholníka \small  ABC .
V ďalších podkapitolách tejto sekcie dokážeme vlastnosti o ťažniciach trojuholníka.
  1. Ťažnice sa pretínajú v jednom bode \small  T . Tento bod sa nazýva ťažisko trojuholníka.
  2. Každá ťažnica je ťažiskom rozdelená na dve časti v pomere  2 : 1 .

Applet Tu.
Poznámky.
  1. Ťažnice trojuholníka \small  ABC budeme označovať  t_a, t_b, t_c .
  2. Krajný bod ťažnice \small  t_a=AA_1 označujeme \small  A_1 resp. používa sa označenie: \small  S_{BC} - stred strany \small  BC alebo \small  S_a - stred strany  a .
  3. Vlastnosť, že ťažisko rozdeľuje každú ťažnicu v pomere  2 : 1 sa na ZŠ robí meraním, na stredných školách sa už dokazuje táto vlastnosť.
  4. V príprave budúcich učiteľov matematiky sa prezentuje viacero dôkazov. Napríklad ako dôsledok Cevovej vety alebo pomocou osovej afinity transformujeme trojuholník na rovnostranný. Tiež sa využíva aj vhodná rovnoľahlosť \small  H=(T, \kappa= -1/2) .
Pri hľadaní ťažiska trojuholníka sa sústredíme na skúmanie vlastností priečok rovnobežných s danou stranou trojuholníka.
Experiment.
Vytvorme v GeoGebre model trojuholníka \small ABC rozdeleného na veľmi tenké pásiky, ktoré budú rovnobežné so stranou \small AB.
  1. Zrejme ťažisko \small   T_p každého tenkého pásika bude ležať v jeho "strede"
  2. Pásiky budeme postupne zužovať, až dostaneme rovnobežné úsečky \small PQ so stranou \small AB
  3. Pri posúvaní rovnobežnej úsečky \small PQ pomocou bodu \small L sa bude zaznamenávať stopa jej stredu \small   T_p
  4. Stopa ako množina všetkých stredov \small  T_p je zrejme úsečka \small  C_1C, kde \small  C_1  je stred strany \small AB
  5. Ťažnica trojuholníka je množina všetkých stredov \small  T_p priečok \small  PQ
  6. Učiteľ nabáda žiakov, aby sformulovali otázky súvisiace s ťažnicami trojuholníka. Uvádzame niekoľko vhodných otázok:
    • Môže ležať ťažnica mimo trojuholníka?
    • Ako zostrojíme ťažnicu trojuholníka?
    • Na aké trojuholníky rozdeľuje ťažnica trojuholník ABC ?
Pokračujeme v ďalšom experimente a hľadajme odpovede na otázky:
  1. Na aké trojuholníky rozdeľuje ťažnica trojuholník \small ABC ?
  2. Na aké časti rozdeľuje ťažisko každú ťažnicu?
Experimenty sú spracované podľa práce: [LUK] Lukáč, S.: Bádateľský prístup k výučbe trojuholníkov.(Dostupné Tu).
Veta.
Ťažnice trojuholíka sa pretínajú v jedinom bode T, ktoré nazývame ťažisko.
Konštrukčný dôkaz.

Otvorte si konštrukciu Tu.
  1. Vyberieme (zvolíme si) dve ťažnice \small  CC_1, BB_1
  2. Zostrojíme rovnobežky s týmito ťažnicami v bodoch \small  B,C_1 . Ich jednoznačnú existenciu zaručuje V. Euklidov postulát.
  3. Zostrojíme priesečník \small  D týchto rovnobežiek. Vznikne rovnobežník, v ktorom uhlopriečky \small  BC, TD sa rozpoľujú.
  4. V trojuholníku \small  ABD je \small  C_1T stredná, odkiaľ dostávame \small  T je stred \small  AD .
  5. Podobne pre trojuholník \small  ABC je \small  B_1T  stredná priečka trojuholníka.
  6. Z bodov 4 a 5 vyplýva, že priesečník \small  E=BC, TD je stred strany. Teda \small  E=A_1 , čo bolo treba dokázať.
Urobte dôkaz pomocou Cevovej vety aj pomocou afinity. Pozrite si dôkaz od Martina Vinklera Tu.
Príklad.
Zostrojte trojuholník \small  KLM , ak je dané: \small  KL=8cm , \small  LM=7cm ,  t_k=6cm .
Rozbor úlohy.
  1. V trojuholníku \small  KLA_1  poznáme dĺžky všetkých strán \small (LA_1 = 1/2 LM)
  2. Môžeme zostrojiť trojuholník \small  KLA_1 pomocou vety \small  sss
  3. Predĺžením strany \small LA_1  zostrojíme bod \small M
    • urobte konštrukciu trojuholníka \small  KLM podľa vyššie uvedeného rozboru (náš návrh Tu),
    • urobte diskusiu o počte riešení.
\( .\)

Výška a stredná priečka

Definícia.
Kolmica zostrojená z vrcholu trojuholníka na priamku, na ktorej leží protiľahlá strana trojuholníka, sa nazýva výška trojuholníka.
Výšky trojuholníka \small ABC budeme označovať  v_a, v_b, v_c .
  1. Výšky sa pretínajú v jednom bode \small  V .
  2. Tento bod sa nazýva priesečník výšok alebo ortocentrum, stiahnite si applet Tu
Úloha.
Zostrojte trojuholník, ak je daná výška  v_c , uhol \small  α=BAC a uhol \small  β=BCA .
  1. Urobte rozbor tejto úlohy a porovnajte s návrhom v priloženom applete .
  2. V priloženom applete deaktivujte Začiarkavacie políčko a navrhnite postup konštrukcie.
  3. Urobte symbolický zápis konštrukčných krokov v geometrickom okne 2, pozrite si náš návrh Tu →.
  4. Preveďte dôkaz správnosti konštrukcie a urobte diskusiu.
Albert Einstein (Obrázok je prevzatý z Wikipédie)
Keď som mal dvanásť rokov, zažil som zázrak iného druhu vďaka knižočke1) o Euklidovej geometrii roviny, ktorá sa mi dostala na začiatku školského roku do rúk.
  1. Boli to poučky, ako napríklad, že tri výšky v trojuholníku sa pretínajú v jednom bode.
  2. Hoci to nie je v nijakom prípade evidentné, predsa sa to dalo dokázať s takou istotou, že pochybnosť sa zdala byť vylúčená.
  3. Táto jasnosť a istota spravili na mňa neopísateľný dojem.
Veta (Ortocentrum trojuholníka).
Výšky v trojuholníku sa pretínajú v jednom bode.
Dôkaz, ktorý nadchol Einsteina.
Applet otvoríte Tu.
  1. Urobte analýzu tohto dôkazu. Zodpovedajte na otázky:
    • Prečo môžeme zostrojiť rovnobežky  a', b', c'
    • Ktoré vlastnosti rovnobežníkov sa v dôkaze využívajú?
    • Vedeli by ste ich dokázať?
  2. Vaša argumentácia by mala vychádzať z elementárnych Euklidových tvrdení a postulátov.
Vyššie uvedený dôkaz sa opiera o dve základné tvrdenia:
  1. V rovnobežníku protiľahlé strany majú rovnakú veľkosť. Pozrite si Euclid's Elements, Book I, Proposition 34.
  2. Priamka prechádzajúca stredom kruhu a stredom tetivy je kolmá na túto tetivu a rozpoľuje túto tetivu. Pozrite si Euclid's Elements, , Book III, Proposition 3. Toto tvrdenie bolo pravdepodobne známe už Thálesovi.
V trojuholníku \small ABC sú dané stredy strán \small  A_1 \in CB,B_1 \in AB,C_1 \in AB . Spojte tieto body úsečkami.

Dynamická konštrukcia Tu.
Definícia (Stredná priečka trojuholníka).
Úsečky \small  A_1B_1, \small  A_1C_1, \small  B_1C_1 sa nazývajú stredné priečky trojuholníka \small  ABC .
Veta.
  1. Trojuholník \small  ABC sa rozdelil na štyri "rovnaké, zhodné" trojuholníky: \small  \bigtriangleup AB_1C_1 \simeq  \bigtriangleup A_1BC_1  \simeq  \bigtriangleup A_1B_1C \simeq  \bigtriangleup A_1B_1C_1.
  2. Úsečky, ktoré vznikli spojením narysovaných stredov, sú rovnobežné s protiľahlými stranami trojuholníka.
  3. Úsečky, ktoré vznikli spojením narysovaných stredov, majú polovičnú dĺžku ako protiľahlé strany v trojuholníku.
Dôsledok.
  1. Stredná priečka trojuholníka je rovnobežná so stranou trojuholníka.
  2. Jej veľkosť sa rovná polovici veľkosti strany, s ktorou je rovnobežná.
\( .\)

Trojuholníkové centrum

Definícia.
Bod trojuholníka, ktorý je invariantný vzhľadom na rovnoľahlosť, sa nazýva trojuholníkové centrum (triangle Center).
Najznámejšie sú napríklad
  1. ťažisko, ortocentrum - popísané v predchádzajúcich častiach,
  2. stred kružnice opísanej a vpísanej - budú charakterizované v ďalších častiach.
  3. V súčasnosti je popísaných viac ako 16 tisíc trojuholníkových centier. Každý bod v zozname je identifikovaný indexovým číslom \small  X _n a názvom.
Menej známe ale často využívané v konštrukciách sú Eulerova priamka a Feurbachova kružnica deviatich bodov.
Definícia (Eulerova priamka).
V ľubovoľnom trojuholníku, s výnimkou rovnostranného, ležia ortocentrum \small O, ťažisko \small T a stred opísanej kružnice \small SS na jednej priamke, ktorú nazývame  Eulerova priamka. Pre ich vzdialenosti platí \small |OS| = 2 |TS|. V rovnostrannom trojuholníku body \small O, T, S splývajú.

Konštrukciu si otvoríte Tu.

Pozrite si dôkaz od Martina Vinklera, prípadne navrhnite iný dôkaz s využitím rovnoľahlosti Tu.
Definícia (Feuerbachova kružnica).
Nech \small ABC je všeobecný trojuholník, \small A_0,B_0,C_0 nech sú päty jeho výšok, \small A_1,B_1,C_1 nech sú stredy jeho strán, \small V nech je priesečník výšok a \small P, Q, R nech sú postupne stredy úsečiek \small AV, BV, CV. Potom 9 bodov \small  A_0,B_0,C_0,A_1,B_1,C_1,P, Q, R leží na jednej kružnici, ktorú nazývame Feuerbachova kružnica. Pozrite si konštrukčný dôkaz Tu.
Definícia.
Kružnica, ktorá prechádza všetkými troma vrcholmi trojuholníka sa nazýva kružnica opísaná trojuholníku.
Konštrukčne pri hľadaní stredu opísanej kružnice postupujme takto:
  1. Zvolíme si ľubovoľné dve strany trojuholníka a zostrojíme ich osi .
  2. Priesečník týchto osí je stred \small S kružnice opísanej trojuholníku \small  ABC .
  3. Zároveň je nutné dokázať, že os tretej strany trojuholníka \small  ABC prechádza vždy týmto priesečníkom.
    (dôkaz už poznal Tháles) \small \left( \left| AS\right| =\left| BS \right|   ∧\left| BS\right| =\left| CS \right|   \right) ⇒\left( \left| AS\right| =\left| CS \right|   \right) .
  4. Z tejto konštrukcie vyplýva aj tvrdenie, že každému trojuholníku možno opísať práve jednu kružnicu.
Z uvedenej konštrukcie ľahko zodpovieme na otázky:
  1. Bude ležať stred kružnice opísanej \small  S vždy vnútri trojuholníka?
  2. Kde leží stred kružnice opísanej u pravouhlých trojuholníkov? 
Tvrdenie.
Na osi úsečky \small  AB ležia všetky stredy kružníc, ktoré prechádzajú obidvomi bodmi \small  A, B .
Dôkaz uvádza Euklides v Knihe 1, Tvrdenie X., pozri kapitolu "Euklidovské konštrukcie".
Definícia.
  1. Kružnica opísaná pravouhlému trojuholníku sa nazýva Tálesova kružnica.
  2. Stred Tálesovej kružnice leží v strede prepony \small  AB trojuholníka \small  ABC .
  3. Hovoríme, že Tálesova kružnica je zostrojená nad priemerom \small  AB .
Vlastnosti kružnice opísanej trojuholníku.
  1. Veľkosť polomeru opísanej kružnice určuje vzťah  r= \frac{a}{2 \sin \alpha}= \frac{b}{2 \sin \beta}= \frac{c}{2 \sin \gamma }
  2. Spojnica stredu opísanej kružnice a vrcholu trojuholníka je kolmá k strane jeho ortického trojuholníka (tzv. Nagelova veta ).
  3. Kružnica deviatich bodov je rovnoľahlým obrazom opísanej kružnice so stredom rovnoľahlosti v ťažisku trojuholníka a koeficientom  \kappa = - 0,5 .
Ortický trojuholník je trojuholník, ktorý je tvorený spojnicami pat výšok trojuholníka.
Definícia.
Ak z ľubovoľného bodu \small  X opísanej kružnice zostrojíme kolmice k jednotlivým stranám trojuholníka, tak päty týchto kolmíc budú ležať na jednej priamke. Túto priamku nazývame Simsonova priamka. Ak bod \small  X spojíme s ortocentrom (priesečník výšok trojuholníka), tak Simsonova priamka prechádza stredom tejto úsečky.

Dynamický obrázok otvoríte Tu.
Definícia. Kružnica, ktorá sa dotýka všetkých strán daného trojuholníka sa nazýva vpísaná kružnica.
Vlastnosti
  1. Stred kružnice vpísanej trojuholníku \small  ABC je priesečník osí jeho vnútorných uhlov
  2. Stred kružnice vpísanej trojuholníku je vnútorným bodom trojuholníka
  3. Polomer je vzdialenosť stredu od ľubovoľnej strany trojuholníka, pre jeho veľkosť platí:
    •  \rho = {\frac {2S}{o}}  o = obvod trojuholníka, \small  S = obsah
    •  \rho =\frac{1}{2} (a+b+c) \cdot \ tg( \frac{ \ \alpha}{2}) \cdot \ tg( \frac{ \ \beta}{2}) \cdot \ tg( \frac{ \ \gamma }{2})
  4. Vzdialenosť medzi stredmi kružnice vpísanej a opísanej je  d={\sqrt {r^{2}-2r\rho }}
Cvičenie.
Zostrojte trojuholník \small  ABC , pre ktorý je dané:  v_c = 5\; cm, , b = 6\; cm, \rho = 2\; cm
Definícia. Kružnica, ktorá sa zvonka dotýka strany trojuholníka a dvoch priamok, ktoré sú predĺžením zvyšných strán trojuholníka sa nazýva kružnica pripísaná trojuholníku.

Vlastnosti
  1. Stred kružnice pripísanej trojuholníku \small  ABC je priesečník osi jedného vnútorného uhla a dvoch vonkajších uhlov pri zvyšných dvoch vrcholoch.
  2. Každý trojuholník má tri pripísané kružnice.
  3. Vzdialenosť vrcholu trojuholníka \small  A od dotykového bodu \small  T_i pripísanej kružnice je rovná polovici obvodu trojuholníka \small   | AT_i| =\frac{O_{ABC}}{2} .
Veta (Veta o osi vnútorného uhla). V každom trojuholníku platí, že os vnútorného uhla delí protiľahlú stranu v rovnakom pomere, ako je pomer dĺžok príslušných priľahlých strán.

Applet a dôkaz tejto vety je prevzatý od Martina Vinklera, applet otvoríte Tu.
Cvičenie.
  1. Vyhľadajte v Euklidových Základoch tvrdenia - Kniha I. T/34 a Kniha III, T/3.
  2. Vyhľadajte v literatúre iné dôkazy vety o ortocentre trojuholníka.
\( .\)

Pytagorova a Euklidove vety

Veta (Pytagorova veta).
V každom pravouhlom trojuholníku \small ABC , v ktorom prepona má veľkosť  c a odvesny majú veľkosti  a,b platí \color\green{c^2}=\color\navy{a^2}+\color\red {b^2} .
Slovná formulácia Pytagorovej vety:
Obsah štvorca zostrojeného nad preponou pravouhlého trojuholníka je rovný súčtu obsahov štvorcov zostrojených nad jeho odvesnami.
 
Animáciu spustíte Tu.

Pytagorova veta je pomenovaná podľa starogréckeho matematika Pytagora, ktorý ju odvodil v 6. storočí pred Kr.
  1. Dôkazov Pytagorovej vety existuje veľmi veľa, viac ako 300, pozri na GeoGebre Tu.
  2. Vyhľadajte pôvodný Euklidov dôkaz v Knihe I, tvrdenie T/XLVII)
  3. Pozrite si dôkaz Pytagorovej vety v programe GeoGebra, ktorý vychádza z Euklidovho dôkazu. Otvorte si applet Tu.  
  4. Iné dôkazy Pytagorovej vety nájdeme na stránke M. Viklera alebo Wikipedia.
  5. Dôkaz "bez slov" →. Doplňte "slová" pre tento dôkaz - urobte slovné/písomné zdôvodnenie.
Poznámky.
  1. Pytagorova veta pravdepodobne bola známa aj v iných starovekých civilizáciách, napríklad v Číne, Egypte.
  2. Starí Egypťania stavali pozoruhodné stavby, pri ktorých potrebovali vytyčovať aj pravé uhly. Robili to takto:
      • na špagáte uviazali rovnomerne 12 uzlov,
      • prvý a posledný uzol upevnili na tom istom mieste - \small A a štvrtý na mieste \small C a siedmy na \small B,
      • vznikol pravý uhol \small ABC .
Veta (Obrátená pytagorova veta).
Ak v trojuholníku \small  ABC platí pre dĺžky strán  c^2=a^2+b^2 , tak tento trojuholník je pravouhlý s preponou  c .
Príklad.
Dané sú sústredné kružnice \small k_1(S; r_1), k_2(S; r_2), r_1 > r_2 . Určte vzťah medzi obsahom medzikružia ohraničeného kružnicami  k_1, k_2 a obsahom kruhu nad tetivou \small  XY kružnice  k_1 , ktorá sa dotýka kružnice  k_2 . Riešenie
Preskúmajte súvislosť tejto úlohy s dôkazom Pytagorovej vety aplikáciou Mamikonovej vety (Wiki odkaz Tu). Otvorte si applet Tu
Pytagorova veta uvedená v Euklidových Základoch: Kniha 1, tvrdenie XLVII).
Veta (Pytagorova veta - znenie uvedené v Základoch).
V pravouhlých trojuholníkoch štvorec na strane oproti pravému uhlu ležiaci je rovný súčtu štvorcov na stranách, ktoré zvierajú pravý uhol.
Text Euklidovho dôkazu je spracovaný podľa českého prekladu od Františka Servíta z roku 1907, je doplnený o (odkazy) na definície (Def.), axiómy (Post.), tvrdenia (T.) a Koncepcie / Zásady (Kon.) 
Dôkaz.
  1. \small  ABC je pravouhlý trojuholník s pravým uhlom \small  BAC . Hovorím, že štvorec na \small  BC sa rovná (súčtom) štvorcov na  BA a \small  AC .
  2. Nech je narysovaný
    • na \small  BC štvorec \small  BDEC
    • na \small  BA a \small  AC štvorce \small  GB a \small  HC . (T.46)
  3. Bodom \small  A je vedená rovnobežka \small  AL k \small  BD alebo k \small  CE (T.31) a spojnice (úsečky) \small  AD a \small  FC . (Post.1)
  4. Vzhľadom na to, že každý z uhlov \small BAC a \small  BAG je pravý, z toho vyplýva, že priamkou \small  BA a bodom \small  A na ňom dve priame línie \small  AC a \small  AG , ktoré nie sú ležiace na tej istej strane, spôsobujú, že susedné uhly sa rovnajú dvom pravým uhlom (Def.22)
    • preto \small  CA je v priamke s \small  AG (tvoria jednu priamku) (T.14)
    • z rovnakého dôvodu je \small  BA tiež v priamke s \small  AH .
  5. Pretože uhol \small  DBC sa rovná uhlu \small  FBA , pretože každý je pravý (Post.4)
    • pridajte uhol \small  ABC do každého, preto sa celý uhol \small  DBA rovná celému uhlu \small  FBC (Kon.2)
  6. Keďže \small  DB sa rovná \small  BC a  FB sa rovná \small  BA (Def.22),
    • obe strany \small  AB a \small  BD sa rovnajú obom stranám \small  FB a \small  C
      uhol \small  ABD sa rovná uhlu \small  FBC , preto základňa \small  AD sa rovná základni \small  FC a
      trojuholník \small  ABD sa rovná (je zhodný) trojuholníku \small  FBC . (T.4)
  7. Teraz rovnobežník \small  BL (BDLA_0) je dvakrát väčší ako trojuholník \small  ABD , pretože majú rovnakú základňu \small  BD a
    sú medzi tými istými rovnobežkami \small  BD a \small  AL (majú spoločnú výšku). (T.41)
  8. A štvorec \small  GB (ABFG) je dvakrát väčší ako trojuholník \small   FBC , pretože opäť majú rovnakú základňu \small   FB a
    sú medzi tými istými rovnobežkami \small  FB a \small  GC . (T.41) 
  9. Preto sa rovnobežník \small  BL rovná štvorcu \small  GB . (Kon.2)
  10. Podobne, ak vedieme spojnice (úsečky) \small  AE a \small  BK, rovnobežník \small  CL sa rovná štvorcu \small HC. Preto sa celý štvorec \small  BDEC rovná súčtu dvoch štvorcov \small  GB a \small  HC. (Kon.2) 
  11. A štvorec \small BDEC je narysovaný na \small  BC a štvorce \small  GB a \small  HC na \small  BA a \small  AC . Teda štvorec na \small BC sa rovná súčtu štvorcov na \small BA a \small AC
V dôkaze boli použité tieto zdroje z Euklidových Základov:
  1. Definícia 22: Zo štvorstranných útvarov je štvorec, ktorý je rovnako rovnostranný a pravouhlý; obdĺžnik, ktorý je pravouhlý, ale nie rovnostranný; kosoštvorec, ktorý je rovnostranný, ale nie pravouhlý; kosodĺžnik, ktorý má opačné strany a uhly rovno navzájom, ale nie je ani rovnostranný, ani pravouhlý. Okrem týchto sú to štvoruholníky, ktoré sa nazývajú lichobežníky (rôznobežníky). 
  2. Postulát 1: Nech je úlohou nakresliť priamku z ktoréhokoľvek bodu do ktoréhokoľvek bodu. Tento prvý postulát hovorí, že vzhľadom na akékoľvek dva body, ako sú A a B, existuje priamka AB, ktorá ich má ako koncové body. (Porovnaj s postulátom 5).
  3. Postulát 4: To, že všetky pravé uhly sa navzájom rovnajú. 
  4. Tvrdenie 4: Ak dva trojuholníky majú dve strany rovnajúce sa dvom stranám a majú uhly obsiahnuté v rovnakých rovných priamkach rovnaké, potom majú tiež základňu rovnú základni, trojuholník sa rovná trojuholníku a zostávajúce uhly sa rovnajú zostávajúcim uhlom respektíve, a síce oproti rovnakým stranám. Veta o zhodnosti trojuholníkov - sus 
  5. Tvrdenie 14: Ak na priamke a v bode na nej sú dve priamky, ktoré neležia na tej istej strane, sa súčet susedných uhlov rovná dvom pravým uhlom, potom sú tieto dve priamky navzájom k sebe v priamke (tvoria jednu priamku). Tvrdenie 31 Vytvor priamku cez daný bod rovnobežne s danou priamkou. 
  6. Tvrdenie 41: Ak rovnobežník má rovnakú základňu s trojuholníkom a je medzi tými istými rovnobežkami, rovnobežník je dvakrát väčší ako trojuholník. 
  7. Tvrdenie 46: Na danej priamke narysuj štvorec. (Súčasná matematická formulácia tejto vety: Nad danou úsečkou je možné narysovať štvorec.) 
  8. Koncepcia/Zásada 2: Ak sú rovnosti pridané do rovnováhy, potom celky sú rovnaké. 
  9. Koncepcia/Zásada 5: Celok je väčší než časť.
Cvičenie.
Vytvorte si vlastný applet, ktorým budete interpretovať Euklidov dôkaz Pytagorovej vety. Pozrite si náš návrh:

Applet Tu.
Veta (Euklidova veta o výške).
Obsah štvorca zostrojeného nad výškou pravouhlého trojuholníka sa rovná obsahu obdĺžnika zostrojeného z oboch úsekov prepony.
Dôkaz.
Nech v pravouhlom trojuholníku \small ABC s pravým uhlom pri vrchole \small  C je \small v_c=CC_0 výška na preponu \small AB.
Zrejme platí:
  1. výška  v_c pravouhlého trojuholníka rozdelí trojuholník na ďalšie dva pravouhlé trojuholníky,
  2. päta výšky  v_c rozdelí preponu na dva úseky priľahlé k odvesnám trojuholníka:  c_a a  c_b ,
  3. zo vzťahu   \alpha + \beta + 90^\circ  = 180^\circ dostávame   \alpha = 90^\circ  - \beta  ,
  4. všetky tri vzniknuté trojuholníky sú navzájom podobné:  \small ACB \sim AC _0C \sim CC_0B .

Dynamickú konštrukciu otvoríte Tu.


Z podobnosti trojuholníkov \small ACB \sim AC_0C a \small ACB \sim CC_0B vyplýva:   v_c : c_b = c_a : v_c . Po úprave dostaneme vzťah  {v_c}^2= c_a . c_b .
Tým je dôkaz Euklidovej vety o výške ukončený. Dôkaz, ktorý využíva zhodnosť od Vinklera nájdete Tu.
Veta (Euklidova veta o odvesne).
Obsah štvorca zostrojeného nad odvesnou pravouhlého trojuholníka sa rovná obsahu obdĺžnika zostrojeného z prepony a priľahlého úseku.
Dôkaz.
Z podobnosti trojuholníkov \small  ABC a \small  CBC_0 vyplýva:  a : c= c_a : a . Po úprave dostaneme vzťah  a^2= c . c_a .
Z podobnosti trojuholníkov \small  ABC a \small  ACC_0 odvodíme druhú Euklidovu vetu  b^2= c . c_b .
Cvičenie.
Dokážte Pytagorovu vetu pomocou Euklidových viet.
\( .\)

Zhodnosť a podobnosť trojuholníkov

Význam pojmov Zhodnosť a Podobnosť vo všeobecnosti možno vykladať rôznymi spôsobmi. V geometrii tieto termíny bežne sa používajú v prípadoch, ktoré sa týkajú merania.  Prídavné meno zhodné (kongruentné) sa často používa na označenie predmetov, ktoré sa môžu prekrývať, zatiaľ čo podobné je voľnejšia myšlienka, ktorá spája predmety rovnakého charakteru.
  1. Fráza "zhodné objekty" sa používa na opis útvarov, ktoré za určitých okolností navzájom sa dajú premiestniť tak, aby "sa prekrývali". Charakteristika dvoch zhodných geometrických útvarov sa v matematike opiera o systém axióm. Zhodné útvary majú rovnaké rozmery a možno ich prekrývať, zatiaľ čo podobné útvary sú tie, ktoré sa zdajú byť identické, ale nemožno ich prekrývať. Obe tieto frázy môžu v širších súvislostiach označovať množstvo iných vecí.
  2. Termín "podobnosť" je odvodené z latinského slova "similis", čo znamená "ako alebo podobné". V matematickej oblasti si podobnosť vyžaduje dva objekty, ktoré majú rovnaký tvar, ale nie nevyhnutne rovnakú veľkosť.
Porovnávacia tabuľka prevzatá z UnAcademy                                                                        
  Zhodný Podobný
Význam    Vzťahuje sa na postavy alebo čokoľvek iné, čo má rovnakú veľkosť a tvar a môže sa navzájom prekrývať.      Používa sa na opis postáv alebo iných objektov, ktoré majú podobnú veľkosť a tvar, ale nie sú identické z hľadiska rozmerov.     
Presnosť   Geometricky "presné" a prekrývajúce sa útvary/obrazce sú známe ako zhodné útvary.      Slangová fráza pre identické postavy, ktoré majú veľa spoločného, pokiaľ ide o tvar ale nie veľkosť.     
Orientácia  Dokonca aj keď sú umiestnené v opačných orientáciách, zhodné postavy sa navzájom prekrývajú.       Aj keď sú usporiadané v rovnakom smere, podobné objekty sa navzájom neprekrývajú.     
Definícia.
  1. Dva trojuholníky  \small \triangle ABC,\triangle A'B'C' zhodné, ak sa zhodujú vo všetkých odpovedajúcich stranách a vo všetkých odpovedajúcich uhloch. Označujeme  \small \triangle ABC \simeq \triangle A'B'C' .
  2. Dva trojuholníky  \small \triangle ABC,\triangle A'B'C' podobné, ak majú rovnaký pomer dĺžok odpovedajúcich si strán a odpovedajúce si uhly sú zhodné. Označujeme  \small \triangle ABC \sim \triangle A'B'C' .
\( .\)

Vety o zhodnosti trojuholníkov

Veta (o zhodnosti trojuholníkoch).
  1. (sus)  Trojuholníky, ktoré sa zhodujú v dvoch stranách a uhle nimi zovretom sú zhodné.
  2. (sss)  Trojuholníky, ktoré sa zhodujú v troch stranách sú zhodné.
  3. (usu)  Ak sa dva trojuholníky zhodujú v jednej strane a v dvoch uhloch priľahlých, tak sú zhodné.
  4. (Ssu)  Ak sa dva trojuholníky zhodujú v dvoch stranách a v uhle oproti väčšej strane, tak sú zhodné.
Poznámka.
Uvedieme len dôkazy prvých dvoch viet tak, ako sú uvedené v Euklidových Základoch. Dôkazy viet (usu) a (Ssu) prenechávame čitateľovi ako cvičenie. Vyhľadajte v Základoch tieto vety a upravte Euklidove dôkazy tak, aby boli v súlade s modernou terminológiou.
Dôkaz.
  1. Euklidových Základoch je veta sformulovaná ako Proposition 4 (Euclid's Elements, Book I ).
    1. Nech \small  ABC, DEF sú dva trojuholníky, ktoré majú dve strany \small  AB, AC rovné dvom stranám \small  DE, DF . Konkrétne \small  AB rovná \small  DE a \small  AC rovná \small  DF a uhol \small   BAC je rovný uhlu \small  EDF .
    2. Hovorím (Euklides), že základňa \small  BC sa rovná aj základni \small  EF , trojuholník \small  ABC sa rovná trojuholníku \small  DEF a zostávajúce uhly sa rovnajú zostávajúcim uhlom, respektíve opačne rovnakým stranám. To znamená, že uhol \small  ABC sa rovná uhlu \small  DEF a uhol \small  ACB sa rovná uhlu \small  DFE
    3. Nepriamy dôkaz
      1. Nech trojuholník \small  ABC je uložený na trojuholníku \small  DEF a ak je bod \small  A umiestnený na bode \small  D a priamka \small  AB na \small  DE
        • Potom bod \small  B sa zhoduje s bodom \small  E , pretože \small  AB sa rovná \small  DE
      2. Priamka \small  AC sa tiež rovná \small  DF , pretože uhol \small  BAC sa rovná uhlu \small  EDF .  
        • Preto sa bod \small  C zhoduje s bodom \small  F , teda \small  AC sa rovná \small  DF
      3. Ale \small  B sa tiež zhoduje s \small  E , a preto základňa \small  BC sa zhoduje so základňou \small  EF a rovná sa jej. 
        • V opačnom prípade by bodmi \small  E , \small  F boli určené dve rôzne úsečky (priamky), čo je v spore s axiómou.
      4. Takže celý trojuholník \small  ABC sa zhoduje s celým trojuholníkom \small  DEF a rovná sa. 
      5. Zvyšné uhly sa zhodujú so zostávajúcimi uhlami a rovnajú sa, uhol \small  ABC sa rovná uhlu \small  DEF a uhol \small  ACB sa rovná uhlu \small  DFE .
    4. Preto ak dva trojuholníky majú dve strany rovnobežné s dvoma stranami a majú uhly obsiahnuté rovnými čiarami rovnaké, potom majú aj základňu rovnú základni, trojuholník sa rovná trojuholníku a zvyšné uhly sú rovné zvyšným uhlom respektíve tým, ktoré sú oproti rovnakým stranám.

      Ilustračný obrázok vety (sus).
  2. V Euklidových Základoch je veta sss sformulovaná ako Proposition 8 (Euclid's Elements, Book I ).
    1. Nech trojuholník \small  ABC je prenesený na trojuholník \small  DEF tak, aby bod \small  B bol umiestnený na bode \small  E a priamka \small  BC na \small  EF .
    2. Potom bod \small  C sa prekrýva (zhoduje) s bodom \small  F , pretože \small  BC sa rovná \small  EF .
    3. Ukážeme, že aj úsečka \small  BA resp. \small  CA sa prekrýva (zhoduje) s úsečkou \small  ED resp. \small  FD . Budeme dokazovať nepriamo.
      1. Nech základňa \small  BC sa prekrýva (zhoduje) so základňou \small  EF ale strany \small  BA a \small  AC sa neprekrývajú so stranami \small  ED a \small  DF (zobrazia vedľa ako \small  EG a \small  GF . Uvažujme prípad, keď bod \small  G bude v polrovine \small  \vec{DFL} .
      2. Z Euklidovho tvrdenia Proposition 7 (Euclid's Elements, Book I)vyplýva:
        • Keďže trojuholník \small   EDG je rovnoramenný, tak uhol \small  DGE rovná uhlu \small  GDE .
        • Z polohy bodu \small  G vyplýva, že uhol \small  GDE je väčší ako uhol \small  GDF .
        • Tiež trojuholník \small  GDF je rovnoramenný, preto aj uhol \small  GDF rovná uhlu \small  DGF .
        • Z polohy bodu \small  G vyplýva, že uhol \small  GDF väčší ako uhol \small  GDE , čo je spor.
        • Preto musí byť bod \small  D totožný s bodom \small  G .
      • Podobne postupujeme v prípade, ak bod \small  G bude v polrovine \small  \vec{DFE} .
    4. Ukázali sme, že strana \small  BA resp. \small  AC sa prekrýva so stranou \small  ED resp. \small  DF . To znamená, že uhol \small  BAC sa rovná uhlu \small  EDF .
    5. Teraz stačí použiť vetu  sus a dostávame tvrdenie: trojuholníky \small  ABC a \small  DEF sú zhodné.

Konštrukčný dôkaz vety (sss) Tu.
Vety o zhodnosti trojuholníkov sa využívajú hlavne v úlohách, v ktorých sa skúmajú a dokazujú špecifické vlastnosti geometrických útvarov. Uvedieme niekoľko takých úloh.
Príklad 1. (Veta sus)
Je daný obdĺžnik \small  ABCD . Nech body \small  K,L , sú bodmi uhlopriečky \small  BD , pre ktoré platí \small  SK = SL .
Dokážte, že trojuholníky \small  ASK, CSL sú zhodné.

Otvorte dynamickú konštrukciu Tu.
Ľahko sa presvedčíme, že trojuholníky \small  ASK, CSL sa zhodujú v dvoch stranách a v uhle nimi zovretom. Keďže
  1. bod \small  S je stred uhlopriečky (uhlopriečky v obdĺžniku sa rozpoľujú)
  2. uhly \small  \angle ASK,\angle CSL sú vrcholové, preto sú zhodné
  3. úsečky \small  SK, SL  sú podľa predpokladu zhodné
Ukázali sme, že trojuholníky sa zhodujú v dvoch stranách a uhle nimi zovretom, preto \small BD \bigtriangleup ASK \simeq \bigtriangleup CSL .
Dôsledok.
Zrejme platí aj \small  AK = CL  .
Príklad 2. (Veta sss)
Narysujte ľubovoľný rovnoramenný trojuholník \small ABC so základňou \small AB . Zostrojte stred \small S strany \small AB. Čo platí pre trojuholníky \small ASC, BSC ? Ukážte, že platí \small \bigtriangleup ASC \simeq \bigtriangleup BSC .

Otvorte konštrukčný dôkaz Tu
V trojuholníkoch \small ASC, BSC odpovedajúce strany majú rovnakú dĺžku. Keďže
  1. ramená rovnoramenného trojuholníka sú zhodné úsečky,
  2. stred \small S rozpoľuje základňu \small AB, preto \small AS=BS ,
  3. \small v_c=CS je spoločná strana pre obidva trojuholníky \small  preto, BSC preto platí :
  4. V trojuholníkoch odpovedajúce strany majú rovnakú veľkosť, preto \small \bigtriangleup ASC \simeq \bigtriangleup BSC .
Poznámky.
  1. Tháles: V rovnoramennom trojuholníku uhly pri základni sú zhodné.
  2. Euklides: Základy/Proposition 5 (Euclid's Elements, Book I. )
Príklad 3. (Veta Ssu)
Na osi  o ostrého uhla \small AVB zostrojte vnútri uhla \small  AVB bod  S . Zostrojte kružnicu  o \small  k=(S,r) tak, aby platilo  r > VS .
Označte priesečníky priamky \small  AV s kružnicou  k ako \small  M,N a priesečníky priamky \small  BV s kružnicou  k ako \small  P,Q .

Dokážte, že úsečky \small  MN, PQ majú rovnakú veľkosť.
Analýza úlohy. 
  1. Najskôr sa pokúste dokázať rovnosť \small  VQ = VN  pomocou zhodnosti trojuholníkov: \small  ΔNVS ≅ ΔQVS .
  2. Pre tieto trojuholníky platí: 
    • strana \small  VS je spoločná obom trojuholníkom 
    • \small  SN≅ SQ (polomery kružnice \small  k
    • \small  ∢SVN ≅ ∢SVQ  (os uhla - zhodné polovice uhla \small  ∢BVA

    Záver. Trojuholníky sú zhodné podľa vety \small  Ssu , preto aj tretie strany sú zhodné: \small  VQ ≅ VN .
  3. Potom dokážte rovnosť \small  VM = VP pomocou zhodnosti trojuholníkov: \small  ΔPVS ≅ ΔMVS .

    Pre tieto trojuholníky platí:
    • strana \small  VS je spoločná obom trojuholníkom
    • \small  SM ≅ SP (polomery kružnice  k )
    • \small  ∢SVM ≅ ∢SVP  (súčet zhodných vrcholových uhlov a polovíc uhla \small  ∢BVA )
    Záver. Trojuholníky sú zhodné podľa vety \small  Ssu , preto aj tretie strany sú zhodné: \small  VM ≅ VP
  4. K ukončeniu dôkazu si stačí uvedomiť, že úsečky \small  MN a \small  PQ získame sčítaním dvoch dvojíc zhodných úsečiek, platí \small MN ≅ PQ.
Príklad 4.
...
...
obr
Otvorte
...
\( .\)

Podobnosť

Definícia.
Dva trojuholníky \small △ABC, △A_1B_1C_1 sú podobné, ak majú rovnaký pomer dĺžok odpovedajúcich si strán a odpovedajúce si uhly sú zhodné.
Trojuholník \small  △ABC je podobný trojuholníku \small  △A_1B_1C_1 , práve vtedy keď existuje kladné číslo  k také, že pre ich strany platí:
    • \small  \left| \begin{matrix} AB \end{matrix} \right| = k \cdot \left| \begin{matrix} A_1B_1 \end{matrix} \right| ,
    • \small  \left| \begin{matrix} AC \end{matrix} \right| = k \cdot \left| \begin{matrix} A_1C_1 \end{matrix} \right|
    • \small  \left| \begin{matrix} BC \end{matrix} \right| = k \cdot \left| \begin{matrix} B_1C_1 \end{matrix} \right|  
a pre ich uhly platí:
    •  \alpha \simeq \alpha_1 ,
    •  \beta \simeq \beta_1
    •  \gamma \simeq \gamma_1
Definícia.
Pomer  k nazývame koeficient podobnosti trojuholníkov. Pre rôzne hodnoty koeficientu dostávame:
    •  k > 1 - zväčšenie,
    •  k < 1 - zmenšenie,
    •  k = 1 - trojuholníky sú zhodné.
 Tu
Príklad.
Zostrojte trojuholník \small  ABC , ak sú dané jeho výšky  v_a,v_b,v_c
Rozbor.
  1. Hľadajme súvislosti medzi výškami trojuholníka a jeho stranami. Použijeme vzťah pro obsah trojuholníka: \small  S = \frac{1}{2} a . v_a .
  2. Z neho vyplýva, že \small  2 . S = a .v_a = b . v_b = c . v_c a teda  a : b : c = 1/v_a : 1/v_b : 1/v_c .
  3. Označme  a´= 1/v_a,  b´ = 1/v_b ,  c´= 1/v_c  
  4. Uvažujme o ľubovoľnom trojuholníku \small  A´B´C´ so stranami  a´,b´,c´ .
  5. Takýto trojuholník je podobný trojuholníku \small  ABC , lebo pomer odpovedajúcich strán je konštantný.

Uvažujme teraz o ľubovoľnom trojuholníku \small  KLM so stranami  v_a,v_b,v_c .
  1. V trojuholníku \small  KLM označme jeho výšky  a´,b´,c´
  2. Zrejme platí:  v_a : v_b : v_c = 1/a´: 1/b´: 1/c´ . Toto tvrdenie vyplýva z analýzy urobenej v druhom bode rozboru tejto úlohy. 
  3. Po úprave dostaneme  1/v_a : 1/v_b : 1/v_c = a´: b´: c´ = a : b : c .
  4. Konštrukciu začneme zostrojením trojuholníka \small  KLM so stranami  v_a,v_b,v_c
    • následne zostrojíme trojuholník \small  A´B´C´ so stranami  a´, b´, c´
    • nakoniec zostrojíme trojuholník \small  ABC podobný trojuholníku \small  A´B´C´ .

Otvorte Tu
Diskusia. Úloha má práve jedno riešenie, ak výšky spĺňajú trojuholníkovú nerovnosť.

Dôkaz. Z rozboru a priamo z konštrukcie vyplýva, že pre výšky v zostrojenom trojuholníku platia vstupné hodnoty.
\( .\)

Kružnica, kruh

Definícia.
Množina všetkých bodov v rovine, ktoré majú od pevného bodu  S   vzdialenosť  rovnú kladnému reálnemu číslu  r  sa nazýva kružnica so stredom \small  S a polomerom  r . Symbolicky
 \small k = \lbrace{x \in \mathbb{E^2 };\; | SX|=r \rbrace}  .
Množina všetkých bodov v rovine, ktoré majú od pevného bodu \small  S vzdialenosť menšiu alebo rovnú číslu  r sa nazýva kruh so stredom \small  S a polomerom  r . Symbolicky
 \small K= \lbrace{x \in \mathbb{E^2 };\; \left| SX \right| \leq r \rbrace} .
Bod \small S nazývame stred kružnice resp. stred kruhu a číslo  r> 0 polomer kružnice resp. kruhu.
Ľubovoľné dva body kružnice delia túto kružnicu na dve časti, ktoré nazývame oblúky kružnice alebo kružnicové oblúky.
Dva polomery \small SA,SB rozdelia kruh na dve časti, ktoré nazývame kruhové výseky.
Tetiva \small AB rozdelí kruh na dve časti, ktoré nazývame kruhové odseky.

Otvorte si applet Tu.
Definícia.
  1. Nech je daná kružnica \small k(S;r) a body \small A,B, ktoré rozdeľujú kružnicu na dva kružnicové oblúky. Uhol \small  ASB nazývame stredový uhol prislúchajúci k oblúku \small AB.
  2. Ak na kružnici zvolíme tri body \small A,B,C, potom uhol \small ACB sa nazýva obvodový uhol prislúchajúci k oblúku \small AB.
V geometrii skúmame vlastnosti geometrických útvarov v dvoch základných kategóriách, ktoré zahŕňajú:
  1. polohové vlastnosti,
  2. metrické vlastnosti.
V tejto kapitole budeme skúmať:
  1. vzájomnú polohu priamky a kružnice,
  2. vzájomnú polohu dvoch kružníc.
a z hľadiska metrického sa zameriame na:
  1. vzťah medzi veľkosťou stredového uhla a prislúchajúcich obvodových uhloch v kružnici, 
  2. mocnosť bodu ku kružnici.
Nech je daná kružnica \small  k (S; r) a priamka p. Skúmajme vzájomnú polohu kružnice k a priamky p.
Je daná kružnica \small k (S; r) a priamka p. Nech \small v = SP je vzdialenosť priamky od stredu kružnice k.
Môžu nastať len tri prípady: \small SP > r, SP = r  alebo \small SP < r. Aktivujte zaškrtávacie políčko v  applete.

Otvorte si applet Tu.
  1. Ak má priamka  p od stredu \small  S kružnice  k vzdialenosť  v > r, tak priamka p kružnicu  k nepretína.
    • Priamka  p sa nazýva nesečnica kružnice  k.
  2. Ak priamka má od stredu kružnice vzdialenosť rovnú polomeru  v=r , tak má priamka s kružnicou jediný spoločný bod \small T .
    • Priamka, ktorá má s kružnicou jediný spoločný bod, sa nazýva dotyčnica kružnice.
    • Spoločný bod priamky a kružnice je bod dotyku.
    • Dotyčnica je vždy kolmá na polomer kružnice \small ST .
  3. Ak má priamka od stredu kružnice vzdialenosť  v < r, tak má priamka a kružnica dva rôzne spoločné body.
    • Priamka, ktorá má s kružnicou dva rôzne spoločné body, sa nazýva sečnica kružnice.
    • Spoločné body priamky a kružnice sú ich priesečníky.
Príklad.
Je daná kružnica \small  k(S; r) a jej dotyčnica  t . Zostrojte všetky kružnice, ktoré sa dotýkajú kružnice  k tak aj priamky  t a majú pritom polomer  d .

Otvorte riešenie Tu.
Definícia.
Dané dve kružnice  k_1(S_1;r_1), k_2 (S_2;r_2) s rôznymi stredmi. Priamka (resp. úsečka) \small S_1S_2) ) sa nazýva stredná týchto dvoch kružníc.
Ak pre dve kružnice platí: \small   S_1S_2 >  r_1 + r_2  , tak nemajú spoločný bod:  k_1 ∩ k_2 = ∅ . Hovoríme, že kružnice ležia mimo seba.
Ak pre dve kružnice platí: \small   r_1 - r_2 < S_1S_2 < r_1 + r_2  , tak kružnice sa pretínajú v dvoch bodoch \small A,B).
Ak pre dve kružnice platí:   0 < S_1S_2 < r_1 - r_2  , tak jedna kružnica leží vo vnútri druhej.

V applete zmeňte polohu bodu \small S_2, otvorte applet Tu.
Ak majú kružnice len jeden spoločný bod \small  k_1 ∩ k_2 = T , tak hovoríme, že kružnice sa dotýkajú.
  1. Kružnice majú vonkajší dotyk , ak platí: \small   S_1S_2 = r_1 + r_2  .
  2. Kružnice majú vnútorný dotyk, ak platí: \small   S_1S_2 = r_1 - r_2  .
\( .\)

Veta o obvodových uholch

Nech \small ACB je oblúk kružnice \small  k (S; r) a jemu prislúchajúci obvodový uhol \small  ∢ ACB . Skúmajme jeho veľkosť.
Veta (O obvodových uhloch).
Ľubovoľné dva obvodové uhly prislúchajúce k tomu istému oblúku kružnice majú rovnakú veľkosť.
Obvodový uhol je polovicou stredového uhla prislúchajúceho k tomu istému oblúku.

Otvorte motivačný applet Tu.
  1. Priložený applet je motivačný a môžete ho využiť pri skúmaní závislosti veľkosti obvodových uhlov \small  ∢ ACB od polohy bodu \small  C .
  2. Veľkosť obvodového uhla nezávisí od polohy bodu \small  C , rozhodujúce sú body \small  A,B resp. uhol  ω .
  3. Konštrukcia oblúka, z ktorého vidieť úsečku pod daným uhlom. Otvorte si konštrukciu Tu.<\li>
  4. Ak body \small  A, B sú krajné body priemeru, tak rozdelia kružnicu na dve polkružnice: stredový uhol je priamy a obvodový uhol pravý.
    Definícia.
    Množina vrcholov pravých uhlov všetkých pravouhlých trojuholníkov s preponou \small  AB je kružnica  k s priemerom \small  AB okrem bodov \small  A, B. Kružnicu  k nazývame Thálesova kružnica.
Dôkaz (vety o obvodových uhloch).
V dôkaze vety o obvodových uhloch sa využívajú dve základné vlastnosti trojuholníka.  
  1. "Vonkajší uhol trojuholníka sa rovná súčtu vnútorných uhlov pri zvyšných vrcholoch."
  2. "V rovnoramennom trojuholníku sa uhly pri základni navzájom rovnajú" (Kniha 1, Tvrdenie V).

Spojením týchto dvoch tvrdení dostaneme:
Dôsledok.
Prípad 1 (Veta o obvodových uhloch).
Nech \small S je vnútorný bod uhla \small ∡ACB . Potom obvodový uhol \small  ACB je polovicou stredového uhla \small ASB .
  1. Zvoľme bod \small C na kružnici \small k(S, r=SA tak, aby bod \small S bol vnútorný bod uhla \small ∡ACB .
  2. Podľa predchádzajúceho dôsledku veľkosť vonkajšieho uhla  \small \angle ASC_1 trojuholníka \small ASC pri vrchole \small S je rovná dvojnásobku veľkosti uhla  \small \angle SCA pri základni rovnoramenného trojuholníka \small ASC . Podobne pre trojuholník \small BSC platí  \small \angle BSC_1 =2. \small \angle SCB.
  3. Odtiaľ dostávame
     \small \angle ASB=2.\( \small \angle ACB).

Konštrukčný dôkaz Tu
Prípad 2 (Veta o obvodových uhloch).
Nech \small S leží na ramene uhla \small ∡ACB Potom obvodový uhol \small  ACB je tiež polovicou stredového uhla \small ASB .
Posuňte bod C proti smeru hodinových ručičiek do krajnej polohy vľavo tak, aby body \small B, S, C ležali na jednej priamke (boli kolineárne). Potom dôkaz pre prípad 2 bude analogický ako v prípade 1. Situácia sa transformuje len na jeden trojuholník.
Prípad 3 (Veta o obvodových uhloch).
Nech S je vonkajší bod uhla ∡ACB. Potom obvodový uhol \small  ACB je polovicou stredového uhla \small ASB .
Zrejme platí  \omega=\small \angle ASB=2. \angle ASC_1-2.\angle BSC_1=2\alpha - 2\beta. Pozrime sa na rozdiel uhlov pri vrchole \small C . Zistíme, že  \small \angle ACB= \angle ACS-\angle BCS. Keďže trojuholníky \small ASC , \small BSC sú rovnoramenné, tak platí
 \small \angle ACB= \alpha - \beta= \frac{\omega}{2}  .
Pozrite si konštrukčný dôkaz od Martina Vinklera, ktorý je dostupný Tu. Pre bod \small C môžu nastať len tieto tri prípady, preto je dôkaz vety o obvodových uhloch ukončený.
Príklad.
Je daná kružnica \small  k (S, r)) a na nej dva body \small  A,B. Pre každý priemer \small  XY kružnice  k zostrojíme (ak existuje) priesečník priamok \small  AX, BY. Určte množinu všetkých takých priesečníkov. Budeme predpokladať, že  AB nie je priemer kružnice. (Larson 8.1.2.)
V planimetrii sa pomerne často vyskytujú úlohy, v ktorých sa hľadá množina \small M bodov s danou vlastnosťou \small V. Symolicky to môžeme zapísať takto \small  M= \lbrace{X \in E^2; \text{ph}V(X)=1}\rbrace  . Takéto množiny sa tiež označujú ako "Geometrické miesta bodov (GMB)". Riešenie takýchto úloh sa skladá z troch častí:
  1. Najskôr musíme určiť základné charakteristické prvky danej množiny (najčastejšie experimentálne) resp. komplexne popísať danú množinu \small M. Potom overiť platnosť výrokov:
  2. \small X \in M \Rightarrow X  má vlastnosť \small V,
  3. ak \small X má vlastnosť \small V, tak patrí do množiny \small M.
V našom príklade budeme pri experimentovaní postupovať takto:
  1. Thalesova veta hovorí, že trojuholníky \small XAY, XBY sú pravouhlé s pravým uhlom pri vrcholoch \small A,B.
  2. Obvodové uhly  \small \angle AXB a  \small \angle BYA majú rovnakú veľkosť   \alpha  .
  3. Označme si   \small \phi = \angle AXY  a \small \psi = \angle BYX .
  4. Súčet uhlov v trojuholníku je 180°, preto bude  \phi+\alpha =90°- \psi, \; \psi+ \alpha =90°- \phi .
  5. Odtiaľ dostávame, že súčet uhlov  \phi+ \psi je konštantný pre ľubovoľný priemer \small XY a dva pevné body \small AB.
  6. Preto aj vrcholové uhly  \small \angle XPY=\angle APB majú konštantnú veľkosť. To znamená, že body \small P ležia na kružnicovom oblúku \small (APB).
  7. K nájdeniu oblúka stačí zvoliť jeden priemer \small XY a jeden odpovedajúci priesečník  \small P=AX \cap BY .

Otvorte si konštrukčný dôkaz Tu.
Postup, ktorý sme popísali v týchto 7 krokoch, zahŕňa časť A aj časť B. Experimentálne sme stanovili, že množina \small M je kružnicový oblúk \small (APB). Na overenie platnosti výroku "\small X \in M \Rightarrow X má vlastnosť \small V" teraz stačí ukázať, že výroková formula  [(1. \wedge 2.) \Rightarrow  4] \Rightarrow (5. \wedge 6.) je tautológia.  To je však zrejmé. Keďže aj opačný postup  [(5. \wedge 6.) \Rightarrow 4.] \Rightarrow 1.  je tautológia, tak aj časť C je pravdivý výrok.
Poznámky.
  1. Pri určovaní GMB je mnohokrát najťažší krok A.
  2. Program GeoGebra tento krok zjednoduší tým, že pomocou nástroja "Množina bodov" (nachádza sa v sekcii nástrojov "Kolmica") vykreslí hľadanú množinu \small M.
  3. Potom je však nutné realizovať kroky B a C.
  4. Pozrite si aplikovanie tohto nástroja v kurze Didaktika matematiky v knihe Množiny bodov. Dostupné Tu.
\( .\)

Mocnosť bodu ku kružnici

Je daná kružnica \small k(S,r) so stredom \small S a polomerom r. Bod \small M leží zvonka kružnice. Nech p je sečnica kružnice k vedená bodom \small M a \small A,B sú priesečníky sečnice s kružnicou k  .
Skúmajme súčin \small m = |MA| \cdot |MB|. Po otvorení motivačného appletu a experimentovaním s polohou bodu \small M , môžeme vysloviť hypotézu:
               Súčin \small m = |MA| . |MB| je konštantný.

Otvorte si motivačný applet Tu.
Otázky.
Je súčin  \small m = |MA| \cdot |MB| nezávislý od polohy sečnice \small p= \overleftrightarrow{AB} ? Inými slovami je konštantný pre ľubovoľnú polohu bodov \small A,B ?
Môžeme definovať súčin aj pre prípad, ak bod \small M leží vo vnútri kružnice \small k(S,r) ? Odpovede nájdeme vo forme dôkazov viet o mocnosti.
Definícia (Mocnosť bodu ku kružnici).
Ľubovoľnému bodu \small M roviny možno priradiť reálne číslo m , pre ktorého absolútnu hodnotu platí \small |m| = |MA| × |MB|, pričom
  1. m > 0 pre bod \small M ležiaci mimo kružnice (vonkajší bod kružnice),
  2. m = 0 pre bod \small M ležiaci na kružnici (bod kružnice),
  3. m < 0 pre bod \small M ležiaci vnútri kružnice (vnútorný bod kružnice).
  4. Číslo m sa nazýva mocnosť bodu \small M ku kružnici k.
Veta 1.
Mocnosť bodu \small  M ku kružnici \small  k(S,r) nezávisí od polohy sečnice kružnice, ktorá prechádza bodom \small  M .
Dôkaz.
  1. Uvažujme o trojuholníkoch \small \triangle MCA, \triangle MBD .
  2. Obvodové uhly k oblúku \small AC pri vrcholoch \small B,D sú zhodné.
  3. Uhol   \xi  pri vrchole \small M je spoločný pre obidva trojuholníky.
  4. Trojuholníky \small \triangle MCA, \triangle MBD sú podobné.
  5. Pre pomery odpovedajúcich strán platí \small \frac{MB|}{|MD|}=\frac{ |MC|}{|MA|}.
  6. Odtiaľ dostávame \small  |MA| × |MB| = |MC| × |MD|=konštanta.
  7. Tým je dôkaz ukončený.

Otvorte si konštrukčný dôkaz Tu.
Dôsledok.
Súčin \small  |MA| × |MB| sa rovná číslu  v^2-r^2 , kde \small v= \left| MS \right|  a  r je polomer kružnice \small k(S,r).
Dokázať tento dôsledok je veľmi jednoduché. Stačí zvoliť sečnicu \small CD tak, aby prechádzala stredom kružnice. V takom prípade bude
  • \small \left| MD\right|=\left| MS\right|+\left| SD\right|=v+r    a
  • \small \left| MC\right|=\left| MS\right|-\left| SC\right|=v-r  .
  • Po vynásobení  (v+r)(v-r)=v^2-r^2  .
Poznámka.
V prípade, keď bod \small M leží vo vnútri kružnice tvrdenie vety 1 a tvrdenie dôsledku ostáva v platnosti. Trojuholníky \small \triangle MCA, \triangle MBD sú podobné. Naviac v súlade s definíciou mocnosti bodu ku kružnici, bude v prípade bodu ležiaceho vo vnútri kružnice, číslo \small m = v^2 -r^2 záporné. Pozrite si ilustračný obrázok.


Nasledujúca veta platí len v prípade, že bod \small  M je mimo kružnice  k . Mocnosť bodu \small  M v tomto prípade môžeme vyjadriť pomocou veľkosti úsečky \small  |MT| , kde \small  T je dotykový bod dotyčnice ku kružnici, ktorá prechádza bodom \small  M .
Veta 2.
Pre mocnosť bodu \small  M , ktorý leží zvonka kružnice \small k(S,r), platí rovnosť \small  m = |MT|^2=v^2 -r^2. Bod \small T je dotykový bod dotyčnice, ktorá prechádza bodom \small M .
Dôkaz vety 2 ilustrujeme ako limitný prechod vo veta 1.
  1. Vzťah \small  |m| = |MA| × |MB| platí pro ľubovoľnú sečnicu.
  2. Pohybujme sečnicou tak, aby sa postupne blížila k dotyčnici v bode \small T.
  3. Bod \small  A i bod \small  B sa blížia k bodu \small  T .
  4. Veľkosť úsečky \small  MA sa blíži k veľkosti úsečky \small  MT  .
  5. Z toho usudzujeme, že súčin \small  MA  ×  MB sa blíži k súčinu \small  MT ×  MT  =  {MT}^2 .
Pomocou obrázka urobte korektný matematický dôkaz. Využite podobnosť trojuholníkov \small \triangle MAT, \triangle MTB , ktoré majú zhodné uhly. Pre pomery odpovedajúcich strán platí \small \frac{MA|}{|MT|}=\frac{ |MT|}{|MB|}.
Pri odvodení vzťahu \small m = |MT|^2=v^2 -r^2 môžeme využiť skutočnosť, že trojuholník \small  MST je pravouhlý a použiť Pytagorovu vetu.
Definícia (Chordála a chordický bod).
Majme dve nesústredné kružnice \small  k_i(S_i,r_i), i=1,2 . Množina všetkých bodov, ktoré majú rovnakú mocnosť k obom kružniciam je priamka kolmá k spojnici stredov týchto kružníc. Nazývame ju chordála.
Korektnosť definície a konštrukcia chordály.
  1. Dané kružnice \small  k_i(S_i,r_i), i=1,2 sa pretínajú v dvoch bodoch/priesečníkoch. Priamka určená priesečníkmi daných kružníc je spoločná sečnica oboch kružníc. Preto ľubovoľný bod priamky určenej týmito priesečníkmi má rovnakú mocnosť k obom kružniciam. Priamka určená priesečníkmi daných kružníc je chordála daných kružníc.
  2. Kružnice sa dotýkajú v bode, ktorý má mocnosť  m = 0 k obom kružniciam. Chordála je spoločná dotyčnica v bode. Dôkaz, že spoločná dotyčnica je množina bodov s rovnakou mocnosťou k obom kružniciam, vyplýva z vety 2.
  3. V prípade, že kružnice nemajú spoločný bod zvoľme pomocnú kružnicu \small  k_3(S_3,r_3) , ktorá pretína obe kružnice \small  k_i(S_i,r_i), i=1,2 . Zostrojme chordály \small  chord(k_i,k_3)=\overleftrightarrow{A_iB_i}, \;  i=1,2 . Ich priesečník označme \small P . Tento bod má rovnakú mocnosť ku všetkým trom kružniciam. Nazývame ho chordický bod. Týmto bodom potom vedieme kolmicu k úsečke, čo je chordála kružníc \small  k_i(S_i,r_i), i=1,2 . Aktivujte si priložený applet.

Otvorte applet Tu.
\( .\)

Cvičenie II

  1. Zostrojte trojuholník \small ABC , pre ktorý sú dané ťažnice  t_a , t_b , t_c . Zadanie Tu.
  2. Zostrojte trojuholník \small ABC  ABC , pre ktorý je dané: \small ABC  AB , v_a , t_c  . Zadanie Tu. Riešenie vyhľadajte v práci [DAV].
  3. Zostrojte trojuholník \small  ABC , pre ktorý je daná výška \small  AA_0 , ťažnica  t_a a stred opísanej kružnice \small  S .
  4. Daná je úsečka \small  AA_0 a priamka  p . Zostrojte trojuholník \small  ABC s vrcholom \small  A a výškou \small  AA_0 , ktorého ťažisko a stred kružnice opísanej ležia na priamke  p . Pozri 56. ročník MO, šk. rok 2006/2007, úloha B – I – 6. Riešenie Tu.
  5. Zostrojte trojuholník \small  ABC , pre ktorý je daná výška  v_a a ťažnice  t_a, t_b .
  6. Zostrojte trojuholník \small  ABC , pre ktorý sú dané výšky  v_a , v_b , v_c .
  7. Dokážte, že pre ťažnice  t_a, t_b, t_c platí vzťah:  \frac{1}{2} (a+b+c) < t_a + t_b + t_c < a+ b + c .Pozri prácu [KRI], str. 19.
  8. Dokážte, že ťažnice v ľubovoľnom trojuholníku sa pretínajú v jednom bode pomocou osovej afinity.
\( .\)

Zobrazenia

Definícia.
Pod geometrickým zobrazením v rovine \small \mathbb E_2 rozumieme predpis  f , ktorý ľubovoľnému bodu \small  X \in \mathbb E_2  priradí najviac jeden bod \small X' = f(X) .
V tejto kapitole sa budeme skúmať
  1. zhodné a podobné zobrazenia,
  2. osovú afinitu,
  3. stredovú kolineáciu,
  4. kruhovú inverziu.
Definícia.
Zobrazenie \small f: \mathbb{E_2} \rightarrow \mathbb{E_2} nazývame zhodné zobrazenie v ( \small  \mathbb{E_2} ), ak pre každé dva rôzne body \small X, Y ∈ \mathbb{E_2} platí
\small X'Y' ≅ XY ,
kde \small  X' =f(X), Y' = f(Y ) . Zhodné zobrazenia predstavujú geometrické zobrazenia euklidovskej roviny, ktoré zachovávajú incidenciu útvarov a vzdialenosť bodov (metriku).
Rovinné geometrické útvary \small  U_1, U_2 sa nazývajú zhodné , ak existuje zhodné zobrazenie, ktoré jeden z nich zobrazí na druhý.  Zhodnosť dvoch útvarov symbolicky označíme takto: \small  U_1 \simeq U_2 alebo takto \small  U_1 \cong U_2 .
Definícia.
  1. Zhodné zobrazenie, ktoré nemení orientáciu trojice nelineárnych bodov nazývame priama zhodnosť . Zobrazenie, ktoré nie je priama zhodnosť sa nazýva nepriama zhodnosť.
  2. Útvar \small U nazývame samodružným zobrazenie  f , ak sa v zobrazení  f zobrazí sám do seba, t.j. \small f(U)=U .
V euklidovskej rovine poznáme šesť typov zhodných zobrazení a to
  • identitu,
  • osovú súmernosť,
  • stredovú súmernosť,
  • otočenie (rotáciu),
  • posunutie (transláciu),
  • posunutú súmernosť.
Tvrdenie.
Zložením dvoch zhodných zobrazení je zhodné zobrazenie.
Dôkaz tohto tvrdenia prenechávame na čitateľa.
Definícia.
Nech  o je daná priamka. Zobrazenie, pre ktoré platí:
  1. obrazom bodu \small X ležiaceho na priamke o je bod \small X', ktorý je totožný s bodom \small X,
  2. obrazom bodu \small X neležiaceho na priamke o je bod \small X', pre ktorý platí, že priamka \small XX' je kolmá na priamku o a stred úsečky \small XX' leží na priamke o,
    nazývame osová súmernosť,
  3. Priamku o nazývame os osovej súmernosti. Osovú súmernosť s osou o budeme označovať symbolom   \sigma (o) .

Otvorte si applet Tu.
Cvičenie.
Je daná priamka  p a body \small A, B ležiace v tej istej polrovine s hraničnou priamkou  p . Určte bod \small X ∈ p tak, aby súčet \small AX+ BX bol čo najmenší.
Riešenie Tu.
\( .\)

Stredová súmernosť a rotácia


Otvorte applet od autora Daniel Mentrard Tu.
Definícia.
Nech \small S je daný bod. Zobrazenie, pre ktoré platí:
  1. obrazom bodu \small S je bod \small S ,
  2. obrazom bodu \small  X \neq S  je bod \small X', pre ktorý platí, že bod \small  S je stredom úsečky \small XX' nazývame stredová súmernosť ,
  3. bod \small S sa nazýva stred otáčania.

Otvorte si dynamickú prezentáciu Tu.
Definícia.
Nech je daný bod \small  S, uhol   \alpha (veľkosť uhla je nanajvýš 360°) a orientácia kladná (proti smeru hodinových ručičiek) resp. záporná (v smeru hodinových ručičiek). Zobrazenie, pre ktoré platí:
  1. obrazom bodu \small S je bod \small  S,
  2. obrazom bodu \small  X \neq S  je bod \small  X', ktorý leží na kružnici \small  k(S;SX a zároveň uhol \small  XSX' je zhodný s uhlom \alpha , pričom orientácia je kladná, resp. záporná, sa nazýva otáčanie ,
  3. Bod \small S sa nazýva stred otáčania. Otočenie so stredom \small S a uhlom   \alpha a kladnou resp. zápornou orientáciou budeme označovať   \rho_{S; -\alpha } .

Otvorte si applet Tu.
Tvrdenia (Rozklad zhodností na osové súmernosti).
  1. Identitu možno rozložiť na dve osové súmernosti, ktorých osi sú totožné. (Dôkaz prenechávame na čitateľa).
  2. Každú stredovú súmernosť možno rozložiť na dve osové súmernosti, ktorých osi sú na seba kolmé a prechádzajú stredom stredovej súmernosti.
  3. Každú rotáciu možno rozložiť na dve osové súmernosti, ktorých osi prechádzajú stredom rotácie, zvierajú uhol, ktorého veľkosť sa rovná jednej polovici veľkosti uhla rotácie, pričom orientácia uhla rotácie je súhlasná s orientáciou uhla od osi prvej osovej súmernosti ku osi druhej osovej súmernosti podľa poradia v zložení.

Otvorte konštrukčný dôkaz Tu.
Cvičenie (Stredová súmernosť).
Sú dané dve sústredné kružnice k_1(O,r_1); k_2(O,r_2); r_1> r_2 a bod \small S vo vnútri  k_2 . Zostrojte obdĺžnik \small ABCD tak, že \small  A,B \in k_1 ; C,D \in k_2 a bod \small S je jeho stredom. Riešenie Tu.
\( .\)

Posunutie

Definícia.
Daný je vektor  \vec{u} . Zobrazenie, pre ktoré platí, že obrazom bodu \small X je bod \small X', pričom platí rovnosť vektorov \small \vec{u}=\vec{XX'}, sa nazýva posunutie alebo translácia.
Vektor \vec{u} nazývame vektor posunutia. Posunutie o vektor \vec{u} budeme označovať  \tau_{\vec{u} } .

Otvorte si applet Tu.
Tvrdenie.
Každé posunutie možno rozložiť na dve osové súmernosti, ktorých osi sú rovnobežné (rôzne), zároveň sú kolmé na vektor posunutia, ich vzdialenosť je rovná jednej polovici veľkosti vektora posunutia, pričom orientácia vektora posunutia je súhlasná s orientáciou od osi prvej osovej súmernosti ku osi druhej osovej súmernosti podľa poradia v zložení.
Určenie vektora posunutia, ak posunutie je dané dvomi osovými súmernosťami je prezentované appletom "Posunutie".

Otvorte si applet "Posunutie" Tu.
Definícia.
Zostrojte rovnobežník ak sú dané veľkosti jeho strán  a, b a veľkosť   \phi   uhla, ktorý zvierajú jeho uhlopriečky.

Otvorte si riešenie Tu.
Definícia.
Zobrazenie, ktoré je zložením osovej súmernosti a posunutia (v ľubovoľnom poradí), pričom os osovej súmernosti a vektor posunutia sú rovnobežné, nazývame posunutá súmernosť ; (posunutú súmernosť danú osou  o a vektorom  \vec{u} budeme označovať   \psi_{o;\vec{u}}  ).
Poznámka.
V niektorej literatúre sa pre posunutú súmernosť používa názov posunuté zrkadlenie.
Tvrdenie
Zložením troch osových súmerností s navzájom rôznymi osami je buď osová súmernosť’ alebo posunutá súmernosť.
Dôkaz
Nech sú dané osové súmernosti   \sigma (o_1), \sigma (o_2), \sigma (o_3) a nech  o_1 \neq o_2 \neq o_3 \neq o_1  sú navzájom rôzne priamky. Pre vzájomnú polohu týchto troch priamok môžu nastať 3 prípady:
  1. Všetky priamky sú navzájom rovnobežné → výsledné zložené zobrazenie je osová súmernosť.
  2. Dve sú rovnobežné a tretia ich pretína → výsledné zložené zobrazenie je posunutá súmernosť.
  3. Priamky ležia na stranách trojuholníka (navzájom sú rôznobežné) → výsledné zložené zobrazenie je posunutá súmernosť. Otvorte si applet Tu.
Cvičenie
Daný je pravidelný 6-uholník \small ABCDEF a body \small  X, Y , pričom \small  (ABX) = (DEY ) = 2 . Nájdite zhodné zobrazenie, ktoré zobrazí trojuholník \small AXS do trojuholníka \small Y DF . Bude to priama alebo nepriama zhodnosť?

Riešenie

Otvorte si applet Tu.
\( .\)

Grupa zhodných zobrazenií

Tvrdenie.
  1. Zloženie ľubovoľného konečného počtu osových súmerností možno vždy redukovať na zloženie maximálne troch osových súmerností. Pozrite si konštrukčný dôkazu Tu.
  2. Zložením ľubovoľného konečného počtu zhodných zobrazení je identita, alebo osová súmernosť, alebo stredová súmernosť, alebo rotácia, alebo translácia, alebo posunutá súmernosť.
  3. Všetky zhodnosti v rovine tvoria vzhľadom na skladanie zobrazení grupu (tzv. grupu zhodností). Generátorom grupy zhodností je osová súmernosť.
Zhodnosti reprodukujúce štvorec tvoria podgrupu. Pozrite si dynamický model.

Otvorte Tu.
\( .\)

Rovnoľahlosť

Definícia.
Podobné zobrazenie (podobnosť) je zobrazenie, v ktorom obrazom každej úsečky \small AB je úsečka \small A'B' , ktorej veľkosť je  k -násobkom veľkosti úsečky \small  AB (  k > 0 ).
V každom podobnom zobrazení platí:
  • obrazom priamky \small  AB je priamka \small  A'B' , obrazom rovnobežných priamok sú rovnobežné priamky,
  • obrazom polpriamky \small  \overrightarrow{AB} je polpriamka \small  \overrightarrow{A'B'} ,
  • obrazom opačných polpriamok sú opačné polpriamky,
  • obrazom uhla \small  \angle AVB je uhol \\small \angle A'VB' \) zhodný s uhlom \small  \angle AVB .
Definícia (Rovnoľahlosť).
Je daný bod \small  S a reálne číslo   \kappa, \kappa \neq 0  . Rovnoľahlosť (homotétia) je zobrazenie  \mathscr{H}(S, \kappa) , ktoré priraďuje:
  1. každému bodu \small  X ≠ S bod \small  X' tak, že \small  |SX'|= |\kappa|| SX| , pre   \kappa>0  leží \small  X' na polpriamke \small  \overrightarrow{SX} , pre  \kappa na polpriamke k nej opačnej,
  2. bodu \small  S bod \small  S≡S' .

Otvorte si applet Tu.
Poznámka.
Rovnoľahlosť \small \mathscr{H}(S, \kappa)  je podobnosť s koeficientom   |\kappa|  . Pre   \kappa=1  je identitou, pre   \kappa=-1  rotáciou okolo \small  S o 180° (aj stredovou súmernosťou so stredom v bode \small  S ).
Pre   \kappa≠ 1  je jediným samodružným bodom stred \small  S . Samodružnou priamkou je každá priamka, ktorá prechádza stredom rovnoľahlosti. Pozrite si súbor appletov od Martina Vinklera Tu.
Rovnoľahlosť je špeciálne podobné zobrazenie. To znamená, že má všetky vlastnosti podobného zobrazenia.
Naviac má vlastnosť, že v rovnoľahlosti odpovedajúce priamky (vzor a obraz) sú rovnobežné.

Vľavo. V rovnoľahlosti platí: \small  AB\; || \;A'B' . Vpravo. Podobné zobrazenie zložené z rovnoľahlosti a otáčania.
Otvorte si applet Tu.
Veta 1.
V rovnoľahlosti \small  \mathscr{H}(S, \kappa)  : \small  X \rightarrow X'
  1. každé dve rovnoľahlé priamky sú rovnobežné,
  2. každé dve rovnobežné a nezhodné úsečky sú rovnoľahlé dvomi spôsobmi,
  3. každé dve nezhodné kružnice \small  (O_1,r_1),(O_2,r_2) sú rovnoľahlé, pričom stredy rovnoľahlosti ležia na strednej kružníc,
  4. spoločné dotyčnice dvoch kružníc prechádzajú odpovedajúcimi stredmi rovnoľahlostí (vnútorným \small S_2 a vonkajším \small S_1 stredom rovnoľahlosti).

Otvorte si applet Tu.
Veta 2.
Nech sú dve kružnice \small k_1= (O_1,r_1),k_2=(O_2,r_2)  rovnoľahlé, ich vonkajší stred rovnoľahlosti je bod \small  S_1 , vnútorný stred rovnoľahlosti \small  S_2 . Potom platí
\small  \mathscr{H_1}(S_1, \kappa= \frac{r_2}{r_1} ):k_2 \rightarrow k_1 ,\small   \mathscr{H_2}(S_2, \kappa= -\frac{r_2}{r_1} ):k_1 \rightarrow k_2 .
Veta 3.
Zložením rovnoľahlosti a zhodného zobrazenia dostaneme podobné zobrazenie.
Každé podobné zobrazenie možno získať zložením vhodného zhodného zobrazenia a rovnoľahlosti >.
Cvičenie 1.
Do daného trojuholníka \small  ABC vpíšte štvorec \small  KLMN tak , aby strana  \small KL ležala na strane \small  AB , bod \small  M ležal na strane \small  BC a bod \small  N na strane \small  AC .
Riešenie v práci [RUM], str. 98. 
Cvičenie 2.
Sú dané dva rôzne body \small  A,M , ktorých vzdialenosť je  d . Ďalej je dané kladné číslo  v . Zostrojte kosoštvorec  \small ABCD s výškou  v tak ,aby bod \small  M bol stredom jeho strany \small  BC .

Otvorte si rozbor úlohy Tu. Riešenie v práci [KRIZ], príklad 103.
\( .\)

Afinita

Geometrické zobrazenia \small  f v euklidovskej rovine \small \mathbb E_2 môžeme skúmať aj podľa počtu a druhu samodružných prvkov.
Definícia (Samodružné prvky).
  1. Samodružný bod \small X \in \mathbb E_2  je bod, ktorý sa pri zobrazení \small f zobrazí sám na seba. Platí: \small X' = f(X).
  2. Samodružná priamka  \small  p \subset \mathbb E_2 je priamka, ktorá sa pri zobrazení \small f zobrazí sama na seba  \small p= f(p) . Zároveň existuje bod  \small P \in p , ktorý sa zobrazí do bodu \small P' \neq P ; P' \in p .
  3. Priamka samodružných bodov je priamka, kde každý jej bod je samodružný. Pre každý bod na priamke platí X = X'. Hovoríme o bodovo samodružnej priamke.
Zvoľme si v euklidovskej rovine \small \mathbb E_2 dve rôznobežné priamky \small  o=PQ, s=AA' . Pozrite si obrázok Afinita. Budeme skúmať geometrické zobrazenie \small OA s vlastnosťami
  1. Obrazom ľubovoľného bodu \small X \in o=PQ je ten istý bod \small X, priamka \small  o=PQ je bodovo samodružná..
  2. Obrazom ľubovoľného bodu \small B \in \mathbb E_2 je bod \small B' \in \mathbb E_2, ktorý leží na priamke  \small s^B=BB' \parallel s=AA' .
  3. Obrazom priamky \small m=AB je priamka \small m'=A'B' , pričom bod \small 1=m \cap m' je samodružný. V prípade rovnobežnosti \small m \parallel o je tiež \small m' \parallel o (bod 1 je nevlastný).
  4. Obrazom priamky rovnobežnej s priamkou \small  s=AA' je tá istá priamka, priamka je samodružná.
  5. Takéto zobrazenie je zrejme bijektívne zobrazenie euklidovskej roviny. Budeme ho nazývať osová afinita v rovine.

Obr. Afinita
Vlastnosti.
  • osová afinita je jednoznačne určená priakou \small o=PQ a dvojicou odpovedajúcich si bodov \small A,A' ,
  • priamku \small o=PQ nazývame os afinity a priamku \small s=AA' nazývame smer afinity,
  • osová afinita zachováva incidenciu, rovnobežnosť a deliaci pomer troch kolineárnych bodov. Dôkaz je založený na vlastnosti podobných trojuholníkov. Pozrite si prácu [PLICH].
Osovú afinitu môžeme využiť aj pri dôkazoch niektorých vlastností všeobecných trojuholníkov. Stačí ak dokážeme určiť osovú afinitu, v ktorej sa daný všeobecný trojuholník zobrazí na rovnostraný trojuholník. Keďže osová afinita zachováva incidenciu a deliaci pomer (špeciálne stred úsečky sa zobrazí do stredu úsečky), tak napríklad vlastnosť ťažníc stačí dokázať len pre rovnostranný trojuholník.
Uvedieme konštrukciu ako takúto osová afinitu určuíť.
Cvičenie.
Určte OA tak, aby sa všeobecný trojuholník \small ABC zobrazil do rovnostranného trojuholníka \small A'B'C' . Riešenie nájdete Tu.
Riešené príklady.
Osová afinita je daná osou  o a dvojicou odpovedajúcich bodov (\small A, A'). Zostrojte bod \small B', ktorý je obrazom daného bodu \small B. Nech m =\small AB je priamka určená bodmi \small A, B. Uvažujme dva prípady:
  1. Priamka m je rôznobežná s osou o, riešenie Tu.
  2. Ak priamka m je rovnobežná s osou o tak použijeme konštrukciu:
    • zvoľme si vhodnú priamku p prechádzajúcu bodom \small A, ktorá nie je rovnobežná s osou o
    • na priamke p si zvoľme bod \small C tak, aby priamka \small  BC nebola rovnobežná s osou o
    • obrazom priamky \small p = AC je priamka \small a´= A´1, obraz \small C´ bodu \small C musí ležať na priamke a´
    • bodmi \small B, C je určená priamka \small b = BC, obrazom priamky b je priamka \small b´= C´2
    • obraz \small B´ bodu \small B musí ležať na priamke b´, riešenie Tu.
Veta.
Obraz kružnice v osovej afinite je elipsa (dôkaz je jednoduchý ak využijeme metódy analytickej geometrie).
Na zostrojenie takejto elipsu môžeme využiť dva spôsoby.
  1. Priama konštrukcia hlavnej a vedľajšej poloosi.
    Nájdením združených priemerov elipsy. Využijeme skutočnosť, že v kružnici združené priemery sú také priemery, ktoré sú vzájomne kolmé. (Priemery elipsy resp. kružnice sa nazývajú združené, ak sú dotyčnice v krajných bodoch jedného priemeru rovnobežné s druhým priemerom a naopak.)

  2. Otvorte si applet Tu.
  3. Nepriamo pomocou Rytzovej konštrukcie.
    V kružnici zvolíme dva ľubovoľné na seba kolmé priemery KL, MN a nájdeme ich obrazy K'L', M'N'. Osová afinita zachováva rovnobežnosť a deliaci pomer. Preto tvoria úsečky K'L', M'N' združené priemery elipsy. Ak poznáme dva združené priemery elipsy, využijeme na nájdenie hlavnej a vedľajšej osi Rytzovu konštrukciu. Pozrite si prácu [PLI].
Poznámka.
Vzťah osovej afinity v euklidovskej rovine si môžeme predstaviť aj ako kolmý priemet priestorovej afinity. Uvedieme definíciu osovej afinity medzi dvoma rôznobežnými rovinami v euklidovskom priestore z práce [DRA]. Pozrite si dynamický obrázok "Priestorová afinita".
Definícia.
Uvažujme dve rôznobežné roviny   \alpha, \alpha'  a ich priesečnicu označme  o . Zvoľme ďalej smer  s , ktorý je rôznobežný s oboma rovinami  \alpha, \alpha' . Potom priradíme navzájom body a priamky roviny  \alpha bodom a priamkam roviny  \alpha' tak, že platí:
  • spojnice zodpovedajúcich si bodov sú rovnobežné s priamkou  s ,
  • priesečníky zodpovedajúcich si priamok ležia na priamke  o .

Obr. Priestorová afinita, otvorte si dynamický obrázok Tu.
  • Osovú afinitu medzi dvoma rôznobežnými rovinami s výhodou využívame pri rezoch rovnobežnostena.
  • Porovnajme vlastnosti osovej afinity s rezom hranola, obrázok "Rez hranola (obrázok je prevzatý s práce [PLI]).

  • Obr. Rez hranola
  • Rovina   \rho  zodpovedá rovine rezu, rovina   \rho'  zodpovedá rovine dolnej podstavy. Smer afinity s zodpovedá smeru hrán, napríklad \small AE . Zodpovedajúce si body sú napríklad body  \small A,A' . Os  o je priesečnica rovín \rho, \rho' a zodpovedá priesečnici roviny podstavy a roviny rezu.
\( .\)

Stredová kolineácia

Definícia (Stredová kolineácia medzi dvoma rovinami).
Nech sú dané dve rôzne roviny   \alpha, \alpha'  a bod \small S , ktorý neleží ani v jednej z nich.
  1. Stredová kolineácia je bijektívne zobrazenie dvoch rovín, pri ktorom každému bodu prvej roviny odpovedá jeho priemet zo stredu \small S do roviny druhej. Používa sa aj termín perspektívna kolineácia. 
  2. Stred premietania \small S sa nazýva stred kolineácie. Priamku  o , priesečnicu rovín  \alpha, \alpha' , nazývame osou stredovej kolineácie.

Obr. Stredová kolineácia medzi dvoma rovinami

Otvorte si dynamický obrázok Tu.
Vlastnosti.
  1. Vlastnému bodu môže odpovedať nevlastný bod a naopak. Ak bod \small U \in \alpha leží v rovine rovnobežnej s rovinou  \alpha' , tak priamka \small \overleftrightarrow{SU} sa s rovinou  \alpha' pretína v nevlastnom bode. Analogicky pre bod \small V_ \infty .

  2. Otvorte si dynamický obrázok Tu.
  3. Priamky, ktoré si odpovedajú v perspektívnej kolineácii, sa pretínajú na osi kolineácie alebo sú s ňou rovnobežné (majú spoločný nevlastný bod).
  4. Body osi kolineácie sú samodružné body. Perspektívna kolineácia zachováva incidenciu.
  5. Perspektívna kolineácia nezachováva deliaci pomer ale zachováva dvojpomer. Stred úsečky sa vo všeobecnosti nezobrazuje do stredu úsečky.
Pre situáciu, keď obrazom vlastného bodu ja nevlastný bod a naopak, používame terminológiu:
  1. Vlastný bod \small  U , ktorý sa v kolineácii zobrazí do nevlastného \small  U'_ \infty nazývame úbežník (niekedy úbežník 1. druhu).
  2. Vlastný bod  \small V' , ktorý je v kolineácii obrazom nevlastného bodu \small  V_ \infty  nazývame úbežník (niekedy úbežník 2. druhu).
  3. Priamky, ktoré sú obrazom alebo vzorom nevlastnej priamky sa nazývajú úbežnice . Úbežnice(priamky) obsahujú všetky úbežníky daného druhu a sú rovnobežné s osou afinity.

Špeciálny typ perspektívnej kolineácie ak stred \small S je nevlastný bod, tak perspektívna kolineácia je osová afinita.
Perspektívnu kolineáciu si môžeme zjednodušene predstaviť ako vzťah medzi rezom ihlana (resp. kužeľa) rovinou a podstavou.

Otvorte si krokované riešenie Tu.
Poznámka.
Stredovú kolineáciu medzi dvoma rovinami  \alpha, \alpha' v euklidovskom priestore môžeme previesť na stredovú kolineáciu v rovine.
  1. Zvolíme si rovinu   \pi  , do ktorej budeme premietať a smer premietania určený vektorom "Priemet", pričom smer premietania volíme tak, aby nebol rovnobežný so žiadnou z rovín  \alpha, \alpha' .
  2. Os kolineácie  o , stred kolineácie \small S a zodpovedajúce si body \small A,A' premietneme pomocou smeru "Priemet" do roviny \pi .
  3. Keďže rovnobežné premietanie (smer "Priemet") zachováva rovnobežnosť, tak pre body \small A*, A'* platí opäť vzťah stredovej kolineácie.
  4. Stred kolineácie \small S* je rovnobežným priemetom stredu \small S , podobne body \small A*, A'* sú priemety bodov \small A,A' .
  5. Dvojicu odpovedajúcich si bodov \small A,A' nazývame kolineárne združené body.
  6. Vo všeobecnosti kolineácia je jednoznačne určená stredom \small   S , osou  o a dvojicou odpovedajúcich si bodov \small  A → A' . V takom prípade budeme pre kolineáciu používať označenie \small  \mathcal{K}(S,o,A →A')  .
Cvičenie.
  1. V kolineácii \small \mathcal{K}(S,o,A →A') zostrojte(určte) úbežnice. Riešenie Tu.
  2. V kolineácii \small \mathscr{K}(S, o, u) zostrojte obraz trojuholníka \small ABC. Strany \small AB, AC pretínajú úbežnicu  u .

    Riešenie Tu.
Veta.
Obrazom kružnice v stredovej kolineácii je regulárna kužeľosečka (elipsa, parabola alebo hyperbola).
Regulárne kužeľosečky môžeme klasifikovať podľa počtu nevlastných bodov. Elipsa má všetky body vlastné. Parabola má jeden nevlastný bod a hyperbola má dva nevlastné body.
Z predchádzajúceho textu vieme, že obrazom úbežníku I. druhu je nevlastný bod. Z toho vyplýva, že ak kružnica s úbežnicou
  1. nemá žiadny spoločný bod, potom je obrazom kružnice elipsa,
  2. má práve jeden spoločný bod, potom je obrazom kružnice parabola,
  3. má dva rôzne priesečníky, potom je obrazom kružnice hyperbola.
Pozrite si riešené príklady Tu.
\( .\)

Kruhová inverzia

Möbiova rovina je euklidovská rovina doplnená o jeden nevlastný bod  M^ \infty , ktorý budeme nazývať Möbiov bod.
V takto doplnenej rovine môžeme definovať zobrazenie, ktoré sa nazýva kruhová inverzia.
Definícia.
V Möbiovej rovine je daná kružnica \small \omega (S, r)  . Kruhová inverzia vzhľadom ku kružnici   \omega  je zobrazenie, ktorého obrazom
  1. stredu \small  S kružnice   \omega  je bod \small  M^ \infty
  2. bodu \small  M^ \infty je stred \small  S kružnice   \omega
  3. ľubovoľného bodu \small  X \neq S a \small  X \neq M^ \infty je bod \small  X' ležiaci na polpriamke \small  \overrightarrow {SX} tak, že platí
    \small  |SX| · |SX' | = r^2 .
Poznamenajme, že
  1. ak bod \small  X' je obrazom bodu \small  X , potom je aj bod \small  X obrazom bodu \small  X' , dvojicu odpovedajúcich bodov nazývame aj navzájom inverzné body - kruhová inverzia je involútorné zobrazenie;
  2. body na kružnici   \omega  sú samodružné;
  3. bod ležiaci vo vnútri kružnice   \omega  sa zobrazí na vonkajší bod a naopak.
  4. Konštrukcia obrazu \small  X' ľubovoľného bodu \small  X \neq S a \small  X \neq M^ \infty a \small  X \notin  \omega je založená na Euklidovej vete o odvesne.

    Otvorte si dynamickú konštrukciu Tu.
Konštrukcia pre bod \small  X , ležiaci mimo kružnice   \omega  :
Z bodu \small  X zostrojíme dotyčnicu kružnice  \omega , bod dotyku označme \small T_i . Z bodu \small T zostrojíme kolmicu na priamku \small  XS , päta tejto kolmice je hľadaný obraz \small  X' . Konštrukciu je možné použiť aj pre bod ležiaceho vo vnútri kružnice   \omega  .
Kruhová inverzia je nelineárne zobrazenie, priamka až na špeciálne prípady sa nezobrazuje na priamku (priamky, ktoré neprechádzajú stredom inverzie, sa zobrazujú na kružnice).
Veta (Konformné zobrazenie).
Kruhová inverzia je konformné zobrazenie, t.j zachováva veľkosť uhla \small \angle SAB \simeq   \angle SB'A' . Pozrite si obrázok "Konformné zobrazenie".

Dôkaz
Z definície kruhovej inverzie vyplýva

Obr. Konformné zobrazenie
\small
\small  |SA | \cdot |SA'| = |SB | \cdot |SB'| = r^2 \Rightarrow \frac{|SA' |}{|SB' |}= \frac{|SB| }{|SA|}
Teda trojuholníky \small ABS,BAS majú spoločný uhol pri vrchole, sú podľa vety  sus podobné.
Tvrdenie (Obraz priamky a kružnice).
Body priamky prechádzajúcej stredom inverzie \small  S sa zobrazujú opäť na túto priamku.
applet
Obr. Obraz priamky

Dôkaz.
Ide vlastne o špeciálny prípad vety o konformnom zobrazení, keď bod  B leží na kolmici k polpriamke \small \overrightarrow {SA} . Zrejme platí
\small |SP | \cdot |SP'| = |SX | \cdot |SX'| = r^2 \Rightarrow \frac{|SP' |}{|SX' |}= \frac{|SX| }{|SP|} ,
lebo trojuholníky \small SAB,SB'A'
sú podobné. Uhol pri vrchole \small X' je pravý, preto bod \small  B' je zrejme bodom Thálesovej kružnice.
Dôsledky .
  1. Obrazom priamky  p , ktorá neprechádza stredom inverzie je kružnica  p prechádzajúca stredom \small  S .
  2. Obrazom kružnice prechádzajúcej stredom inverzie je priamka, ktorá neprechádza stredom inverzie.
  3. Samodružnými bodmi sú body určujúcej kružnice   \omega  .
  4. Samodružnými priamkami sú priamky prechádzajúce stredom inverzie.
  5. Samodružné kružnice sú tie, ktoré ortogonálne pretínajú určujúcu kružnicu. Dôkaz si môžete pozrieť v práci [JAN].
Dôkazy týchto dôsledkov sa opierajú o involútornosť kruhovej inverzie.
Tvrdenie (Obraz kružnice neprechádzajúcej stredom \small  S ).
Obrazom kružnice, ktorá neprechádza stredom inverzie \small  S je kružnica.
Dôkaz.
applet 
Obr. Obraz kružnice
Dôkaz: Využite mocnosť bodu \small  S ku kružniciam  k a  k' .
Poznámka.
Z obrázku "Obraz kružnice" je zrejmá jedna typická ale často opomínaná vlastnosť kruhovej inverzie:
Obrazom stredu kružnice  k nie je stred kružnice  k' .
Apolloniova úloha.
Zostrojte kružnicu dotýkajúcu sa troch geometrických útvarov: bodu - \small  B , priamky -  p , kružnice -  k .
  1. Existuje celkove desať možných kombinácií. Napr. \small  Bpp znamená zostrojiť kružnicu, ktorá prechádza bodom a dotýka sa dvoch priamok. Dotyk s bodom znamená incidenciu s ním.
  2. Najjednoduchšie prípady nastanú, keď sú dané tri body alebo tri priamky; tieto prípady vyriešil Euklides vo svojich Základoch. Apolloniove úlohy patria dodnes k najpríťažlivejším úlohám syntetickej geometrie.
Historické poznámky.
  1. O dotyku kružníc údajne písal už Archimedes. Jeho spis sa však nezachoval. Taktiež sa nezachoval dvojzväzkový pôvodný spis Apollonia z Pergy (262?-190? pred n. l.) „O dotykoch".
  2. Zmienil sa o ňom Pappos okolo roku 320, podľa ktorého Apollonios vyriešil všetky úlohy s výnimkou prípadu troch kružníc.
  3. Úlohu s tromi kružnicami riešil ako prvý F. Viete (1540-1603) v spise „Apollonius Gallus" (Paríž, r. 1600). V riešení použil stredy rovnoľahlosti troch kružníc.
  4. Vo všeobecnom prípade je osem výsledkov. Ak sa dané tri kružnice navzájom dotýkajú, riešenia sú dve (tzv. Soddyho kružnice).
Pozrite si prácu [SKL].
Metódy riešenia Apolloniovej úlohy
  1. Množina bodov danej vlastnosti - napr. \small  BBB - Euklidove Základy Kniha 4, Tvrdenie V.
  2. Rovnoľahlosť - úloha \small  Bpp .


  3. Kruhová inverzia - úloha \small  BBk


  4. Gergonnovo riešenie (Gergonne, Joseph Diaz (19. 6. 1771-4. 5. 1859), francúzsky matematik a astronóm).
\( .\)

Literatúra

  1. [BEC] Bečvár J., Bečvářová M., Vymazalová H.(ed.), Matematika ve starověku Egypt a Mezopotámie. Prometheus, Praha 2003. Dostupné Tu.
  2. [CAS] Castellanos,J., NonEuclid: Interactive Javascript Software for Creating Straightedge and Collapsible Compass Constructions in the Disk Model of Hyperbolic Geometry. Dostupné Tu.
  3. [CIZ] Čižmár, J., Euklides Základy. Perfekt 2022. ISBN 9788082260314.
  4. [DAV]Davidová, E., Řešení planimetrických konstrukčních úloh. Ostrava 2005. Dostupné Tu.
  5. [DRA] Drábek K., Harant F., Setzer O.: Deskriptivní geometrie I, SNTL, Praha 1978.
  6. [EUC] Euklidove Základy., Elektronická - verzia (angl.). Dostupné Tu.
  7. [GRE] Greenberg, M., Euclidean and non-Euclidean geometries. Third. Development and history. W. H. Freeman and Company, New York, 1993. Dostupné Tu. Stiahnuté PDF Tu.
  8. [HIL] Hilbert, D., Grundlagen der Geometrie (Základy geometrie). 1899. Dostupné Tu.
  9. [HIT] Hitchman, M. P., Geometry with an Introduction to Cosmic Topology. Oregon, USA 2018. Dostupné Tu.
  10. [HYP] Hyperbolic Geometry, Part III. Dostupné Tu. Stiahnuté PDF Tu.
  11. [CHAL] Chalmovianská, J., Geometria 2 (pre študentov učiteľstva matematiky). Dostupné Tu.
  12. [CHRI] M. Christersson, M., GeoGebra Constructions in the Disc. Dostupné Tu.
  13. [JAN]Janyška, J.: Geometrické zobrazení. Skriptá Brno 2022. Dostupné Tu.
  14. [JOY] Joyce, D.E., Euclid's Elements, 1994. Dostupné Tu.
  15. [KRI] Križalkovič, K., Cuninka, A., Šedivý, O.: 500 riešených úloh z geometrie. 2. vyd. Bratislava: Alfa, 1972. Polytechnická knižnica.
  16. [LAR] Larson, Loren C., Problem-Solving Through Problems. Springer-Verlag New York Inc. 1983. ISBN: 978-0-387-96171-2. Dostupné Tu.
  17. [LUK] Lukáč, S., Bádateľský prístup k výučbe trojuholníkov. Matematika – fyzika – informatika 23 2014.
  18. [MAN] Manthey, J., GeoGebra Tools for Poincare Disk. Dostupné Tu.
  19. [MON] Monoszová, G., Planimetria. Dostupné Tu.
  20. [PLI] Plichtová, Petra., Webová aplikace pro výuku osové afinity a středové kolineace. Univerzita Karlova v Praze, Matematicko-fyzikální fakulta, DP, 2023. Dostupné Tu.
  21. [RUM] Rumanová,L., Vallo,D: Geometria – vybrané kapitoly. FPV UKF v Nitre, 2009. ISBN: 978-80-8094-567-1.
  22. [SKL] Sklenáriková, Z.: K metódam riešenia Apolloniovej úlohy. Matematika v proměnách věků. III. Praha, 2004.
  23. [SED] Šedivý, O., Vallo, D., Základy elementárnej geometrie. FPV UKF v Nitre, 2009. ISBN : 978-80-8094-623-4.Dostupné Tu.
  24. [SER] Servít, F., Eukleidovy Základy (Elementa). JČM, Praha, 1907. Dostupné Tu.
  25. Ukážka funkčného modelu "The hyperbolic plane" Tu, ktorý je prevzatý zo stránky TH .
  26. [VAL, 2005] Vallo, D.,Geometria perspektívnych trojuholníkov. FPV UKF v Nitre,2005, str.9. ISBN : 80-8050-825-9. Dostupné Tu.
  27. [VAL, 2016] Vallo, D., Metodika konštrukčných úloh z geometrie v prostredí DGS. UKF Nitra 2016. Dostupné Tu.
  28. [VAL, 2021] Vallo, D., Koncepcia výučby geometrie podporovanej implementáciou dynamických geometrických programov. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. FPV Nitra, 2021. Stiahnuté PDF Tu.
  29. [VIN] Vinkler, M., Materiály v prostredí GeoGebra. Dodtupné Tu.
  30. ŽILKOVÁ, K. Dilemy v tvorbe e-kurzu Manipulačná geometria. In: Matematika v primárnej škole - rôzne cesty, rovnaké ciele. Prešov: Prešovská univerzita v Prešove, 2013. ISBN 978-80-555-0765-1, s. 276-280.
\( .\)