Prehľad témy

  • Cieľ: Téma Dostupný softvér a kompilátory má za cieľ oboznámiť používateľa o softvérových a vývojových prostrediach na počítačovom klastri

    Prerekvezity: Hardvérový (HW) opis


    Softvér

       Kto sa už stretol s používaním operačného systému Linux, konkrétne cez konzolu, nebude mať problém zvyknúť si na prostredie, lebo pre počítačový klaster FPV sa používa linuxová distribúcia Scientific Linux. Táto distribúcia, spoluvyvýjaná aj s organizáciou CERN, optimalizuje využívanie dostupného výpočtového výkonu pre výpočty, pričom obmedzuje "plytvanie" výkonu na užívateľské prostredie. Momentálne dostupný softvér pre používanie používateľmi zasahuje do oblastí matematiky, informatiky, chémie a aj fyziky.

       Komerčným, ale aj voľne dostupným softvérom pre prácu, prevádzkovaným na klastri FPV, sú Matlab (s množstvom rôznych toolboxov), Mathematica, Gaussian09, CRYSTAL09, OCTAVE, MOLCAS a aj Dirac.


    Kompilátory

       Z dostupných kompilátorov sú pre potreby používateľov dostupné Intel® Fortran Professional Edition  For Linux, Intel® C++ Compiler Professional Edition  For Linux, PGI® C, C++ & Fortran Compilers & Tools For Multi-core x64+GPU Workstations and Clusters.