Prehľad témy

  • Testovací kurz

    Obsah predmetu, hodnotenie, literatúra, ...

  • Oznam o zmene miestnosti

    Seminár bude prebiehať v učebni 114.

  • Stroje a zariadenia

    Zvýraznené
    V tomto predmete sa stretneme so základnými charakteristikami energetických strojov a zariadení.
  • Rozprávky

    Ako dedko ťahal repu, Princ Bajaja, O smutnej odmocnine

  • Tematika 5

    Obsah predmetu a študijné povinnosti

    Teoretická časť predmetu je zameraná na základné poznatky o hlavných nástrojoch dnešnej informatiky - osobných počítačoch, počítačových sieťach a informačných systémoch. Praktická časť je zameraná na dôkladné zvládnutie kľúčových aplikácií osobnej informatiky - textového procesora, tabuľkového kalkulátora a prezentačnej grafiky.

    Študijné povinnosti v rámci predmetu Informatika 1 zahrňujú:
    a) písomnú skúšku z textového procesora Microsoft Word (v celkovej hodnote 30 bodov),
    b) písomnú skúšku z tvorby elektronických prezentácií pomocou Microsoft PowerPoint (v celkovej hodnote 10 bodov),
    c) písomnú skúšku z tabuľkového procesora Microsoft Excel (v celkovej hodnote 20 bodov),
    d) písomný test z teórie (v celkovej hodnote 40 bodov).

    Uvedené študijné povinnosti sa vzťahujú na všetkých študentov, ktorí si predmet zapísali v akademickom roku 2009/2010. Platia teda aj pre študentov, ktorí si predmet zapísali ale neabsolvovali úspešne v predchádzajúcich akademických rokoch.

    Podrobné informácie pre denné aj externé štúdium o obsahu predmetu, organizácii štúdia a hodnotení študentov v riadnom aj náhradnom termíne sa nachádzajú v priložených sylaboch.

  • Tematika 6

    Študijné materiály

    Študijnú literatúru (viď sylabus) na CD nosičoch si môžete zakúpiť v pracovných dňoch na referáte vydavateľskej činnosti EF UMB (Bc. Jana Šípková, dekanát - prízemie hlavnej budovy vpravo - č. 047, tel. (48) 446 2143).

    Publikácie sú vytvorené v programe Zoner Context a sú prispôsobené na potreby samostatného a dištančného štúdia. Otvoria sa automaticky po vložení CD do správnej mechaniky PC (ak by sa tak náhodou nestalo, otvoríte ich spustením súboru *32.exe, ktorý nájdete v hlavnom priečinku CD). Okrem všeobecných info o predmete a rozsiahleho učebného textu na CD nájdete aj kopu ukážkových úloh a návody na ich riešenie, vrátane videosekvencií.

    Elektronická publikácia Informatika 2, ktorá bola vydaná s finančnou podporou MŠ SR (grantová agentúra KEGA), je v skomprimovanej forme (290MB) verejne dostupná aj na internetovom portáli fakulty http://www.ef.umb.sk/ef/index.asp?uid=141.

    NOVINKA! Učebný text k prednáškovej časti predmetu

  • Tematika 7

    Prednášky

    V tejto rubrike nájdete elektronické prezentácie k prednáškam.

  • Tematika 8

    Informatique 1

    On peut étudier la partie théorique de ce cours en français. Les leçons se tiennent le mercredi (le 6, 13 et 20 octobre; le 10 et 24 novembre; le 1 décembre 2010), 12:15:13:35, à U9.

  • Tematika 9

    Textový editor Microsoft Word

    Pracovať s textovým editorom Microsoft Word sa budeme učiť najmä upravovaním tzv. predlôh. Tieto predlohy Vám tu ponúkame v dvoch podobách ako neupravené aj upravené. Na upravené predlohy Vás upozorní názov.

  • Tematika 10

    Prezentačný program PowerPoint

    V priloženom súbore nájdete stručný zoznam požiadaviek na vaše vedomosti a zručnosti v tejto aplikácii.

  • Tematika 11

    Tabuľkový kalkulátor Microsoft Excel

    V priloženom súbore nájdete aktuálnu verziu zbierky úloh z Excelu, ktorá slúži ako učebná pomôcka pri prezenčnej výučbe. Zároveň definuje základné nástroje tabuľkového kalkulátora, ktoré by ste mali v rámci predmetu zvládnuť ako aj okruhy problémov, ktoré by ste pomocou týchto nástrojov mali vedieť vyriešiť.

  • Tematika 12

    Vzorové úlohy a testy

    Test z každej témy, ako ste určite čítali v sylabe, bude samostatný. Aj keď ich budete písať vždy viacej v jednom termíne. V najbližšej dobe Vám na tomto mieste zverejníme vzorové úlohy z jednotlivých oblastí.

  • Tematika 13