Odborová didaktika

V škole sa má nielen učiť, ale aj naučiť.1
V súčasnosti učiteľ matematiky sa dostáva do pozície koordinátora a manažéra vo vyučovacom procese, ktorý sa snaží o rozvíjanie zásadných matematických kompetencií žiakov. Funkcia autoritatívneho školiteľa, ktorý vyžaduje len memorovanie matematických definícií a tvrdení sa stáva skôr podpornou. Výučbu treba chápať ako tvorivý a neopakovateľný proces, ktorý sa nedá spútať do presných schém, modelov, či spojiť len s jedinou teóriou.
Moderná didaktika sa chápe ako disciplína, ktorej predmetom skúmania je proces výučby ako jednota činnosti učiteľa (učenie) a činnosti žiakov (učenie sa). Zaoberá sa procesom výučby vo všeobecnosti, bez ohľadu na konkrétny vyučovací predmet. Komenský: Veľká didaktika
Odborové didaktiky sa zaoberajú skúmaním procesu výučby v určitých skupinách príbuzných vyučovacích predmetov (Turek, 1990, s.10).
Didaktika matematiky skúma procesy v školskej matematike. Didaktika matematiky analyzuje obsah, prostriedky, metódy a formy vyučovania a štúdia matematiky.
Pre termín Didaktika matematiky sa v niektorých prácach používa termín Teória vyučovania matematiky2). V práci "Matematika jako pedagogický problém"3) sa uvádza aj zaužívaný anglický termín od E. Whittmann "Mathematics Education". Komparáciou viacerých prác a viacerých autorov uvedieme hlavné charakteristiky pre vymedzenie pojmu didaktika matematiky.
Didaktika matematiky
    • jej cieľom je výskum nových, efektívnejších metód vyučovania matematiky na všetkých stupňoch vzdelávania a ich aplikácie do školskej praxe
    • je založená predovšetkým na poznatkoch základných matematických disciplín, na historickom vývoji matematiky ako vedy a ich aplikácií do školskej matematiky
    • výsledky experimentov aplikuje do prípravy budúcich učiteľov matematiky, pričom využíva najnovšie výsledky v oblasti pedagogicko-psychologických disciplín a moderné informačno-komunikačné technológie.
________________________________________________________________________
1) Blaško, M., Úvod do modernej didaktiky.
2) Hejný, M. a kol.: Teória vyučovania matematiky 2, Bratislava, SPN 1989. 
3) Kuřina, F.: Matematika jako pedagogický problém. Gaudeamus. Univerzita Hradec Králové 2016.