Neeuklidovská geometria

Nástroj hKružnica

Nech sú dané dva rôzne body \small S a \small A na hyperboloide. 
  1. Uvažujme o kružnici  \small k=(S; r= | SA|  , ktorej všetky body sú bodmi hyperboloidu. Symbolicky:  \small \forall X \in k \Rightarrow X \in HYP  .
  2. Nech bod \small B je stredovo súmerný k bodu \small A podľa stredu \small S , potom bod \small B je tiež bodom kružnice  k a zároveň bodom hyperboloidu.
  3. Nech   \rho  je určená bodmi \small A,S a bodom StredPremietania. Táto rovina pretína daný dvojdielny hyperboloid v hyperbole (v applete červená krivka).
  4. Zostrojme dotyčnice k tejto hyperbole v bodoch \small A,B a ich priesečník \small S_1 .
  5. Potom platí nasledujúce tvrdenie, ktoré uvádzame bez dôkazu. K dôkazu sú potrebné širšie znalosti stredového premietania kužeľosečiek.
Tvrdenie
Priemetom kružnice  \small k=(S; r=|SA| do stredovej roviny (Poincaré disku \small  \omega= \lbrace{x^2+y^2< 1; x,y \in \mathbb{R} }\rbrace ) je kružnica  \small k'=(S'_1; r= | S'_1A'| ,


Otvorte si interaktívnu konštrukciu Tu a pohybujte bodom "StredKruznice".
Poznámka.
Na základe tohto tvrdenia môžeme uskutočniť konštrukciu, pomocou ktorej zostrojíme kružnicu v Poincaré disku určenú stredom \small S a bodom \small A a na základe tejto konštrukcie aj nástroj v GeoGebre pomocou, ktorého narysujeme kružnicu v modeli Poincaré Disc.


Otvorte si applet Tu.
Poznámka.
Teraz už máme tri základné (euklidovské) nástroje: hPriamku hUsecku a hKružnicu v Geogebre.

Otvorte si applet Tu.
\( .\)