Euklidove Základy

Uhly

Definície
Uhly  \alpha, \beta nazývame vrcholové (obr. vľavo) resp. susedné/vedľajšie (obr. vpravo).

Dynamický applet si otvoríte Tu.
Definície
Sú dané dve rovnobežné priamky  a,b , ktoré pretína priamka  p v bodoch \small A,B . Uhly  \alpha, \beta nazývame súhlasné (obr. vľavo) resp. striedavé (obr. vpravo).
Kniha 1, Tvrdenie XV
Ak sa dve priamky pretínajú, tvoria uhly vrcholové, ktoré sa navzájom rovnajú.
Nech sa priamky \small AB a \small CD pretínajú v bode \small E . Hovorím, že uhol \small CEA sa rovná uhlu \small DEB a uhol \small BEC sa rovná uhlu \small AED.

    Applet otvoríte Tu.
  1. Tvrdenie XIII: Pretože priamka \small AE stojí na priamke \small CD tvoria uhly \small CEA a \small AED, súčet uhlov \small CEA a \small AED sa teda rovná dvom pravým uhlom. >
  2. Pretože priamka \small DE stojí opäť na priamke \small AB, takže uhly \small AED a \small DEB sa preto súčet uhlov \small AED a \small DEB rovná dvom pravým uhlom.
  3. Postulát 4: Súčet uhlov \small CEA a \small AED sa však tiež ukázal ako rovný dvom pravým uhlom, preto sa súčet uhlov \small CEA a \small AED rovná súčtu uhlov \small AED a \small DEB.
  4. Odvodené pojmy - Zásady Z1, Z3: Od každého odčítajte uhol \small AED. Potom zostávajúci uhol \small CEA sa rovná zostávajúcemu uhlu \small DEB.
  5. Podobne je možné dokázať, že uhly \small BEC a \small AED sú rovnaké.
  6. Preto, ak sa dve priamky pretínajú, tvoria uhly vrcholové, ktoré sa navzájom rovnajú.
Interpretujte a dokážte ďalšie Euklidove tvrdenia o uhloch.
\( .\)