Zobrazenia

Stredová súmernosť a rotácia


Otvorte applet od autora Daniel Mentrard Tu.
Definícia.
Nech \small S je daný bod. Zobrazenie, pre ktoré platí:
  1. obrazom bodu \small S je bod \small S ,
  2. obrazom bodu \small  X \neq S  je bod \small X', pre ktorý platí, že bod \small  S je stredom úsečky \small XX' nazývame stredová súmernosť ,
  3. bod \small S sa nazýva stred otáčania.

Otvorte si dynamickú prezentáciu Tu.
Definícia.
Nech je daný bod \small  S, uhol   \alpha (veľkosť uhla je nanajvýš 360°) a orientácia kladná (proti smeru hodinových ručičiek) resp. záporná (v smeru hodinových ručičiek). Zobrazenie, pre ktoré platí:
  1. obrazom bodu \small S je bod \small  S,
  2. obrazom bodu \small  X \neq S  je bod \small  X', ktorý leží na kružnici \small  k(S;SX a zároveň uhol \small  XSX' je zhodný s uhlom \alpha , pričom orientácia je kladná, resp. záporná, sa nazýva otáčanie ,
  3. Bod \small S sa nazýva stred otáčania. Otočenie so stredom \small S a uhlom   \alpha a kladnou resp. zápornou orientáciou budeme označovať   \rho_{S; -\alpha } .

Otvorte si applet Tu.
Tvrdenia (Rozklad zhodností na osové súmernosti).
  1. Identitu možno rozložiť na dve osové súmernosti, ktorých osi sú totožné. (Dôkaz prenechávame na čitateľa).
  2. Každú stredovú súmernosť možno rozložiť na dve osové súmernosti, ktorých osi sú na seba kolmé a prechádzajú stredom stredovej súmernosti.
  3. Každú rotáciu možno rozložiť na dve osové súmernosti, ktorých osi prechádzajú stredom rotácie, zvierajú uhol, ktorého veľkosť sa rovná jednej polovici veľkosti uhla rotácie, pričom orientácia uhla rotácie je súhlasná s orientáciou uhla od osi prvej osovej súmernosti ku osi druhej osovej súmernosti podľa poradia v zložení.

Otvorte konštrukčný dôkaz Tu.
Cvičenie (Stredová súmernosť).
Sú dané dve sústredné kružnice k_1(O,r_1); k_2(O,r_2); r_1> r_2 a bod \small S vo vnútri  k_2 . Zostrojte obdĺžnik \small ABCD tak, že \small  A,B \in k_1 ; C,D \in k_2 a bod \small S je jeho stredom. Riešenie Tu.
\( .\)