Modely na precvičovanie

Program Geogebra umožňuje vytvárať dynamické modely aj pre oblasť algebry. Pre tematickú oblasť "Ekvivalentné úpravy pri riešení lineárnych rovníc" určenú pre žiakov základných škôl existujú na serveri www.geogebra.org viaceré applety na precvičovanie riešenia lineárnych rovníc. Pre účely našej práce sme vybrali dve dynamické konštrukcie:
V nasledujúcom dynamickom modeli aplikujte koncept "ekvivalentných úprav" na riešenie jednoduchých lineárnych rovníc s jednou premennou x. Model automaticky generuje nové zadanie. Do textového poľa "Zadajte:" vpisujte vhodné hodnoty, ktoré použijete pri ekvivalentných úpravách. Potom zvoľte operáciu (sčítanie, odčítanie, násobenie alebo delenie)
Pri riešení rovnice môžete využiť aj "Pomoc", kde ...
 
Applet TU

Model vychádza z dostupného appletu "Solve Simple Linear Equations in One Variable", ktorého autorom je Lew W. S. Pôvodný applet je dostupný Tu.
V nasledujúcej aktivite tlačítko "Nový príklad" vygeneruje nové zadanie lineárnej rovnice. Aktivita je rozdelená na dve časti.
  1. najskôr musíte nastaviť na rovnoramenných váhach množstvá, ktoré odpovedajú vygenerovanej rovnici. Počet predmetov X a počet jednotiek (kg) nastavíte pomocou šípok. Ak sa pomýlite, použite tlačidlo „Vymazať“ a začnite odznova.
  2. V druhej časti budete riešiť rovnicu pomocou ekvivalentných úprav. Do textového poľa "Pridajte k obidvom ..." vpisujte vhodné hodnoty, ktoré použijete pri úpravách. Potom zvoľte aritmetickú operáciu.
Stlačením tlačidla "Opera" vykonajte zvolenú operáciu. Táto operácia sa použije na dve misky stupnice, teda na celú rovnicu. Ak správne zvolíte operácie, rovnica sa bude viac a viac zjednodušovať, až kým nedôjdete k výsledku.

Applet TU

Model vychádza z appletu "od autora: Rafael Losada Liste, Person Link Originál: La balanza - Dostupné Tu".
\( .\