10. DAŇ ZA JADROVÉ ZARIADENIE


Daň za jadrové zariadenie nahradila poplatok za jadrové zariadenie, ktorý bol upravený zákonom č. 544/1990 Zb. o miestnych poplatkoch. Zákon č. 544/1990 Zb. o miestnych poplatkoch s účinnosťou od 1. januára 2002 obsahoval úpravu poplatku za umiestnenie jadrového zariadenia, ak sa zastavané územie obce alebo jeho časť nachádza v oblasti ohrozenia jadrovým zariadením. Tento poplatok bol zavedený z dôvodu, že poskytovanie podpory obcí v dosahu jadrových elektrární v tom čase existujúceho Štátneho fondu likvidácie jadrovoenergetických zariadení a nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi nebolo vhodným riešením, nakoľko fond by nebol dostačujúci pre zabezpečenie jeho pôvodného účelu, a to zhromaždiť dostatok prostriedkov na vyraďovanie jadrových zariadení z prevádzky a riešenie zadnej časti palivového cyklu, vrátane ukladania vyhoretého jadrového paliva. Z tohto dôvodu bolo uznesením vlády 429 zo dňa 7. júna 2000 Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky uložené predložiť na rokovanie Vlády Slovenskej  republiky do 31. marca 2001 návrh zákona o odškodnení obcí v dosahu jadrových elektrární.[444] K „odškodneniu obcí“ sa nakoniec prikročilo formou zavedenia poplatku za umiestnenie jadrového zariadenia, ak sa zastavané územie obce alebo jeho časť nachádzala v oblasti ohrozenia jadrovým zariadením. S účinnosťou od 1.mája 2004 bola úprava tohto poplatku čiastočne pozmenená a poplatok bol premenovaný na poplatok za jadrové zariadenie. Zákon č. 544/1990 Zb. o miestnych poplatkoch bol zrušený v súčasnosti platným zákonom č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorý už obsahuje úpravu dane za jadrové zariadenie.

 

Daň za jadrové zariadenie je miestnou daňou, ktorú môže ukladať obec. Správu dane za jadrové zariadenie vykonáva, t. j. správcom dane je obec, ktorej zastavané územie alebo jeho časť sa nachádza v oblasti ohrozenia jadrovým zariadením. Výnos dane za jadrové zariadenie vrátane výnosu z pokuty a úroku z omeškania vzťahujúcich sa k tejto dani je príjmom rozpočtu obce, ktorá je správcom dane.



444 Dôvodová správa k návrhu zákona ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 254/1994 Z. z. o Štátnom fonde likvidácie jadrovoenergetických zariadení a nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi v znení zákona č. 78/2000 Z. z. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 544/1990 Zb. o miestnych poplatkoch v znení neskorších predpisov.