ÚVOD

Dane ako ekonomický a právny inštitút rezonujú v spoločnosti. Predstavujú jeden z najdôležitejších príjmov verejných rozpočtov, a preto si zasluhujú patričnú pozornosť. Právna úprava daní je rozsiahla, nestála, roztrieštená a často nejednoznačná. Cieľom autorského kolektívu pri písaní tejto učebnice nebola podrobná teoreticko-vedecká analýza inštitútov daňového práva, resp. súvisiacich otázok. Cieľom autorského kolektívu bolo spracovať takú učebnicu, ktorá pomôže študentom zorientovať sa v teórii daňového práva, v právnej úprave jednotlivých daní, správy daní a v preskúmavaní rozhodnutí v rámci správneho súdnictva, a zároveň umožní študentom overiť ich vedomosti v tejto oblasti.

Učebnica je výsledkom riešenia projektu KEGA s názvom Inteligentná učebnica daňového práva. V súlade s predloženým zámerom riešenia projektu sa vydávajú dve učebnice. Jedna v tlačenej podobe, v ktorej sú na konci každej kapitoly kontrolné otázky bez správnych odpovedí. Druhá v elektronickej podobe (ide o doplnené vydanie) obsahuje nielen správne odpovede na kontrolné otázky, ale aj testy a príklady. Táto učebnica je sprístupnená v informačnom systéme s tým, že systém vyhodnotí správnosť resp. nesprávnosť študentom zadaných odpovedí a predstaví mu právne správne riešenia. Súčasťou obidvoch výstupov je aj relevantná judikatúra.

Veríme, že vydaním týchto učebníc pomôžeme študentom (a prípadne aj odbornej verejnosti) lepšie sa zorientovať v právnej úprave daní a tým zatraktívnime štúdium daňovej problematiky.

Za autorský kolektív vedúca projektu

Tatiana Jamrichová