Rovnice

Zhodnotenie

Písomné zhodnotenie hodiny
  1. Odučená hodina sa mi veľmi páčila a som s ňou veľmi spokojná. Od začiatku žiaci spolupracovali a pôsobili tak, že ich téma celkom zaujala. Myslím, že najviac sa im páčila časť hodiny, v ktorej ich spolužiak predstavoval s upaženými rukami rovnoramennú váhu. Sem tam ich počas toho bolo potrebné utíšiť, pretože boli hlučnejší, čo sa ale dalo čakať. Taktiež som spokojná s tým, že sa žiaci nebáli pýtať, chodiť k tabuli a v priebehu celej hodiny boli pomerne disciplinovaní, spolupracovali a robili to, čo som im povedala. Veľmi pozitívne pre mňa je tiež fakt, že som stihla hodinu aj zhodnotiť, čím mali žiaci možnosť zamyslieť sa nad tým, ako na hodine pracovali.  Tiež som spokojná s tým, že som stíhala dbať na zápis žiakov na tabuli, aby bolo rovná sa pod rovná sa, že sme vyznačovali jasne farebnými fixami čo bolo potrebné, robili sme skúšku, vyvolávala som rôznych žiakov a pod.
    Samozrejme boli aj veci, ktoré by bolo lepšie zmeniť. Bola som upozornená napr. na to, že nie všetko v mojej prezentácií bolo vidno, preto je lepšie do budúcna voliť jasné a žiarivé farby. Tiež je vhodnejšie text písať do hornej časti prezentácie, aby ho všetci videli, nie dole, ako som to mala ja. Taktiež by som do budúcna zvolila iné predstavenie ekvivalentných úprav, hlavne v časti keď sme prechádzali už jednotlivými úpravami. Bolo možno vhodnejšie zvoliť model s váhami, kde je na jednom ramene váhy niekoľko kociek (napr. 5) a na druhom ramene váhy niekoľko kociek (napr. 3) a potom "krabička" X, pri ktorej nevieme, koľko kociek predstavuje. Žiaci by potom mohli prísť prostredníctvom mojej nápovedy na to, že ak z oboch strán odoberieme 3 kocky, na váhe budeme mať krabičku X a na druhom ramene 2 kocky a je teda jasné že x = 2. Pani učiteľka však povedala, že niekedy je síce vhodné zvoliť takýto menej abstraktný aparát, ale že v tejto triede je to v poriadku aj tak, ako som to mala, aby sa žiaci naučili premýšľať a aby sme im celý postup týmto spôsobom jednoducho neukázali.
    V časti hodiny, keď sme začali počítať konkrétne príklady na tabuľu ma celkom zneistilo, keď žiaci nevedeli, čo majú robiť. Myslela som si, že z motivačnej časti hodiny a z prezentácie a modelom váhy im to bude jasnejšie. Do budúcna si preto musím uvedomiť, že žiakov netreba síce podceňovať ale ani preceňovať a byť radšej pripravený na rôzne situácie, ktoré môžu nastať, a teda aj na to, že novú tému pochopia rýchlo ale aj že to bude ťažšie a bude to dlhšie trvať. Do budúcna si tiež odnášam ponaučenie v tom, že musím žiakov vyvolávať ráznejšie a nehovoriť "kto by chcel", "môžete" a pod., dávať na výber, ale treba byť aj v takýchto prípadoch ráznejší, pretože ak žiakom dáme na výber, skôr nebudú chcieť ako budú. Aj keď samozrejme závisí od zloženia triedy a od toho, či v úvode naladíme žiakov na pracovnú náladu alebo nie.
  2. Pani učiteľka bola s hodinou tiež spokojná, pochválila ma. Vyzdvihla, že som dobre pracovala s hlasom, bola výraznejšia než minule a tiež odvážnejšia (tak to vnímam aj ja). Taktiež pochválila to, že som žiakom dávala podnetné otázky a že som sa nedržala striktne prípravy a nebála som sa vyučovaciu hodinu prispôsobiť tomu, ako žiaci reagovali, čo hovorili a podobne.
Vyjadrenie didaktika matematiky
  1. Pripomienky k písomnej príprave ...
  2. Písomnú prípravu (ne)schvaľuje: prof. RNDr. Pavol Hanzel, CSc. / Mgr. Vladimír Kobza, PhD.
\( .\)