Blog portálu

Každému na svete
Miesto činu bolo modelované podľa fotografie z 13.5.1903 (Julia Guillemot). Zdroj : https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2017/05/17/09/406D3FDE00000578-4513978-image-a-48_1495011393673.jpg
Telo uprostred miestnosti.
V softvéri SweetHome3D bolo namodelované miesto činu za použitia vstavaných objektov a textúr a mnohých iných rozšírení, z ktorých je vhodné spomenúť rozšírenie pre forenzné využitie SCPTS - 1.1.2. Bola exportovaná fotografia pred rozmiestnením evidenčných markerov.
Rekreácia miesta činu 1
Následne boli rozmiestnené evidenčné markery. Označené boli telo, krvná kaluž, koberec pod posteľou (koberec je nakrivo, čo naznačuje možnú manipuláciu a prípadné zanechanie stopy), vedro pri posteli a noviny na nočnom stolíku (oba objekty sa nachádzajú blízko tela a môžu byť potenciálnym zdrojom stôp) v uvedenom poradí vzostupným označením evidenčnými markermi. Ďalej boli exportované dve fotografie z dvoch rôznych uhlov.
Rekreácia miesta činu 2
Rekreácia miesta činu 3
Ďalej bolo vyrenderované video miesta čina pre lepšie znázornenie vzájomných pozícii objektov. Toto video bolo nahrané na vlastný kanál služby YouTube.
V prílohe je takisto k dispozícii na stiahnutie celý projekt. (Durana.sh3d).
[ Modifikované: streda, 2 februára 2022, 04:42 ]
 
autor Veronika Vincúrová - streda, 12 januára 2022, 09:11
Každému na svete

Ako predloha bola použitá fotografiu miesta činu, na ktorom bolo nájdené mužské telo bez známok života. Telo leží v priestoroch kancelárie, v ktorej sa ďalej nachádzajú rôzne predmety, ako napríklad kancelársky nábytok, prázdne fľašky od nápojov, ale aj zvalená stolička. Vedľa tela bola nájdená aj strelná zbraň, ktorou pravdepodobne k zabitiu došlo. Spomenuté stopy z miesta činu ďalej pomôžu k objasneniu prípadu. Miesto činu bolo vytvorené v programe SweetHome3D.

Pôvodné miesto činu: 

miesto činu

Miesto činu v programe SweetHome3D: 

miesto činu 1

miesto činu 2

miesto činu 3

miesto činu 4

Video miesta činu: link 

Priložený súbor vo formáte .sh3d. 

[ Modifikované: štvrtok, 13 januára 2022, 18:08 ]
 
Každému na svete

Semestrálny projekt

Informačné technológie vo forenznej praxi

KCH FPV UMB,  ZS 2021


Pomocou softvéru Sweet Home 3D (SH3D) a importácie knižníc rozšírení objektov pre francúzsku políciu bolo namodelované miesto činu podľa reálnej fotografie. Jedná sa o jednu z najstarších kriminalistických fotografií z 5. mája 1903. Na fotografii je zachytená obeť vraždy Madame Debeinche z Paríža, ktorá sa stala jednou z prvých obetí zachytených na fotografii.  V tomto období boli fotoaparáty stále novým vynálezom a používali sa zvyčajne výlučne na portréty. Jeden z vyšetrovateľov však po príchode na miesto činu situáciu vyfotografoval, vďaka čomu sa preukázalo, že fotografia vie byť cenným nástrojom pri objasňovaní trestných činov.

Aby 3D model odrážal miesto činu čo najvernejšie, boli do knižnice importované objekty a textúry z webstránok SH3D a free3d.com, boli však vytvorené aj vlastné textúry objektov v menu objektu: Materials - Modify - Texture jednoduchým importovaním obrázku vo formáte JPEG alebo PNG a nastavením parametrov priamo v SH3D (napr. v tomto prípade obraz, závesy, vankúše, koberec, posteľ, steny, kreslo). 

Z namodelovaného miesta činu boli vyrenderované fotografie (na Obr. 1 a 2 v porovnaní s pôvodnou fotografiou):

Obr. 1 - Porovnanie fotografie miesta činu s modelom


Obr. 2 -  Porovnanie fotografie miesta činu s modelom

Obr. 3 - Miesto činu z pohľadu vstupných dverí

Do modelu miesta činu boli pridané pre ilustráciu aj číselné označenia stôp, aj keď sa na pôvodných obrázkoch nenachádzajú, keďže sa v období vzniku fotografie nejednalo o zaužívanú metodiku.

Stopa č.  Popis
1 Krvná škvrna na posteli
2 Prevrátená stolička č. 1
3 Telo
4 Prevrátená stolička č. 2
5 Vychýlený obraz

Obr. 4 - Označenie stôp


Obr. 5 - Označenie stôp

Z modelu bolo vyhotovené aj prehľadové video:

https://drive.google.com/file/d/16DP775uvS1EsGLTcmnOHRidBrt_EWYa0/view

Priložený je aj zdrojový súbor vo formáte .sh3d.


[ Modifikované: streda, 15 decembra 2021, 09:38 ]
 
autor Martin Vaňo - piatok, 3 decembra 2021, 15:08
Každému na svete

Predlohou bola fotografia bytu, v ktorom sa našlo mužské telo. V byte sa nachádzali rôzne predmety, ktoré by nám mohli napomôcť k objastneniu prípadu. Na tele muža sa nenašli žiadne známky násilia. Modelová scéna bola vytvorená v programe SweetHome3D.

Fototgrafia, podľa ktorej sme zrekonštruovali miesto činu:

crimesceneOG

3 obrázky vyrendrované v programe Sweethome3D:

asd

as

ads

Video bolo vytvorené v programe sweethome3D a nahraté na youtube server:

Prikladám aj .sh3D súbor, ktorý môžeme otvoriť v programe sweethome3D:

[.sh3d]

[ Modifikované: piatok, 3 decembra 2021, 18:34 ]