Zabezpečenie zdravotníckej pomoci

 

Problematika zabezpečenia prvej pomoci v prípade pracovného úrazu alebo pri náhlom vzniku nemoci počas pracovnej zmeny ako aj zásady poskytovania prvej pomoci sú uvedené v Traumatologickom pláne.

 

Poskytovanie osobných ochranných pracovných prostriedkov

  •  V priestoroch so zvýšeným ohrozením je zamestnávateľ povinný zabezpečiť používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov (ďalej len „OOPP“) zamestnancami a zabrániť cudzím osobám vstup do týchto priestorov.
  • Výber OOPP závisí závažnosti nebezpečenstva. Zamestnávateľ je povinný vybaviť pracovisko dostatočným množstvom asanačných prostriedkov, prostriedkov prvej pomoci a OOPP aj pre prípadný vznik havárie. 
  • Ak nebezpečenstvá vyžadujú, aby zamestnanec používal súčasne viac OOPP, musí mu zamestnávateľ poskytnúť také OOPP, ktoré sa dajú navzájom skombinovať a zabezpečujú účinnú ochranu pred týmito nebezpečenstvami.
  • OOPP je v zásade určený na používanie jedným zamestnancom. Ak okolnosti vyžadujú, aby ten istý OOPP používalo viac zamestnancov, zamestnávateľ je povinný vykonať príslušné opatrenia, aby nevznikli žiadne hygienické problémy a zdravotné následky.
  • Zamestnanec je povinný používať OOPP učeným spôsobom, na určené účely, po celý čas trvania nebezpečenstva a v súlade s pokynmi na používanie, ktoré mu zamestnávateľ poskytol zrozumiteľným spôsobom.

Zoznam OOPP:

Ochrana hlavy - k používaným prostriedkom na ochranu hlavy patrí keprová pracovná čiapka. Jej funkcia spočíva v tlmení nárazu a obmedzení prenosu kinetickej energie nárazu na užívateľa. ochranná prilba musí byť vyradená z prechádzky v prípade, že vystavená nárazu alebo úderu o rovnakej energii alebo väčšej ako je predpísané, alebo že sú zjavne poškodené funkčné časti.

Ochrana zraku a tváre - na ochranu očí sú určené ochranné okuliare alebo ochranné štíty. Pri použití ochranných štítov sú naviac chránené aj ostatné časti tváre. Ďalej môžu chrániť pred mechanickým nebezpečenstvom, ako je prach, ale aj veľké časti pohybujúce sa veľkou rýchlosťou. Podľa stupňa nebezpečenstva volíme ochranné okuliare bez bočných krytov, s bočnými krytmi, okuliare uzatvorené s priamou ventiláciou, bez priamej ventilácie, okuliare so sklopným rámom zornej časti. 

Ochrana dýchacích orgánov - používajú sa izolačné dýchacie prístroje, ktoré zbavujú vzduch škodlivín pomocou filtra pred vstupom do pľúc, najmä pri dlhšom pohybe v priestore, kde sa olej ohrieva nad teplotu 80C.

Ochrana horných končatín - ochrana rúk je zabezpečovaná predovšetkým ochranných rukavíc z plastu, ktorý je odolný voči účinkov olejov.

Ochrana dolných končatín - predstavuje ju pracovná ochranná obuv bez kovania, ktorá je vyrobená tak, aby spĺňala ochranné, ergonomické, zdravotné a estetické funkcie.

Ochrana tela - na ochranu slúžia keprové pracovné obleky, ktoré prekrývajú alebo nahrádzajú pracovný odev. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali ochranu pred nebezpečenstvom. 

Zásady pre prideľovanie OOPP, zoznam prideľovaných OOPP, čistenie OOPP a poskytovanie umývacích a čistiacich prostriedkov sú riešené v samostatných dokumentoch.

Posledná zmena: štvrtok, 10 apríla 2014, 20:33