Potrebné komponenty:

  1. Arduino Uno
  2. Breadboard
  3. Potenciometer 100kΩ
  4. Vodiče
  5. USB kábel na prepojenie Arduina s PC

Potrebné znalosti:

  • Ako analógové piny je možné použiť porty Arduino A0-A5. Tieto piny sa dajú nielen použiť ako všeobecné IO porty, ale môžu tiež čítať presné vonkajšie napätie (0V-5V).
  • Potenciometer je trojpólový rezistor s posuvným kontaktom, ktorý vytvára nastaviteľný delič napätia. Keď pripojíme potenciometer, ako ukazuje obrázok, dostaneme napätie podľa polohy potenciometra. Keď otočíme páčkou, bude vychádzať napätie medzi 0V - 5V. Môžeme použiť A0-A5 na čítanie tohto napätia, ako na ovládanie nejakého externého zariadenia na základe tejto správy o napätí.



Popis úlohy

Po správnom zapojení a úspešnom nahratí kódu do Arduina pri spustení nebudeme vidieť žiadnu zmenu. Ako bolo už spomenuté pre kontrolu tejto úlohy si treba otvoriť sériový monitor na ktorom budeme vidieť hodnoty z potenciometra. Ak nastavíme potenciometer do zhruba strednej polohy na monitore by sme mali vidieť čísla s hodnotou približne 510. Ak potenciometer dáme do krajných polôh hodnota na monitore by sa mala dostať na jednej strane 0 a na druhej 1023. Ak máte takéto hodnoty, tak ste všetko spravili správne ak nie treba skontrolovať zapojenie alebo môže byť chyba vo vašom kóde.


Posledná zmena: sobota, 22 mája 2021, 17:26