Pred začatím je treba pripraviť nasledujúce komponenty:

  1. Arduino Uno
  2. Breadboard
  3. 1x LED
  4. Rezistor s odporom (155Ω)
  5. Prepojovacie káble (vodiče)
  6. USB kábel na prepojenie Arduina s PC

Potrebné informácie k pochopeniu projektu:

  • Ako prvé je treba si uvedomiť, že IO port na Arduine sa dá nastaviť na INPUT alebo OUTPUT, ale nie oboje súčasne. Keď nastavíme INPUT, môžeme vonkajšie napätie chápať (rozumieť) ako HIGH alebo LOW. Keď nastavíme OUTPUT, môžeme napájať prúdom externé zariadenia (komponenty) ako napr. LED, bzučiak, atď.. Funkcia „pinMode()“ sa využíva pre nastavenie IO ako INPUT/OUTPUT.
  • Ďalej Arduino Uno pracuje pri napätí 5V.
  • Pre každý digitálny IO port na Arduine je potrebný zdroj min. 20mA.
  • LED má dva piny, anódu a katódu. Aby sme mohli LED-ku rozsvietiť na anóde je treba vyššie napätie ako na katóde.
  • A odpor, ktorý je treba vypočítať podľa jednotlivých komponentov tento odpor bude závisieť na tom s akým prúdom dokážu pracovať jednotlivé komponenty bez toho aby sme ich nepoškodili.



Popis úlohy

Po úspešnom zapojení a nahratí kódu do Arduina môžeme program prvýkrát spustiť. Hneď po spustení môžeme pozorovať ako sa LED-ka bude v jednom sekundovom intervale zapínať a vypínať. Za to môže funkcia delay, teda oneskorenie (v jednoduchosti funkcia čakaj na daný čas, ktorý zadáme vo funkcii, v tomto prípade jedna sekunda). Tento jav sa bude opakovať až do ukončenia programu alebo odpojenia od zdroja. Pri pohľade na kód v sekcii setup mame funkciu pinMode(). Slúži na to aby sme Arduinu povedali na ktorom vstupe/výstupe má pracovať( v našom prípade na pine číslo 2). Nastavili sme ho na OUTPUT, keďže obsluhujeme externé zariadenie LED. V sekcii loop máme zase digitalWrite() aby sme tuto informáciu mohli poslať na príslušný pin kde sa má zmena vykonať.


Posledná zmena: sobota, 22 mája 2021, 14:36