Matematika

E-vzdelávanie

E-vzdelávanie
  1. Definícia 1: E-vzdelávanie predstavuje použitie nových multimediálnych technológií a Internetu pre zvýšenie kvality vzdelávania uľahčením prístupu k prostriedkom a službám ako aj diaľkovej výmene a spolupráci (preklad z anglického originálu na stránke (http://www.elearningeuropa.info/).
  2. Definícia 2: E-vzdelávaním rozumieme systém, ktorý používa elektronické metódy pre spracovanie, prenos a ukladanie údajov, doručovanie obsahu a vykonávanie úloh, ako aj pre komunikáciu, administráciu a manažovanie vzdelávania.
  3. Definícia 3: E-vzdelávanie je výsledkom konvergencie dvoch historických vzdelávacích trendov: dištančného vzdelávania a používania technológií v učebniach.
Systém LMS

Systém pre riadenie výučby (LMS) je považovaný za softvérovú aplikáciu alebo technológiu založenú na Web-e, ktorá pomáha plánovať, implementovať a vyhodnocovať vzdelávanie. Umožňuje:

  1. doručovanie študijných materiálov študentom,
  2. monitorovanie práce študentov,
  3. testovanie a ohodnotenie študentov,
  4. tvorbu úloh a zadaní,
  5. synchrónnu a asynchrónnu komunikáciu,
  6. skupinovú prácu.


Zdroj: autorka Systém LSM

Tútorovanie a systém podpory v e-kurze

Pre e-vzdelávanie nepostačuje naplniť systém LMS študijnými materiálmi. Rovnako dôležitá je aj neustála podpora štúdia formou tútorovania, diskusie a hodnotenia. Mali by sme brať ohľad na nasledujúce faktory:

  1. uplatňovať rôzne formy študijnej podpory,
  2. klasifikovať synchrónnu komunikáciu elektronickými prostriedkami,
  3. využívať asynchrónnu komunikáciu,
  4. aplikovať dostupné hodnotiace systémy.
Zhodnotenie – výhody a nevýhody e-kurzov

E-kurzy sa postupne presadzuje vo všetkých oblastiach vzdelávania. To svedčí o jeho kvalitách. Medzi najdôležitejšie prednosti e-vzdelávania patria:

  1. Pružnosť – doručovanie študijných materiálov, ich modifikácia a aktualizácia, ale aj ich vývoj a globálna dostupnosť, rýchlosť vzdelávania, to všetko je nesmierne flexibilné.
  2. Interaktivita – v študijných materiáloch je možné používať interaktívne prvky, hyperlinky a hypermédiá, animácie s interakciou, čo všetko zvyšuje ich aktraktívnosť.
  3. Ekonomika – e-vzdelávanie je vhodné aj pre veľké skupiny ľudí, pričom netreba dochádzať a šetrí sa čas aj priestory. Aj elektronická distribúcia materiálov e-vzdelávania je lacnejšia ako tlač a doručenie klasických materiálov.
  4. Kvalita – vývoj e-vzdelávacích materiálov smeruje k vzniku knižníc so znovupoužiteľnými vzdelávacími objektami, na ktorých tvorbe pracujú svetové tímy odborníkov. Vďaka vyššej konkurencii rastie aj ich kvalita.
  5. Individualizácia – e-vzdelávanie môže byť extrémne prispôsobené požiadavkám jednotlivca. Nielenže sa prispôsobuje časovému rozvrhu jednotlivca, jeho tempu Príručka e-vzdelávania štúdia, ale je možné analyzovať aj jeho učebný štýl a ponúkať mu materiály v jemu zodpovedajúcej forme (adaptabilita).
S výhodami však vždy prichádzajú aj určité nevýhody. Medzi najčastejšie spomínané zápory e-vzdelávania patria:
  1. závislosť na technológiách,
  2. veľké počiatočné investície do infraštruktúry (siete, hardvér, softvér),
  3. vývoj kvalitných interaktívnych a multimediálnych materiálov je nákladný,
  4. absentujúci sociálny faktor, ktorý vzniká len pri priamom kontakte s učiteľmi a spolužiakmi.