Matematika

Geogebra


Program Geogebra umožňuje na hodinách matematiky napĺňať túto požiadavku formou vizualizácie matematických javov a vzťahov, čím zároveň prispieva k budovaniu matematických predstáv i celkovej matematickej gramotnosti žiakov. Na učiteľa sú však kladené nároky v dvoch rovinách:
  1. zvládnuť prácu so samotným softvérom aspoň na základnej úrovni,
  2. začleniť prácu s jednoduchými, autorsky vytvorenými dynamickými výkresmi do vyučovacieho procesu.
Dynamický matematický softvér GeoGebra môžeme využiť v ktorejkoľvek fáze vyučovacej hodiny. Práca so softvérom podporuje rozvoj kľúčových kompetencií. Rozvíja:
  1. digitálne kompetencie (kompetencie v oblasti informačných a komunikačných technológií –IKT) pri práci žiaka so softvérom,
  2. kompetencie uplatňovať matematické myslenie a poznávanie v oblasti vedy a techniky pri práci žiaka s konštrukčnými úlohami v dynamickom matematickom prostredí, grafmi a tabuľkami prezentovanými prostredníctvom softvéru GeoGebra,
  3. komunikačné kompetencie – žiak s využitím softvéru efektívne prezentuje sám seba i výsledky svojej práce, argumentuje a obhajuje svoj názor, učí sa rešpektovať názory iných, aplikuje svoje verbálne komunikačné zručnosti pri komunikácii v rodnom i cudzom jazyku (napr. porozumenie pokynom učiteľa pri práci so softvérom, práca s cudzojazyčnou verziou programu),
  4. kompetencie riešiť problémy – prostredníctvom problémových úloh v prostredí dynamickej geometrie prebieha učenie žiaka aktívnou formou.
Žiaci sa v danom prostredí učia vytvárať konštrukcie pomocou myši a nástrojov v geometrickom okne, prípadne zadávaním príkazov a definícií do príkazového riadka. Ak dodržia správny postup konštrukcie a použijú na konštrukciu jednotlivých krokov odpovedajúce nástroje, konštrukcia je presná. Nie sú nútení opakovane manuálne a veľmi často aj nepresne rysovať na papier. Môžu sa zamerať na podstatu konštrukcie.
Pracovná plocha Geogebry sa dá nastavovať z jednotlivých častí: algebraické okno, nákresňa, CAS, tabuľka, geometrický vzhľad 3D, geometrické okno 2D, virtuálna klavesnica, kalkulátor pravdepodobnosti, postup konštrukcie. Pre naše konštrukčné úlohy bude potrebné zoznamiť sa postupne s jednotlivými ponukami, ktorých rozrolovaním na pracovnej ploche dostaneme jednotlivé možnosti práce.

Zdroj: autorka
Možnosti práce.
Manipuláciou s hotovými výkresmi môžu žiaci získavať poznatky sami. Takto získané poznatky majú trvalejší charakter. Učiteľ v tomto prípade vystupuje ako koordinátor práce. Hotové materiály vytvorené pomocou softvéru GeoGebra môže vyučujúci použiť predovšetkým v takých partiách matematiky, kde je na porozumenie problematike potrebné vytvoriť si správnu predstavu daného pojmu. Preto je možné dynamický matematický softvér využiť nielen pri výučbe geometrie (na čo je predovšetkým určený), ale aj pri budovaní predstáv o pojme funkcia, modelovaní a simulácii reálnych situácií, proste pri tvorivom riešení najrozličnejších problémov.
pri tvorbe geometrických diktátov Geogebru je možné využívať na kreslenie ako bodov, priamok, úsečiek, útvarov, na písanie textov. S každým narysovaným útvarom je možné robiť ďalšie úpravy. Úpravy sa týkajú označovania základné (názov, zobrazenie...), farba, štýl (hrúbka, priehladnosť, štýl, ukončenie), vo forme označovania je možné vyberať aj popisy, ktoré určujú dĺžku, obsah.....
Ako príklad označovania sme vybrali obrázok jedného konkrétneho diktátu kde:
  1. k – označenie kružnice,
  2. d, c, b, a – označenie strán kosoštvorca aj s konkrétnymi dĺžkami,
  3. A, B, C, D – vrcholy kosoštvorca,
  4. u1, u2 – uhlopriečky,
  5. SAB – stred uhlopriečok.

Zdroj: autorka
Geogebra a internet.
Veľkou výhodou je, že je program ponúkaný bezplatne. Je možné stiahnuť si plnú verziu z oficiálnych stránok GeoGebry alebo pracovať v online verzií priamo vo webovom prehliadači. Ovládanie je naviac umožnené i z aplikácií mobilných telefónov. Program je ponúkaný v rôznych jazykových verziách (aj v češtine), takže užívateľ nemusí prekonávať jazykovou bariéru. Ďalšou výhodou programu je bezplatná registrácia a vytvorenie konta, na ktoré je možné ukladať pripravené materiály, tvoriť testy na preverenie vedomostí, zdieľať materiály od iných registrovaných účastníkov.

Zdroj: autorka
Profil autorky

Zdroj: autorka