Matematika

Geometria


Učebný predmet matematika v nižšom sekundárnom vzdelávaní (na 2. stupni ZŠ) je zameraný na rozvoj matematickej kompetencie tak, ako ju formuloval Európsky parlament:
  1. „Matematická kompetencia je schopnosť rozvíjať a používať matematické myslenie na riešenie rôznych problémov v každodenných situáciách. Vychádzajúc z dobrých numerických znalostí sa dôraz kladie na postup a aktivitu, ako aj na vedomosti. Matematická kompetencia zahŕňa na rôznych stupňoch schopnosť a ochotu používať matematické modely myslenia (logické a priestorové myslenie) a prezentácie (vzorce, modely, diagramy, grafy, tabuľky).“
Vzdelávací obsah učebného predmetu je rozdelený na päť tematických okruhov:
  1. čísla, premenná a počtové výkony s číslami,
  2. vzťahy, funkcie, tabuľky, diagramy,
  3. geometria a meranie,
  4. kombinatorika, pravdepodobnosť, štatistika,
  5. logika, dôvodenie, dôkazy.
V tematickom okruhu Geometria a meranie sa žiaci zoznamujú so základnými geometrickými útvarmi, skúmajú a objavujú ich vlastnosti. Učia sa zisťovať odhadom, meraním a výpočtom veľkosť uhlov, dĺžok, povrchov a objemov. Riešia polohové a metrické úlohy z bežnej reality. Dôležité miesto má rozvoj priestorovej predstavivosti.
zdroj:https://pdfweb.truni.sk/e-ucebnice/geometria/
Obsah vzdelávania
Pri tvorbe záverečnej práce sme vychádzali z tematických celkov vyučovacieho predmetu matematika pre žiakov druhého stupňa základnej školy ŠVP Matematika príloha ISCED 2:
  1. geometria a meranie,
  2. uhol a jeho veľkosť, operácie s uhlami,
  3. trojuholník, zhodnosť trojuholníkov,
  4. rovnobežníky, lichobežníky, obsah trojuholníka,
  5. kruh, kružnica,
  6. súmernosť v rovine.
zdroj:https://www.statpedu.sk/files/articles/dokumenty/statny-vzdelavaci-program/matematika_isced2.pdf