ORGANIZÁCIA PEDAGOGICKEJ PRAXE V ETICKEJ VÝCHOVE UČITEĽSTVO ETICKEJ VÝCHOVY V KOMBINÁCIÍ

4.  semester Mgr. štúdia
SÚVISLÁ PEDAGOGICKÁ PRAX ROZSAH PRAXE: MIN. 15 HODÍN, MAX. 30 HODÍN - (prvých 6 týždňov semestra)
MIESTO PRAXE: podľa osobného výberu študenta, študentky

SPÔSOB REALIZÁCIE:

Náčuvy u cvičného učiteľa a rozbory hospitovaných hodín, výučba v praxových triedach a rozbory vyučovaných hodín, konzultácie pred výučbou u vedúcej praxe a u cvičnej učiteľky. Všetci študenti a študentky absolvujú:

  • min. 2 hodín náčuvov u cvičného učiteľa/učiteľky,
  • min. 15 hodín konzultácií a rozborov s cvičnou učiteľkou,
  • min. 15 hodín samostatnej výučby,
  • min. 5 hodiny spolupráce s cvičnou učiteľkou alebo učiteľom na príprave na vyučovaní, administratívnych činnostiach spojených s výučbou, a pod.

Študenti a študentky spolupracujú s učiteľom alebo učiteľkou aj na príprave na mimoškolské aktivity a zúčastňujú sa ich.

POKYNY PRE ŠTUDENTOV ODBORU ETICKÁ VÝCHOVA NA SÚVISLEJ PRAXI

V rámci súvislej pedagogickej praxe študenti realizujú nasledovné činnosti:

  • pedagogické pozorovanie a analýza min. 2 vyučovacích hodín etickej výchovy cvičného učiteľa (podľa zverejneného protokolu z pedagogického pozorovania),
  • akčný výskum na zvolenú tému realizovaný počas praxe. Súčasťou odovzdanej práce budú realizované projekty výučby (alebo projekt ak ste pripravili jeden na viac hodín)
  • konzultácie, rozbor a spolupráca s cvičným učiteľom alebo učiteľkou na príprave na vyučovanie, administratívnych a iných úkonov spojených s výučbou etickej výchovy v rozsahu min. 20 hodín (min. 15 hodín výučby a min. 5 hodín iných činností),
  • vytvorený pedagogický denník

Požiadavky na udelenie hodnotenia z praxe
Hodnotenie udeľuje vedúci praxe na základe

  • predloženého akčného výskumu z učiteľskej praxe, ktorý tvorí jadro osobného portfólia a
  • prezentácie reflexie praxe formou videoreportáže (pozn. súčasťou videoreportáže nemôžu byť žiaci a žiačky z praxe, pokiaľ študent nemá informované súhlasy rodičov)

PORTFÓLIO Z PEDAGOGICKEJ PRAXE OBSAHUJE

  1. osobný plán odbornej učiteľskej praxe (príloha) – odovzdať min. 2 dni pred začiatkom praxe s termínmi výučby a témami (v prípade neodovzdania osobného plánu v stanovenom termíne, prax nebude uznaná)
  2. 2 protokoly z pozorovaných hodín s reflexiou, doplnený návrhmi na vlastnú realizáciu, s evidenciou rušivých faktorov, výborne zvládnutých edukačných situácií.
  3. Akčný výskum s relevantnými projektmi/projektom výučby
  4. Pedagogický denník (môže byť súčasťou akčného výskumu)
  5. Záznamy zo spolupráce s cvičnou učiteľkou na mimoškolskej aktivite, organizačných a administratívnych činnostiach spojených s výučbou 
Prezentácia reflexie praxe formou videoreportáže a predstavením portfólia bude na spoločnom kolokviu vo zverejnenom termíne po praxi