Miera (dĺžka) úsečky

Zjemnenie merania


Druhá fáza merania - zjemňovanie jednotkovej úsečky

Postup merania
  1. Jednotkovú úsečku  e=CD rozdelíme na 10 zhodných častí. "Nová" jednotková úsečka bude mať veľkosť  e/10=e_1 (zjemnili sme jednotkovú úsečku na desatinu).
  2. Na polpriamku  \overrightarrow{A'B_1} nanášame "novú" jednotkovú úsečku  e_1 , kde bod  A' je posledný bod z predchádzajúceho merania (nanášania úsečky  e=CD ). V prednastavenom applete je to bod označený číslicou 2.  V applete je to na polpriamke v strede.
  3. Nanášame dokiaľ bude platiť  e_1 \subset AB - situáciu znázorňuje applet na spodnej polpriamke. V prednastavenom applete je to bod označený desatinným číslom 2.7.
  4. Veľkosť (miera) meranej úsečky u=AB bude zdola ohraničená počtom nanesených jednotkových úsečiek plus   \frac{a_1}{10}  , kde  a_1  je počet nanesených nových jednotkových úsečiek  e_1 .
  5. Zhora to bude číslo o   \frac{1}{10} =0,1 väčšie. V applete pohybuj posuvníkom  d a sleduj ako sa mení ohraničenie miery úsečky AB .
  6. Ak chceme meranie spresniť, rozdelíme "novú" jednotkovú úsečku  e_1 opäť na 10 zhodných častí (zjemňujeme na   \frac{1}{100}  ). Postup uvedený opakujeme dovtedy, kým nedosiahneme požadovanú presnosť. Výsledkom bude zrejme reálne číslo vyjadrené desatinnom tvare.
Definícia
Ak desatinný rozvoj nájdeného reálneho čísla je
    • konečný resp. periodický - úsečky  a  e súmerateľné, alebo
    • nebude konečný ani periodický - úsečky budú nesúmerateľné

Príkladom dvojice nesúmerateľných úsečiek sú strana štvorca a uhlopriečka tohto štvorca.
\( .\)