Miera (dĺžka) úsečky

Určovanie dĺžky úsečky


Pri prenášaní jednotkovej úsečky  e= CD na polpriamku  \overrightarrow{AB} podľa Archimedovej axiómy môžu nastať dva prípady:
  1. Úsečka  u=AB je celočíselným násobkom jednotkovej úsečky  e=CD , hovoríme, že jednotková úsečka  e a meraná úsečka  u súmerateľné.
  2. Meraná úsečka  a nie je celočíselným násobkom jednotkovej úsečky  e (Úsečka  e a meraná úsečka  u nie sú súmerateľné).

Postup merania
  1. Na polpriamku  \overrightarrow{AB} nanášame jednotkovú úsečku e=CD dokiaľ bude platiť  CD \subset AB - situáciu znázorňuje applet na červenej polpriamke.
  2. Podľa Archimedovej axiómy existuje jediné prirodzené číslo  n také, že bod  P_n \in AB  a bod  P_{n+1} \notin AB
  3. V prednastavenom applete je  P_n =2   P_{n+1} =3
  4. Veľkosť (miera) meranej úsečky u=AB bude zdola ohraničená počtom nanesených jednotkových úsečiek a zhora to bude číslo o 1 väčšie. V applete pohybuj posuvníkom  d a sleduj ako sa mení ohraničenie miery úsečky AB .
  5. Ak chceme meranie spresniť, rozdelíme jednotkovú úsečku na 10 zhodných častí (hovoríme, že zjemňujeme jednotkovú úsečku v desiatkovej číselnej sústave). Postup uvedený pod bodom 1 opakujeme pre jednotkovú úsečku   \frac{e}{10}  a polpriamku  \overrightarrow{A'B_1} , pričom bod A'=P_n, B_1=B je posledný krajný bod nanášanej úsečky  e .
  6. .

\( .\)


_________________________________________________________________________________________
[1] Literatúra Dostupné na: ...