Seminárne zadania

Vo VRP riešte nasledujúce úlohy
  1. Zobrazte pravidelný päťuholník \small ABCDE, ktorý leží vo vodorovnej rovine vzhľadom na priemetňu (rovina kolmá na priemetňu). Strana \small AB je rovnobežná s priemetňou. Zadanie Tu
  2. Vo VRP \small (30°; \frac{1}{2} ) zostrojte teleso, ktorého vrcholy sú stredy stien pravidelného 4-bokého hranola, kde  \small \left|AB\right| =6, \; AB \parallel \nu ,  \; v=9 . Koľko stien má vzniknuté teleso. Zadanie Tu .              .
  3. Vo VRP \small (\alpha= 45°, q=1/2) zobrazte pravidelný šesťboký hranol \small ABCDEFA'B'C'D'E'F' ak
    • podstava leží v rovine kolmej na priemetňu (vodorovná rovina \small \pi )
    • strana \small BC je rovnobežná s priemetňou
    • výška hranola je rovná dvojnásobku veľkosti strany \small AB. Pozrite si návrh v GeoGebre Zadanie Tu.
  4. Nájdite obraz kružnice \small k(S, r ) , ktorá leží v rovine kolmej na priemetňu. Dané sú súradnice bodov\small S(9,0,0) a \small A(9-r, 0, 0). Zadanie Tu. Riešenie Tu. Kružnica - Rytzova konštrukcia Tu.
  5. Vo VRP \small (\alpha= 30°, q=3/4) zobrazte pravidelný šesťboký hranol \small ABCDEFA'B'C'D'E'F' [\small r=v=7 cm strana \small AB je rovnobežná s priemetňou], ktorý má v stene \small BCC'B' a hornej podstave narysovanú kružnicu o priemere \small 7 cm (stred steny a stred kružnice sú totožné).
  6. V pravom nadhľade \small (\alpha= 45°, q=1/2) zostrojte pravidelný päťboký ihlan \small ABCDEV, ktorého podstava je vpísaná do kružnice o polomere \small 6 cm a výška má veľkosť \small 5 cm. V GeoGebre vytvorte applet podľa postupu konštrukcie na Matematická sekce, MFF Univerzita Karlova
  7. Narysujte obraz kvádra \small KLMNK'L'M'N' vo VRP \small (\alpha= 135°, q=1/2). Dané veľkosti strán \small \small KL=5, KN=9, KK'=8 (použite posuvníky) a strana \small KL je rovnobežná s priemetňou.
    Ďalej sú dané body \small A,B,C,X,Y, pre ktoré platia deliace pomery \small (ANL)=(NKY)=-1/2,\small (K'XL)=-1,(NMC)=3/2 a bod \small K', ktorý leží medzi bodmi \small N,B. Tiež je daná veľkosť \small \small K'B=5. Určte priesečník priamky \small XY s rovinou \small ABC.
Osová afinita - riešte úlohy
  1. Zostrojte obraz štvorca \small ABCD v OA: \small o = CP,  s =DQ  ,kde \small (ABQ)=-2,(DAP)=-2 . Zadanie Tu. Riešenie .
  2. Du. Zobrazte obraz štvorca  ABCD v OA: os  o = CS_{AD} , smer s = DD_1, kde D_1=S_{AB}. Použite zadanie
  3. style="line-height: 180%; text-align: justify">Daná je os afinity o a kosoštvorec  ABCD, ktorý leží v jednej polrovine určenej osou o. Zostrojte smer afinity tak, aby kosoštvorcu  ABCD v afinite odpovedal štvorec  A´B´C´D´. (500RUG, str. 147). . Zadanie Tu. Riešenie Tu.
  4. Daná je os afinity o a trojuholník ABC. Zostrojte pravouhlý rovnoramenný trojuholník  A´B´C´ s pravým uhlom pri vrchole  C´, ktorý je afinným obrazom trojuholníka  ABC. (500RUG, str. 149) 
  5. DU. Je daný rovnobežník  ABCD a os afinity o. Dourčite osovú afinitu (určte polohu bodu  A´) tak, aby obrazom rovnobežníka bol 
    • obdĺžnik  A´B´C´D´
    • štvorec  A´B´C´D´ 
  6. V rovine je daná osová afinita osou afinity o: y = 0 a párom odpovedajúcich bodov: S[0,4], S_1[−3,−5]. Nájdite hlavné a vedľajšie vrcholy elipsy, do ktorej sa zobrazí kružnica k: x^2 + (y−4)^2 = 9. Narysujte takúto elipsu.
  7. Zostrojte rez kocky rovinou KLM. Zadanie Tu.
\( .\)