Telesá vo VRP

Pri zobrazovaní telesa vo VRP budeme predpokladať, že teleso je umiestnené v priestore tak, aby niektorá jeho časť (stena, hrana, ...) bola v priečelnej rovine (rovina rovnobežná s priemetňou).
Obraz kocky (kvádra)  \small ABCDEFGH v priečelnej rovine.

Nech stena kocky  ABFE leží v rovine rovnobežnej s priemetňou. Táto stena sa potom zobrazí v skutočnej veľkosti a v skutočnom tvare, to znamená ako štvorec  ABFE so stranou dĺžky  a


Obraz štvorca  ABCD vo voľnom rovnobežnom premietaní s dĺžkou strany  a je kosodĺžnik  ABCD . Strany štvorca  AD, BC , ktoré nie sú rovnobežné s priemetňou, sa v premietaní zmenšia na veľkosť  a/2 a uhol  ∡DAB   bude  45^\circ


Z uvedeného postupu je zrejmá aj konštrukcia kocky  ABCDEFGH vo voľnom rovnobežnom premietaní s hranou dĺžky  a. Obrazy úsečiek  AD, BC, EH, FG sú rovnobežné a rovnako dlhé úsečky.              
 
Úloha.
Daná je kocka (a=9cm) vo VRP(135°,5/6). Zostrojte teleso, ktoré vznikne z danej kocky, ak odrežeme časti kocky pri všetkých vrcholoch rovinami (vrchol, stredy incidentných hrán). Riešenie Tu. 
     Interaktívny kváder vo VRP Tu.
Prémiové úlohy - každá za 2 plusové body.
  1. Vytvorte interaktívny applet, ktorý bude predstavovať obraz kvádra vo VRP. Rozmery kvádra budú dané pomocou posuvníkov. Použite repér.
  2. Zostrojte obraz pravidelného dvanásťstena (dodekaéder pozri Wikipédiu Tu) vo VRP. Ukážka v 3D Tu. Návod Tu.
\( .\)