Seminárne zadania

Riešte nasledujúce úlohy
    Osová súmernosť
  1. Dané sú dva rôzne body \small A,B neležiace na danej priamke  p . Zostrojte bod \small X na priamke  p , taký, aby priamky \small  \overleftrightarrow{AX},\overleftrightarrow{BX} zvierali s priamkou  p ostré uhly, z ktorých jeden je dvakrát väčší ako druhý. Otvorte si zadanie Tu.
  2. Zostrojte trojuholník \small ABC , ak poznáte  a + b, v_a, c . Rozbor Tu.
  3. Zostrojte kosoštvorec \small ABCD , ak je dané \small e=AC, v_{AB} . Rozbor Tu.
  4. Stredová súmernosť; otáčanie
  5. Sú dané dve sústredné kružnice \small k_1(O,r_1); k_2(O,r_2); r_1> r_2 a bod \small S vo vnútri  k_2 . Zostrojte obdĺžnik \small ABCD tak, že \small  A,B \in k_1 ; C,D \in k_2 a bod \small S je jeho stredom. Otvorte si zadanie Tu.
  6. ♠ Zostrojte trojuholník \small ABC , ak poznáte  t_a, t_b, γ. Rozbor Tu.
  7. Je daný bod \small S ležiaci vo vnútri ostrého uhla \small KVM . Zostrojte štvorec \small ABCD taký, že \small S je jeho stredom, bod \small A leží na polopriamke \small VK a bod \small C na polpriamke \small VM . [Davidova, str. 25]
  8. Do daného rovnobežníka vpíšte štvorec tak, aby jeho vrcholy ležali každý na inej strane rovnobežníka. Rozbor Tu.
  9. Určte (konštrukčne) dĺžku strany rovnostranného trojuholníka \small ABC , ktorého vrcholy majú od nejakého pevne zvoleného vnútorného bodu \small \triangle ABC vzdialenosti 5, 7, 8. [Larson, Príklad 8.1.16. Dostupné Tu].
    Určte (výpočtom) dĺžku strany. Existuje riešenie (všetky tri vzdialenosti a zároveň veľkosť strany trojuholníka) v obore prirodzených čísel?
  10. Pomocou nástroja "Množina bodov" určite množinu všetkých ťažísk všetkých pravouhlých trojuholníkov so spoločnou preponou \small AB .
    Dané sú body  \small A, A', A \neq B . Otáčanie, ktoré zobrazí bod \small A do bodu \small A' , zobrazí bod \small B do určitého bodu \small B' . Čo vyplnia body \small B' , ktoré dostaneme všetkými takýmito otáčaniami?
  11. Posunutie
  12. Zostrojte rovnobežník ak sú dané veľkosti jeho strán  a, b a veľkosť   \phi uhla, ktorý zvierajú jeho uhlopriečky. Otvorte si zadanie Tu
  13. ♠ Zostrojte lichobežník  \small ABCD: \;AB \parallel CD , v ktorom sú dané veľkosti jeho strán pomocou posuvníkov. [Davidova, str. ...]
  14. Sú dané dve rôznobežné priamky  a, b a úsečka \small CD . Zostrojte rovnobežník \small ABCD tak, aby: \small A∈a,B∈b. Rozbor Tu.
  15. Na ktorom mieste je potrebné zostrojiť most cez rieku, ktorá oddeľuje dve obce \small A,B tak, aby cesta z obce \small A do obce \small B bola čo najkratšia. Brehy rieky sa predpokladajú navzájom rovnobežné a most má byť postavený kolmo na brehy rieky. Rozbor Tu.
  16. Rovnoľahlosť
  17. Zostrojte kružnicu, ktorá prechádza bodom \small K a dotýka sa polpriamok  p, q . Otvorte si zadanie Tu.
  18. Zostrojte trojuholník \small ABC, ak je dané:
    1. \small a : b = 4 : 5, γ = π/3, v_c ; Rozbor Tu
    2. \small a + b, β = 45°, γ = 75° , využite rovnoľahlosť so stredom \small C.
  19. Zostrojme priamku  a , ktorá prechádza daným bodom \small A a neprístupným priesečníkom priamok  p, q .
    Rozbor: Neprístupný priesečník priamok  p, q je stred rovnoľahlosti. Applet Tu
  20. Je daná kružnica \small k = k(S, r) a bod \small A, ktorý leží zvonku kružnice. Zostrojte sečnicu kružnice  k tak, aby obsahovala bod \small A, pretínala  k v bodoch \small X, Y a aby platilo \small |AX| = 3|AY | .[1, rovnoľahlosť, pr. 1] Applet Tu.
  21. Sú dané dve rôznobežky  a,b , ktoré sa pretínajú v bode  P  a bod  A; A \in a, A \neq P . Zostrojte všetky kružnice, ktoré sa dotýkajú priamky  a  v bode  A  a zároveň sa dotýkajú priamky  b  . Riešte úlohu aj pre prípad  A \notin a, A  \notin  b .
  22. Vety o zhodnosti trojuholníkov
  23. Dokážte, že v rovnobežníku
    1. protiľahlé strany sú zhodné a rovnobežné,
    2. protiľahlé vnútorné uhly sú zhodné,
    3. uhlopriečka delí rovnobežník na dva zhodné trojuholníky.
  24. Bod  S je stredom základne  AB rovnoramenného trojuholníka  ABC . Bodom  S sú vedené kolmice k ramenám  AC a  BC . Päty týchto kolmíc označíme  K, L . Dokážte, že trojuholník  ASK je zhodný s trojuholníkom  BSL .
  25. Je daný trojuholník  ABC  a priamka  p , na ktorej leží ťažnica  t_c trojuholníka. Dokážte, že body  A, B majú od priamky  p rovnakú vzdialenosť.
  26. Daná je úsečka  AA_0 a priamka  p . Zostrojte trojuholník  ABC s vrcholom  A a výškou  AA_0 , ktorého ťažisko a stred kružnice opísanej ležia na priamke  p . [4]
  27. Zostrojte trojuholník  ABC , ak sú dané: ťažnica  t_a , výška  v_a , uhol  ∢BAC .  
Zbierky úloh
[1] Chalmovianska, J.: Zbierka úloh - osová súmernosť, stredová súmernosť, otáčanie, posunutie, rovnoľahlosť
[2] Vinkler, M.: Konstrukční úlohy. Dostupné Tu
[3] Riešené príklady Tu
[4] 56. ročník matematickej olympiády, šk. rok 2006/2007, úloha B – I – 6. Dostupné Tu.
[5] Davidová, E.: Řešení planimetrických úloh - konštrukční a početní úlohy. Dostupné Tu.
[6]Martišek, D.: Planimetrie. Dostupné na internete Tu
\( .\)