SketchUp

Site: Virtuálna Univerzita Mateja Bela
Cours: 3D tlač a 3D modelovanie
Livre: SketchUp
Imprimé par: Гость
Date: lundi 20 mai 2024, 13:41

Description

SketchUp je nástroj na modelovanie 3D objektov a vizualizáciu, ktorý je vyvinutý spoločnosťou Trimble Inc. Predstavuje populárny softvér pre architektovdizajnérovinžinierov umelcov, ktorí potrebujú vytvárať a prezentovať 3D modely.

Ponúka intuitívne rozhranie a jednoduchý spôsob modelovania. Jeho silným bodom je schopnosť rýchleho vytvárania 3D modelov základných geometrických tvarov pomocou nástrojov ako je ťahanie línií, posúvanie, rotovanie či zväčšovanie objektu. Používatelia môžu ľahko vytvárať a upravovať tvary a priestorové objekty, ako sú budovy, nábytok a podobne.

SketchUp disponuje bohatou knižnicou preddefinovaných modelov, materiálov a textúr, ktoré uľahčujú proces modelovania. Používatelia môžu tiež vytvárať vlastné materiály a textúry, pridávať osvetlenie a scény, aby dosiahli realistickejší vzhľad svojich modelov. Okrem toho je možné importovať a exportovať modely do rôznych formátov ako napríklad DWG, DXF, OBJ, 3DS a mnoho ďalších.

Rovnako ponúka aj rozšírenie zvané LayOut, ktoré umožňuje vytvárať profesionálne 2D výkresy, plány, pohľady a prezentácie z 3D modelov. LayOut je užitočný pre tvorcov projektov a architektov, ktorí potrebujú vytvárať podrobné výkresy a dokumentáciu k svojim návrhom.

Ďalšou výhodou SketchUp je aktívna komunita používateľov, ktorá zdieľa svoje projekty, tipy, triky a rozšírenia. Táto komunita vytvorila množstvo užitočných zdrojov, ako sú video návody, diskusné fóra a online kurzy, ktoré pomáhajú novým používateľom osvojiť si SketchUp a posúvať sa ďalej v ich modelovacej práci.



Zdroj: https://www.sketchup.com


Table des matières

1. Prostredie

Rovnako ako pri Tinkercade, na SketchUp potrebujeme účet (stačí Google konto). Po prihlásení uvidíme naš domovskú stránku, z ktorej si môžeme vytvoriť projekt prípadne otvoriť už existujúci projekt.

Dôležité je správne vybrať v akej miere sa nám budú objekty zobrazovať (palce, stopy, centimetre, milimetre..).


Na ľavej hornej lište sa nachádza menu. Umožňuje nám uložiť, otvoriť, stiahnuť, exportovať či importovať projekt, prípadne ho zdieľať. Rovnako sa to nachádza aj krok späť a krok vpred. 
Na ľavej strane sa nachádza lišta s nástrojmi určené pre modelovanie. Z hora nadol sa tu nachádza výber, guma, kreslenie čiary, kreslenie plochy, vyzdvihnutie/zníženie plochy, pohyb plochy, otočenie plochy, zmena veľkosti plochy, vyfarbenie/pridanie materiálu na plochu a pohyb pohľadu (v SketchUp sa môžeme pohybovať myšou rovnako ako v Blendri).
Na pravej strane sa nachádza panel, pomocou ktorého vieme model upravovať. Sú tu funkcie ako farba či výber konkrétneho materiálu, komponenty alebo informácie o danom objekte. Niektoré z týchto funkcií sú však uzamknuté a je potrebné mať platenú verziu SketchUp.