Blender

Portál: Virtuálna Univerzita Mateja Bela
Kurz: 3D tlač a 3D modelovanie
Kniha: Blender
Vytlačil(a): Hosťovský používateľ
Dátum: pondelok, 20 mája 2024, 07:56

Opis

Blender je voľne dostupný 3D grafický softvér, ktorý umožňuje vytvárať a editovať 3D modely, animácie, vizualizácie, video efekty a mnoho ďalších vecí. Program je dostupný pre rôzne operačné systémy vrátane Windows, Mac a Linux.

Používa sa pre mnoho rôznych účelov, vrátane vytvárania animačných filmov, vizualizácií architektúry, výrobných modelov a mnoho ďalších. Program podporuje rôzne techniky modelovania, ako sú polygonálne modelovanie, sculpting a spline modelovanie. Okrem toho poskytuje rôzne nástroje na textúrovanie, osvetlenie, animáciu a efekty.

Je taktiež populárny medzi komunitou 3D umelcov a vývojárov hier, pretože je veľmi flexibilný a umožňuje prispôsobiť si ho podľa svojich potrieb. Okrem toho existuje veľa doplnkových pluginov a skriptov, ktoré umožňujú rozšírenie funkcií Blenderu ešte ďalej.

Blender je projekt poháňaný komunitou pod licenciou GNU General Public License (GPL), ktorý umožňuje verejnosti robiť malé aj veľké zmeny v kóde, čo vedie k novým funkciám, opravám chýb a lepšej použiteľnosti. Pokročilí užívatelia môžu používať API pre Python scriptovanie Blenderu a prispôsobovať si tak aplikáciu.


Zdroj: About — blender.org

1. Prostredie

Na prvý pohľad sa môže Blender zdať veľmi podobný Tinkercadu, no nie je celkom to tak. Plocha môže vyzerať rovnako avšak napríklad nevieme pohnúť objektom pokiaľ nezvolíme pohyb vybraného objektu.


V strede máme klasicky scénu, na ktorej sa nám premietajú všetky objekty na ploche. Po spustení môžme vidieť kocku, kameru a svetlo. 
Naľavo a napravo sú naše základné funkcie ako pohyb, otáčanie či veľkosť objektu. Pomocou týchto funkcií sa vieme pohybovať aj po scéne a jednotlivých osiach. Taktiež tú nájdeme priblíženie, pohyb nášho pohľadu, pohľad cez kameru a prepínanie pohľadu z perspektívnej do ortografickej projekcie.
Vľavo na vrchu môžeme vidieť kolekciu, v ktorej sú všetky objekty, ktoré máme na ploche. Pokiaľ pridáme či duplikujeme objekt zobrazí na nám automaticky v našej kolekcii. 
V ľavej dolnej časti sú nastavenia vybraného objektu. Tu môžeme pridávať objektov farbu či textúru avšak treba dbať na to, že i keď ma náš objekt farbu, uvidíme ho až keď prebehne render.

2. Pohyb

Na prvý pohľad sa môže zdať, že pohyb v Blendri je takmer nemožný. Nie je tomu však tak a navigácia po aplikácia sa vykoná po zvolení danej funkcie. Pre jednoduchosť je však odporúčané naučiť sa najpoužívanejšie klávesové skratky, ktoré môžeme nájsť na linku: Blender 3.0 Shortcuts v1.2.pdf (dropbox.com)
Okrem pohybových skratiek tu nájdeme aj iné, užitočné klávesové skratky pre funkcie. 

Pohyb objektu:
G - Pohyb samotného objektu. Môžeme sa hýbať aj to osiach X, Y a Z (G+X/Y/Z).
R - Rotácia objektu. Môžeme otáčať aj po presných osiach X, Y alebo Z (R+X/Y/Z).
S - Zväčšovanie a zmenšovanie objektu. Môžeme zmenšovať presnú stranu objektu X, Y alebo Z (S+X/Y/Z).
Nesmieme zabudnúť vybrať konkrétny objekt, s ktorým chceme pracovať

Pohyb pohľadu:
Shift + stredné tlačidlo myši - pohyb pohľadu.
Stlačenie stredného tlačidla na myši - rotácia pohľadu.
Ctrl + stlačenie stredného tlačidla myši - priblíženie a oddialenie.
Num1 - pohľad spredu.
Num3 - pohľad zboku. 
Num7 - pohľad zhora. 

Všetky skratky si vieme prestaviť pokiaľ nám nevyhovujú a to v hlavnom menu - Upraviť->Predvoľby->Mapa kláves.